Το καράβι "σκάρωσε" και αιτία είναι ένα…δελτίο τύπου

Το καράβι "σκάρωσε" και αιτία είναι ένα…δελτίο τύπου

  

του Μανώλη Δημελλά

Στο σημερινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου (25.2.2021) χάθηκε η ευκαιρία να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός με άμεσο αποτέλεσμα να πηγαίνουν πίσω έργα και δράσεις που αφορούν το σύνολο της Καρπάθου.

Κύρια αιτία ήταν το πρόσφατο πεντασέλιδο δελτίο τύπου του δημάρχου κ. Νισύριου, το οποίο η αντιπολίτευση στο σύνολο της το απέρριψε και  ζήτησε από τον Δήμαρχο να ανακαλέσει, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει η πολυπόθητη και αναγκαία συναίνεση.

Οκ. Χρ. Κατσάνης ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Να ανακαλέσει τους απεχθείς και ψευδείς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπο μου για να συνεχίσουμε με ομόνοια και αγάπη».

Ενώ ο κ. Τσαμπουνιεράκης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο δελτίο τύπου «Ανίερο γεμάτο ανούσιες φλυαρίες». Και συνέχισε αναφέροντας «Το να διαφωνείς είναι θεμιτό, το να κατηγορείς την αντιπολίτευση είναι απαράδεκτο. Αλλά το να βρίζεις και να ξεχνάς πια είναι η αλήθεια είναι πολύ λυπηρό, αυτό συμβαίνει με τον Δήμο Καρπάθου κι όλα αυτά για να διατηρήσουμε τη δημοσιότητα».Μάλιστα  προχώρησε και σε μια αποκάλυψη που προκαλεί αίσθηση και είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί: «για τους δυο τελευταίους μήνες χρήσης Δεκέμβρη-Ιανουάριο η τηλεφωνική γραμμή δέχτηκε 68 κλήσεις και το τιμολόγιο είχε χρέωση 3.700 ευρώ πλέον ΦΠΑ».

Ο κ. Τσαμπουνιεράκης για το επίμαχο θέμα του δελτίου τύπου συνέχισε: «Κάνατε οικογενειακή υπόθεση το δήμο και τολμάτε να μιλάτε επι προσωπικού. Κανείς δεν αμφισβήτησε κανένας, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να ασχοληθεί με την αξιοπρέπεια μας» και έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας: «Αυτό που γράφηκε να ανακληθεί. Εάν επιθυμεί (ο δήμαρχος) τη συνεργασία και να προχωρήσουμε συναινετικά».

Ακούσαμε και τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων που κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Με θέματα αιχμής το λεωφορείο του Δήμου και την μη απαιτούμενη άδεια να μεταφέρει προσωπικό, τις πρόσφατες προσλήψεις, αλλά και ζητήματα που αφορούσαν την πολιτική προστασία και τη νέα τοποθέτηση υπαλλήλου στην οικονομική διεύθυνση του δήμου. Στο θέμα της οικονομικής διεύθυνσης ο κ. Χατζηκουτσός εξέφρασε μάλιστα τους φόβους του για το μέλλον της διαχειριστικής επάρκειας του δήμου.

Ο δήμαρχος Καρπάθου ενώ είχε την ευκαιρία να δώσει απαντήσεις, να κλείσει τα ανοιχτά θέματα και να πείσει για τη πρόθεση συνεργασίας με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στον φυσικό χώρο του διαλόγου για έναν δήμο, δηλαδή το δημοτικό συμβούλιο, προτίμησε να προσκαλέσει για ακόμη μια φορά τους ενδιαφερόμενους στο…γραφείο του!

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όπως έχω πει και στις προηγούμενες συνεδριάσεις η πόρτα του δημάρχου είναι ανοιχτή και δεν κλείνει ποτέ όποιος μπορεί και θέλει μπορεί να έρχεται να ενημερώνεται και να αφήσετε τα καφενεία. Να έρχεστε να ενημερώνεστε σωστά. Ως προς τα ερωτήματα τα οποία κάνετε  από εδώ και στο εξής θα απαντάω εγγράφως και θέλω και τα ερωτήματα εγγράφως και θα τα έχετε όλα. Δεν κρύβεται τίποτα. Τέλος της τετραετίας θα δούμε τι έργο θα έχουμε κάνει εμείς  και αυτοί που μιλάνε  σήμερα τι έργο έκαναν τότε».

Ενώ λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε με 18 δημοτικούς συμβούλους παρόντες οι παρατάξεις των κ.κ. Κατσάνη και Τσαμπουνιεράκη, θεωρώντας ότι δεν καλύφθηκαν στο θέμα το οποίο πρόταξαν, δηλαδή στο επίμαχο πεντασέλιδο δελτίο τύπου, αμέσως μετά την προ-ημερησίας συζήτηση αποχώρησαν κι έτσι κατά τη δεύτερη συνεδρίαση, όπως ήταν ο προγραμματισμός, δεν υπήρξε απαρτία για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Πιο συγκεκριμένα μετρήθηκαν 8 παρόντες δημ. Σύμβουλοι (η πλειοψηφούσα παράταξη) ενώ για να μιλάμε για απαρτία θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 11 Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Άραγε δε γνώριζε η πλειοψηφούσα παράταξη ότι χρειάζονται τουλάχιστον 11 Δημοτικοί Σύμβουλοι για να υπάρξει απαρτία;

Οι διαξιφισμοί μέσα από ένα δελτίο τύπου, από πλευράς της δημοτικής αρχής, είναι σημαντικότεροι από την ψήφιση του προϋπολογισμού; Και τελικά τη φωνή, τις ανάγκες του Καρπάθιου, ποιος τα αφουγκράζεται;