Από καραγωγεύς διορισμένος Δήμαρχος! Η περίπτωση του Πάολο Κροκιάντι στον Δήμο Μενετών-Αρκάσας

Από καραγωγεύς διορισμένος Δήμαρχος! Η περίπτωση του Πάολο Κροκιάντι στον Δήμο Μενετών-Αρκάσας

Η ιστορία δεν είναι πολύ γνωστή και πως  ναναι άλλωστε αφού το παρελθόν μας το θυμόμαστε κάθε 5η Οκτωβρίου και ενίοτε ξεκινούν οι αντιπαραθέσεις για το ποιος και το που ήταν λίγο παραπάνω ήρωας. Ας είναι, έχουν γραφτεί τα γεγονότα και τα στοιχεία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Αφορούν βέβαια κείνον που δεν κουβαλά δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Λοιπόν πρωταγωνιστής στην ιστορία μας, ήταν ένας Ιταλός, ο Πάολο Κροκιάντι . Ο άνθρωπος αυτός ζούσε παντρεμένος στο Φοινίκι της Αρκάσας και δούλευε ως καραγωγέας, πιο απλά ήταν μεταφορέας. Όλα καλά μέχρι εδώ. Όσο δεν είχε εξουσία στα χέρια του δεν υπήρχε τίποτε το αξιοσημείωτο στην καθημερινότητα της εποχής που να τον αφορά. Μάλιστα ο Γ. Ρηγόπουλος, που έγραψε και την ιστορία του, τον αναφέρει ως ένα «καλό ανθρωπάκι». Ωστόσο οι Γερμανοί επέλεξαν να τον διορίσουν Ποδεστά, δηλαδή Δήμαρχο στις Μενετές και την Αρκάσα, χωριά που εκείνα τα χρόνια ήταν ενιαίος δήμος και να καθαιρέσουν τον Ιωάννη Ξώπαπα που είχε εκλεγεί από τις εκλογές του 1936.

Από τότε ξεκίνησαν τα βάσανα στην μικρή κοινωνία. Δεν τους έφταναν οι κατακτητές με τα όπλα είχαν και τον Κροκιάντι, που επαναλάμβανε:

-Όποτε θέλει εγκώ!

Κι αυτό είχε να κάνει με τις αποφάσεις του Δημάρχου που αφορούσαν ακόμη και τον θερισμό!

Ο Πάολο Κροκιάντι δεν ξεχνούσε να μιλά για τα μεγαλεία του φασισμού και κόρδιζε ως μέλος του φασιστικού κόμματος. Ποιος να τολμούσε να του αντιμιλήσει…

Η Επαναστατική Επιτροπή Μενετών-Αρκάσας πήρε από τα χέρια του τη διοίκηση και τη διαχείριση των κοινοτικών ζητημάτων (Μενετές, 6 Οκτωβρίου 1944, 08.00 π.μ.) Μάλιστα τις επόμενες ημέρες, μετά από έλεγχο, βρέθηκε ότι αυτός ο κυβερνητικός κομισάριος, ο Πάολο Κροκιάντι, είχε πάρει 6.600 λιρέτες ως έκτακτη αμοιβή για τις…υπηρεσίες του!

Μετά την Επανάσταση της 5 Οκτωβρίου 1944 ο Κροκιάντι έφυγε, πήρε και την σύζυγό του και δεν υπήρξαν ποτέ νέα ή πληροφορίες για εκείνον.

Η ιστορία μας διδάσκει, μας μαθαίνει συμπεριφορές και δείχνει το δρόμο που θα έχουν όλοι εκείνοι που αγνοούν την επιθυμία του λαού.

Τι μάθαμε από τον Κροκιάντι, ότι όποιος συμμετέχει στα κοινά, εκείνος που αποκτά θέσεις εξουσίας, πρέπει, πρώτα από όλα, να σέβεται την κοινωνία, να την υπηρετεί με όλη τη σημασία της λέξης και να μην παίζει μαζί της.

«Όποτε θέλει εγκώ»,

«Εγκώ έχω μόλτο ντουλειές. Γκραφείο, καπίσσι; Εγκώ τζαλισμένο…»

 Έλεγε και απειλούσε με σπαστά ελληνικά ο διορισμένος Δήμαρχος Πάολο Κροκιάντι.

………………………………………..

Η ιστορία του Πάολο Κροκιάντι  γράφτηκε από τον Γ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟ και πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ τον Φεβρουάριο 1946. Αναδημοσιεύθηκε στον βιβλίο ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ, του Κωνσταντίνου Μελά.

 

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα