

Εντελώς πρόσφατα περιήλθε, με τιμητική προσφορά, στα χέρια μου, το με τίτλο « Τα Δωδεκάνησα στην Εθνεγερσία του 1821» νέο πόνημα του Προέδρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, γνωστού δικηγόρου ερευνητή και συγγραφέα κ. Μανόλη Μακρή. Το βιβλίο απαρτίζεται από 283 πυκνογραμμένες σελίδες, με πλούσια συν τοις άλλοις βιβλιογραφική αναφορά, και είναι έκδοση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Δωδεκανήσου.
Το επίκαιρο, λόγω της συμπλήρωσης και εορτασμού για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης του 1821, θέμα του βιβλίου, αφορά γνωστά άγνωστα γεγονότα και ιστορικά δρώμενα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και την αγωνιώδη συμμετοχή των Δωδεκα- νήσων σε αυτήν. Λέω δε γνωστά άγνωστα, γιατί πολλά από όσα περιέχονται στο βιβλίο του άοκνου ερευνητή Μανόλη Μακρή δεν είναι γνωστά , τουλάχιστον στο ευρύ δωδεκανησιακό και όχι μόνο κοινό
Όπως γράφει στον πρόλογο του ο συγγραφέας, είναι ευτύχημα το ότι σώθηκαν πολλές γραπτές πληροφορίες στα Αρχεία της Μονής Θεολόγου της Πάτμου, της Μονής Σπηλιανής της Νισύρου, της Δημογεροντίας Σύμης, των Γενικών Αρχείων του Κράτους, όπως και μεμονωμένες εργασίες ξένων και Ελλήνων, οι οποίες επικεντρώνονται ως επί το πλείστον στο ολοκαύτωμα της Κάσου στη Ναυμαχία του Γέροντα και στις σφαγές της Κω.
Όλα όμως αυτά, καθώς και άλλα διάσπαρτα και δυσεύρετα κείμενα, όπως και οι αξιέπαινες εκδοτικές προσπάθειες με τις τοπικές ιστορίες της Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου, Καλύμνου Νισύρου, δεν δίνουν συνοπτικά, ούτε και σφαιρικά, την εικόνα των όσων συνέβησαν στο δωδεκανησιακό χώρο, στα χρόνια της τουρκοκρατίας με αποτέλεσμα ο φιλήστωρ ο αναγνώστης να μην μπορεί να αποκτήσει ολοκληρωμένη γνώση για το ρόλο και των δεινών όλων των νησιών του συμπλέγματος στα βίσεκτα εκείνα χρόνια . Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει το παρόν βιβλίο.
Ο συγγραφέας του στηριγμένος στην πλούσια βιβλιογραφία, αλλά και σε δική του ερευνητική προσέγγιση, σε άγνωστα γραπτά και προφορικά στοιχεία, κατορθώνει να περιγράψει με πλήρη τεκμηρίωση, ρέουσα γλώσσα, γλαφυρή και αντικειμενική αφήγηση, όλο το πανόραμα του κοινωνικού και ιστορικού ιστού των χρόνων της Εθνεγερσίας και πριν στο χώρο της Δωδεκανήσου. Έτσι παρέδωσε στο κοινό της Δωδεκανήσου και όχι μόνο, συνοπτικά μεν, αλλά ένα πλήρως τεκμηριωμένο, περιεκτικότατο και ολοκληρωμένο βιβλίο, κόσμημα για τη δωδεκανησιακή βιβλιογραφία, και σπουδαίο βοήθημα για όσους αγαπούν και θέλουν να μάθουν την ιστορία του τόπου μας, καθώς και για τους μελλοντικούς ερευνητές, στους οποίους προσφέρει έτοιμη ύλη.
Προτείνω να το διαβάσουν όλοι οι Δωδεκανήσιοι – πολλά θα μάθουν και θα ωφεληθούν – όπως και να γίνει παρουσίασή του, στα πλαίσια του εορτασμού της Εθνεγερσίας σε όλα τα νησιά του συμπλέγματος.
Στο δε συγγραφέα εκφράζω τις ευχαριστίες μου, τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις ευχές μου για εύκαρπη συνέχεια
πηγή: kalymnos-news.gr