Εξερευνώντας την Όλυμπο – Αύγουστος 2022 / Δράση από την "ΔΗΜΗΤΡΑ" στη μνήμη του Νίκου Μαστρομιχάλη

Εξερευνώντας την Όλυμπο – Αύγουστος 2022 / Δράση από την "ΔΗΜΗΤΡΑ" στη μνήμη του Νίκου Μαστρομιχάλη

Εξερευνώντας την Όλυμπο – Αύγουστος 2022

Την Κυριακή 21 Αυγούστου το απόγευμα, η Αδελφότητά μας πραγματοποίησε μια ωραία δράση στο χωριό μας την Όλυμπο, στην μνήμη του συμπατριώτη μας Νίκου Μαστρομιχάλη.

Με τίτλο «Εξερευνώντας την Όλυμπο», προσκαλέσαμε τα παιδιά κάθε ηλικίας ώστε να κάνουμε μια εκπαιδευτική – ιστορική περιήγηση μέσα στο χωριό μας. Συγκεντρωθήκαμε στον προαύλιο χώρο της Κοιμήσεως Θεοτόκου και το ΔΣ μοίρασε σε όλους τους παρευρισκόμενους δωρεάν λευκά μπλουζάκια με τίτλο «Αγαπώ το χωριό μου».

Στην συνέχεια μεταβήκαμε στο εσωτερικό του ναού όπου ο εφημέριος της Ολύμπου αιδεσιμότατος Παπά – Γιάννης Διακογεωργίου, αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιστορία του ναού, την αγιογράφηση του, όπως και του τέμπλου μέσα στους αιώνες με τις θεματικές ενότητες βάση του Ευαγγελίου, όπως και στην σχετικά πρόσφατη συντήρηση και ανάδειξη τους. Επίσης μίλησε για την ιστορία της Ολύμπου και πότε χρονολογικά έγινε η εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων στην περιοχή από την Βρουκούντα καθώς και άλλα ιστορικά δεδομένα.

Η εκπαιδευτικός μας Κα Ευμορφία Διακογεωργίου, μας μίλησε για τα γυναικεία κεντήματα τα οποία είναι ντυμένα οι εικόνες της εκκλησίας, όπως και για τα τάματα των πιστών. Ο Παπά – Γιάννης δώρισε σε κάθε παραβρισκόμενο παιδί κατά την είσοδο του, από ένα βιβλίο του Ιερού ναού με ιδιόχειρη αφιέρωση.

Ακολούθως μεταβήκαμε στον νέο χώρο συνεστιάσεων της εκκλησίας μας όπου ο Παπά – Γιάννης μας μίλησε για τα κειμήλια που φυλάσσονται εκεί καθώς και για την ιστορία τους.

Μετέπειτα πήγαμε στο Μουσείο Χατζηβασίλη όπου μας υποδέχτηκε θερμότατα ο καλλιτέχνης Γιάννης Χατζηβασίλης. Μας μίλησε με λόγια καρδιάς για την λαϊκή τέχνη την οποία υπηρετεί, τις δημιουργίες του όπως επίσης και για τον αείμνηστο του πατέρα του οποίου το όνομα έχει δώσει στο μουσείο.

Επόμενος σταθμός, το Πλατύ της Παναγίας, όπου μετά την ιστορική αναδρομή που μας έκανε ο Παπά – Γιάννης, ακολουθήσαμε την πορεία μέσα στο χωριό που ακολουθεί κάθε Πάσχα ο Επιτάφιος μας. Έτσι περάσαμε από το Σελλάι, διασχίσαμε την Όξω Καμάρα, περάσαμε από την Άη Δημήτρη και καταλήξαμε στο υποδηματοποιείο του Γιάννη Πρεάρη.

Εκεί μας υποδέχτηκε ο Γιάννης που μας περιέγραψε τα υλικά αλλά και τα στάδια για την κατασκευή των χειροποίητων στιβανιών, τις ιδιαιτερότητες μεταξύ των ανδρικών και των γυναικείων καθώς και των τύπων ανάλογα με την χρήση τους, ενώ ξεχωριστή μνεία έκανε για τις γυναικείες παντόφλες.

Επόμενη μας στάση ήταν το κατάστημα πώλησης μελιού του Γιώργου Χαλκιά ο οποίος μας μίλησε αναλυτικά για το πώς είναι διαρθρωμένη η κοινότητα των μελισσών, πως εκείνες φτιάχνουν το μέλι, πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε το αγνό μέλι, τι κάνουμε εάν μας τσιμπήσει μέλισσα, ενώ απάντησε σε δεκάδες απορίες των παρευρισκομένων.

Τελευταίος σταθμός στην ωραία αυτή περιήγηση, ο ναός της Αγίας Τριάδας όπου και πάλι ο Παπά – Γιάννης μας ανέφερε γεγονότα και καταστάσεις που γίνονταν στον χώρο αυτό παλαιότερα (γλέντια νεολαίας, εαρινές λαϊκές συνελεύσεις κλπ).

Η βραδιά μας έκλεισε με αχνιστές χειροποίητες μυζηθρόπιτες για όλες και όλους, μια ευγενική προσφορά της Καλλιόπης Μιχαηλίδη Δράκου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας, τον αιδεσιμότατο Ολύμπου Παπά – Γιάννη Διακογεωργίου που ήταν παρών στην τρίωρη και πλέον αυτή περιήγηση και μας μετέφερε παραστατικά πολύτιμες γνώσεις και ιστορίες για τον τόπο μας.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά για την ουσιαστική συμβολή τους, την Ευμορφία Διακογεωργίου, τον Γιάννη Χατζηβασίλη, τον Γιάννη Πρεάρη και τον Γιώργο Χαλκιά, που με τις τοποθετήσεις τους ανάλογα με το αντικείμενο τους, έκαναν πραγματικά μοναδικό και συναρπαστικό το οδοιπορικό μας στην Όλυμπο.

Τέλος ευχαριστούμε όλα μας τα παιδιά, τους γονείς και τους συνοδούς τους, που συμμετείχαν στην δράση και αφιέρωσαν το καλοκαιρινό αυτό απόγευμα τους στην βαθύτερη γνώση της γενέθλιας γης μας.Ανάρτηση από την Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα»