Χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί της Δωδεκανήσου κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ενίσχυσης

Χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί της Δωδεκανήσου κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ενίσχυσης

Εκτός του επιδόματος για όσους επλήγησαν από το πρώτο lockdown, πρόκειται να βρεθούν αρκετοί ελαιοπαραγωγοί, όπως φαίνεται από την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων που «άνοιξε» στις 17 Νοεμβρίου για τα 30 ευρώ/στρέμμα. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα του ΥΠΑΑΤ – και οι σχετικές ανακοινώσεις – μιλούν για επιδότηση παραγωγών ελαιοποιήσιμης ελιάς, αλλά υπάρχουν ποικιλίες ελιάς, οι οποίες δεν έχουν περαστεί στο σύστημα, όπως π.χ. η αδραμυτινή και κολοβή ελιά της Λέσβου. Αυτό σημαίνει ότι οι καλλιεργητές της δεν μπορούν να τις δηλώσουν για να πάρουν τα χρήματα.

Επιπλέον, εκτός έμειναν και εποχιακοί υπάλληλοι που δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ακόμη κι αν έχουν αγροτικό εισόδημα.

Το κορωνοεπίδομα δικαιούνται όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με αγροτικό εισόδημα πάνω από 50%, ακόμα και ως συνταξιούχοι.

Σημειώνεται ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να έχουν δηλωθεί μέχρι τις 31/8 του 2020, ενώ εκτός συστήματος μένουν και όσοι δηλώθηκαν ως κατ’ επάγγελμα αγρότες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

7.270 ελαιοπαραγωγοί της Δωδεκανήσου κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ενίσχυσης

Την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών ζητά με έγγραφό του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών δε δέχεται ως επιλέξιμες τις ποικιλίες «θρούμπα» και «κορωνέϊκη».

Εκτός χρηματοδότησης κινδυνεύει να μείνει η πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών της Δωδεκανήσου, καθώς, από τους 8.500 ελαιοπαραγωγούς, οι 7.270 καλλιεργούν τις συγκεκριμένες ποικιλίες ελιάς.

πηγή: www.agro24.gr