Η (ενεργειακή) ΠΕΝΙΑ τέχνας (ΑΠΕ) ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ; και μετά ΕΓΕΝΕΤΟ (φθηνό, άπλετο) “ΦΩΣ”..

Η (ενεργειακή) ΠΕΝΙΑ τέχνας (ΑΠΕ) ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ; και μετά ΕΓΕΝΕΤΟ (φθηνό, άπλετο) “ΦΩΣ”..

του συγγραφέα Μάκη Εμμ. Ρήγα-Ρηγοπούλη

“Οργή Θεού”, “επιδημίες” χωρίς τέλος.. Μνημονιακή- Οικονομική.. Νεοθωμανική- Αναθεωρητισμός.. Κορωνοϊκή.. “Ρωσοουκρανική”. Έτσι βρίσκουνε “πρόσφορο ανοχύρωτο έδαφος” και αναδύονται πάλι πίσω οι κάθε είδους εξαφανισθείσες πανάρχαιες ζωονόσοι-ιοί-λοιμώξεις της λέπρας, της ανεμοβλογιάς, της ιλαράς, της ερυθράς, της οστρακιάς, κ.τ.λ..

Και τώρα της ευλογιάς των πιθήκων, πριν των τρελλών αγελάδων, των πουλιών, των χοίρων, των κουνουπιών, κ.τ.λ.. και αργότερα μέχρι να παρελάσει ένα προς ένα ολόκληρο το ζωικό βασίλειο από την “πανδημική βάσανο”, μέχρι την “τελική πτώση του ψεύτικου μετα-όντος”. Και το κερασάκι στην τωρινή  εφιαλτική τούρτα συνεχίζεται με την Πανδημία της ανεξέλεγκτης ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης, ηλεκτρισμό (ξαναγυρνάμε στον λύχνο;), καύσιμα(και τα γαϊδουράκια εξαφανισμένα), τρόφιμα.. “λόρδες εν όψει και τα χωράφια της Καρπάθου δασωμένα” ελέω “κρατικό- κουμμουνιστικό- αριστερό- δασο- δημευτήριο” από “τα δεξιά”!!

Δεν τα βγάζω από δικού μου μας προϊδεάζουν αυτοί που “τιμονεύουν” τον πλανήτη: “Καταιγίδα” προσομοίωσε ο συμπατριώτης μας δ/ντής του τραπεζικού κολοσσού J.P. Morgan τις τιμές βαρελιού πετρελαίου που μπορεί να σκαρφαλώσουν σε 175 ευρώ το βαρέλι.. και στην συνέχεια ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο Έλλον Μασκ, “φτωχαίνει” ο καϋμένος και απολύει χιλιάδες κόσμο, διότι τα βλέπει “όλα μαύρα”.

Πάνω που η ανθρωπότης πήγε να μετανοήσει και να ξεπλύνει, επιτέλους, τα πλανητικά της αμαρτήματα με τις καθαρές ενέργειες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) την έτρωγε… δηλ. τελικά, δεν την άφηναν τα πολεμικά-συμφεροντολογικά της  ένστικτα. Μα έτσι, ελαφρά τη καρδία, κλείνουν  πριν την ώρα τους, την “στρόφιγγα οξυγόνων της καθημερινής ζωής” των ευρωπαίων, τους ρωσικούς αγωγούς αερίου- πετρελαίων,   τις τροφοδοσίες, κ.τ.λ., και τα παγκόσμια χρηματιστήρια και τις εταιρείες παρόχους να ξεσαλώνουν.. και περισσότερο στην χώρα μας που η σπέκουλα είναι “έμφυτη-ανατολίτικα απομεινάρια”    γαντζώθηκε στα 80%, ενώ στην Ευρώπη περί τα 20%.

Βρίσκουνε χρυσές ευκαιρίες για να δημιουργούν χρυσές μπίζνες και ξεκινάνε πάλι άλλον ένα γύρο από τις ίδιες αμαρτίες πάλι πίσω, τώρα με τις Πανδημίες της Ακάθαρτης Ενέργειας, του Επισιτισμού, κ.τ.λ.. Γιατί, άραγε, θα αφήσουν να ξεφουσκώσουν τα πορτοφόλια τους  τελειώνοντας τους πραγματικούς και τους φανταστικούς πολέμους.. και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρίσκονται σε αφασία, χωρίς κανένα πλαφόν στις ουρανοκατέβατες τιμές στην ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, στην μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ στα καύσιμα, την διανομή κερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής;

Καθόσον, το ύψος των άμεσων και έμμεσων(το ψηλότερο στην Ευρώπη) φόρων  στην Ελλάδα ανέρχεται στο 9,3 και στο 16,6 του ΑΕΠ αντίστοιχα, εξαιτίας της μειωμένης ικανότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών να αυξήσουν την είσπραξη των άμεσων φόρων.

Καλά εμείς οι μεγαλούτσικοι, παρόλο που δεν τις έχουμε φάει ούτε εμείς τόσες και τέτοιες κατραπακιές την μία πάνω στην άλλη  και πάλι έχουμε μπαϊλντίσει με όλα τούτα τα πρωτοφανή σκαμπανεβάσματα μιας “αρρωστημένης” ζωής.  Αλλά τι να λένε “τα εφταέλια”, τι να κάνουν οι άτυχες νεολαίες της οικουμένης που περνάνε τα θερμόαιμα, ατίθασα νιάτα τους ισόκλειστα, στερημένα, μακριά από όσα έχουνε καλοσυνηθίσει τους πιο προ-προγενέστερους καλούς καιρούς;

Πως θα ορθοποδήσουν, να νιώθουν απελευθερωμένοι, να έχουν λιγότερες παρωπίδες μέσα σε ένα στυγνό κόσμο που έχουνε μεγαλώσει; Δυστυχώς, ένα χάσμα γενεών, κουλτούρας και ανεκπλήρωτων ονείρων έρχεται μετά μανίας, χρόνο με τον χρόνο, να καταπιεί ότι “ανθρώπινο καλό” θα μπορούσε να επιβιώσει.

Αφού, λοιπόν, μαυρίσαμε τις ψυχές και τις καρδιές  μας, όπως εξάλλου και ολόκληρη η ανθρωπότης “ψυχο-βομβαρδίζεται κατά ριπάς  από τα Μ.Μ.Ε.”, είπα να αλλάξουμε φύλλο, κάποιες αισιόδοξες αχτίδες, καθόσον δεν αντέχονται, ούτε τα παραέξω αλλά ούτε τα παραμέσα διαλαμβανόμενα. Όπως πάντα  προσγειωνόμαστε σε μακρύ πρόλογο και στο κυρίως για το σε βάθος ψάξιμο λύσεων, που δυστυχώς απαιτούν έκτεταμένη ανάλυση, που “διαολίζει” αρκετούς φίλους.

Η θεόξερη καταγραφή γεγονότων χωρίς τις ανάλογες αιτιολογήσεις με στοιχεία κατ΄ εμένα δεν καταλογίζεται σαν αρθρογραφία.. και στο προκείμενο.  Οι  κυρίαρχες διαχρονικές εξαρτήσεις της χώρας μας από τις ολοκληρωτικές εισαγωγές των υγρών και των αερίων καυσίμων και των αμυντικών εξοπλισμών εξανέμιζαν το μέγιστο ποσοστό των κρατικών(δικών μας) πόρων.

Παλαιότερα μας είχανε στο χέρι οι άραβες, ο περιβόητος ΟΠΕΚ, ενωμένος, δυνατός και τώρα πλουσιότερος παρά ποτέ, με τον μαύρο χρυσό-(τα πετρέλαια τους) φουλαρίζουν τα θησαυροφυλάκια τους με τον κανονικό κίτρινο χρυσό ολόκληρης της οικουμένης. Αντίθετα, η μεν παραπαίουσα ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ “Ένωση”, την λένε, με χιλιάδες χρυσοπληρωμένους θεσμούς, (αλλά η κάθε μία χώρα τα κουμάντα της, “περάσανε και τον Δήμο Καρπάθου”), να πλουτίζουν την Ρωσία οι εταιρείες της, τους δε ευρωπαίους πολίτες της “να χάνουν τον ύπνο τους”.

Ενώ ο ΟΠΕΚ παρά τις παροτρύνσεις ολόκληρης της Δύσης αύξησε σταγόνα στον ωκεανό τις παραγωγές του μαύρου χρυσού αντικαθιστώντας, κατ΄ ελάχιστον, τις κλειστές ρωσικές ροές, δεν τρίζει το αυτί του, σι(γ)ουντέροντας τον Πούτιν  και τις τζέπες τους. Αργότερα μπήκανε στην ζωή των ελλήνων και οι εξ ανατολών αγωγοί αερίου του Ατζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας, κ.τ.λ. μέσω της Τουρκίας!! Η μοναδική φτωχή πηγή πετρελαίου στην Θάσο δεν μπόρεσε να ξεμυτίσει, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Και τα νησιά μας θα περιμένουν, Κύριος οίδε, όποτε   “ξεπρουάλει”  το βαπόρι “της ισοδύναμου” αλλά πολύ ακριβότερης-απρόσιτης βενζίνης.. μετά σύμφωνα με τους “ελληνικούς προγραμματισμούς”,  περί το  2030 θα.. θα πραγματοποιηθεί η ηλεκρική διασύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική χώρα!

Με τι πόρους; Απίστευτο!  Από εποχής Ομήρου μας έχει βγεί το όνομα της ενεργοφόρου, ως “Κάρπαθος ηνεμόεσα”. Κι ενώ οι αρχαίοι μας και οι προγενέστεροί μας, χωρίς τεχνολογίες και τεχνητές νοημοσύνες, αξιοποιούσανε τους δώδεκα ανέμους και γέμισαν το νησί με ανεμόμυλους για όλες τις ανάγκες της εποχής τους.. εμείς όσους στέκονται ακόμα στα πόδια τους, τους μεταμορφώσαμε σε μουσειακούς πύργους να ευρω- δολαριο- φτερουγίζουν..

Τους υπόλοιπους μισοερειπομένους, “αριστοτέχνες  στις μαϊμουδιές”, τους αφήνουμε να σφαντάζουν επάπειρο(!) στα μοντέρνα μυαλά της άνοιάς μας. Πάντως, έκτοτε, παρά τα τεράστια άλματα των επιστημών η ελληνική πολιτεία περί άλλων(εκτός των ανέμων) τυρβάζει. Εφόσον, λοιπόν, η σοφή προ-ιστορία μας, η φουριόζα Ελληνική μας Φύση λουσμένη από πάνω μέχρι κάτω  προσκαλεί, το φωνάζει ότι έχει φτάσει στο αμήν- στο απροχώτητο.. ότι δεν πάει άλλο πια με τα χημειο-καυσα-αέρια και  η ενεργειακή εξάρτηση μπροστά ή πίσω θα καταλήξει στις  δικές της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Και με την εξάρτηση συνεχώς ογκούμενη επείγει η ελληνική πολιτεία να επενδύσει σοβαρά στην τεχνολογική εξέλιξη της ανεμο-ηλιο-κυματο-ενέργειας (Α.Π.Ε.), όπως εξάλλου απαιτούνται αρκετές δαπάνες για τις όποιες άλλες μορφές ενεργειακών πηγών. Αλλά η ανεπανάληπτη Φύση εκτός “τους ούριους ανέμους” χάρισε πλουσιοπάροχα στο νησί μας κι όλα τα άλλα καθαρά και ακάθαρτα ενεργειακά θεία της δώρα:

Τον ήλιο, που στατιστικά τσιτσιρίζει σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου από οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας μας και της Ευρώπης. Παλαιότερα είχε ακουστεί ότι η Ευρώπη θα λειτουργούσε τεράστια πάρκα Α.Π.Ε. στην χώρα μας με την περισσότερη  ενεργειακή απόδοση ή στην Βόρεια Αφρική.. Μα και το ξακουστό Καρπαθιακό Πέλαγος στα δελτία καιρού πρωταγωνιστεί στα βουνά ανεμο- μποφόρ.. μας κτυπούν αλύπητα εκτός στις έξω θάλασσες αλλά και μέσα στα λιμάνια μας, εμείς στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις κάνε “σίαλα” τις παραλιακές μας.

Τέτοιος μοναδικός ανεμο-κυματισμός φέρνει από την μία τα χαλάσματα και από την άλλη πλουτίζει τους ξένους δασκάλους του wind-kite serfing.. τους είμαστε υπόχρεοι, γιατί εκτός τους εαυτούς τους πλουτίζουν ολόκληρη την περιοχή του Αφιάρτη και το νησί. Τώρα, θα έπρεπε να  κορυφωθεί ο ρωσοουκρανικός πόλεμος, να ξαναρχίσει ο ψυχρός πόλεμος,  να σφίξουν τα μάγγανα στις τιμές του ηλεκτρισμού, των καυσίμων, κ.τ.λ. για να αφυπνιστούν τα ευρωπαϊκά όργανα αλλά μέχρι να υστεροκινήσουν τα δυσκίνητα καράβια τους οι ασήκωτες ζημιές θα τα βουλιάξουν.

Οπότε προτού συμβεί το ανεπάντεχο, δηλαδή να πιάσουμε πατώματα, είπαμε  να ρίξουμε κάνα δυό “σωσίβιες ιδέες”, ένα  τοσοδούτσικο λιθαράκι, μοιραζόμενοι τις αγωνίες μας-σας. Μια που εγαλαντόμιασε, αυτή την δόση κατόπιν εορτής, η ελλην. πολιτεία  να ξαχερίσει με πλάτες και από την Ε.Ε. μερικά δισ. τάληρα(!).. λέμε αφού θα τα δώσει που θα τα δώσει τζάμπα και “βερεσέ” για  12 μήνες, ΓΙΑΤΙ να μην πιάσουνε  τουλάχιστον τόπο για τα καλά, forever;  Μία αυτή η υποχρέωση βοήθημα-μποναμάς, συν μία επί πλέον  καλή επιχορήγηση από το κράτος και συν δανειοδότηση για το υπόλοιπο στους περισσότερους, σε όσους διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ταράτσες, οικόπεδο, κ.τ.λ.  με την υποχρέωση αγοράς  ηλιακών πάνελ, που θα τους εξασφαλίζουν  “δωρεάν” ηλεκτρισμό “δια παντός”.

Και η χώρα θα μισο-ξελευτερωθεί με καθαρές ΑΠΕ από την σημερινή πλήρη εξάρτηση από ακάθαρτες ενέργειες.. και επί πλέον τα κρατικά ταμεία θα ξελευτερωθούν από τον προαιώνιο επιδοματικό βραχνά και θα εξισορροπήσουν το εξωτερικό εμπόριο εξαγωγών-εισαγωγών. Πιστεύω θα πρέπει να εμπεδοθεί, πλέον, ως κυρίαρχη νέα αντίληψη της πολιτείας, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, κ.τ.λ., ότι δεν θα πρέπει απλώς να σκεφτόμαστε πλέον πως ένα κτίριο θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια αλλά πως το ίδιο θα την παράγει.

Φτάνει, τα δισ.  ευρώ επιχορηγούμενες καθαρές ενέργειες να διαμοιραστούν αναλογικά στους ελάχιστους μεγάλους παίκτες και σε όλους τους νησιώτες, που θα μπορούν να συμβάλουν στην αυτονομία των σπιτιών, των επιχειρήσεων, των νησιών τους, εκεί όπου η καθαρή ενέργεια είναι  απεριόριστη και εξαγώγιμη και εκεί όπου η πολιτεία τα έχει ξεχασμένα και “ενεργειακά”!! Αλλά  εκτός από τον κοσμάκη και το κράτος  η τρίτη μεγάλη μας έγνοια είναι “ο Δήμος της Δακρύβρεκτης Ακυβερνησίας”, που θα πρέπει να του παρέχονται από κεντρικό κράτος όλα τα ενεργειακά μέσα Α.Π.Ε. στα όρια του,  όλες τις φυσικές -καθαρές που μπορούν “να κινήσουν γη και ουρανώ”.. και “εγένετο δωρεάν φως” στα:  δημαρχιακά- κοινοτικά κτήρια, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, γήπεδα, μουσεία, ανοικτοί- κλειστοί πολιτιστικοί χώροι, Ιεροί Βράχοι-Ακροπόλεις, αγάλματα, οδικοί φωτισμοί, κάθε ηλεκτροκίνητο  -μηχανοκίνητο μέσο του Δήμου, κ.τ.λ.

Δεν είναι δικά μας όνειρα θερινής νυκτός.. ήδη άλλα νησιά όπως η Αστυπάλαια, η Τήλος, η γειτόνισά μας Χάλκη αναδεικνύονται ενεργειακά “Πράσινα Νησιά, Βιώσιμης Ανάπτυξης”, πάντα με Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα, αφού το ειδυλιακό φυσικό μας περιβάλλον είναι από τα ελάχιστα αξιολάτρευτα που μας έχουν απομείνει. Λίγο τόχεις, σαν πολιτεία με την μοναδική, τεράστια ευχέρεια που έχει με τα 72 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, Ε.Σ.Π.Α., κ.τ.λ.. Δηλαδή δεν υπάρχει ανάγκη σε καμία περίπτωση να κτίζεται ΞΑΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΒΑΡΟΣ, πληρώνοντας, ίσως, και πάλιν ηλεκτρισμό, καύσιμα σε τιμές χρηματιστηρίων,  την εποχή που η χώρα μας  ήρθε η ώρα της όχι μόνον να παράγει άφθονη  “δωρεάν” καθαρή ενεργειακή αυτονομία αλλά και να την εξάγει.. Και το άκρον άωτον  να   μπεί η χώρα ξανά σε καθολική εξάρτηση από  τους “μεσανοτολίτικους μονάρχες”  για να “ορθοποδήσει”;

Πως γίνεται η καλωδιακή ηλεκτρική διασύνδεση τώρα με την Αραβία και την Αίγυπτο να παρουσιάζεται  ως η καλύτερη λύση με τις απεριόριστες δυνατότητες Α.Π.Ε. της χώρας μας να αδρανούν; Αντί να παράγουμε, να εξάγουμε και να πουλάμε  εμείς τους μπόλικους αέρηδες και τους άσβεστους ήλιους μας, μπαίνουμε ατζέντηδες των πάντων ξένων ενεργειακών προσβάσεων προς την Ευρώπη.

Θάτανε αήθες από μέρους μας εάν παραγνωρίζαμε το οραματικό, πρωτοποριακό στήσιμο των δημοτικών ανεμογεννητριών στης Σταματουλίτσας  (και μόνον για τον φίλον μου τον Ν.  Κανάκη,  δεν τον αδικώ  σαν ολυμπίτης στο άλλο άκρο να μην γνωρίζει ότι είναι εγκατεστημένες μέσα στα όρια των Μενετών μέχρι την διασταύρωση, παρόλο που αυτά πια δεν έχουν καμία σημασία, “είμαστε το ένα”).   Από εποχής, λοιπόν, που πρωτοστάτησε ο  τότε δήμαρχος Μ. Τσαουσόπουλος, οι ανεμογεννήτριες πέρασαν από 40 κύματα, με τα πάνω τους και τα κάτω τους, ειδικά προτελευταία τις αφήσανε ακίνητες να “σκουριάσουν”, όπως εξάλλου και τον ΧΥΤΑ σε ανοιχτή χωματερή, γενικά τις υποδομές σε αχρηστία, κ.τ.λ., κ.τ.λ.

Από την παρούσα Δημοτική Αρχή του Γιάννη Νισύριου η προεδρία της Αιολικής Καρπάθου ανετέθη στον αξιόλογο Δημ. Σύμβουλο  Ολύμπου Κοσμά Γεωργίου Σακέλλη,  φορτωμένος με εύσημα επαγγελματικά, κυρίως συλλογικά Ολύμπου, Καρπάθου, Δωδεκανήσου. Πιστεύουμε θα αφήσει εποχή  και στις  νέες   δημόσιες  τοπικές του θέσεις, όπως φαίνεται μετά από δύο χρόνια με τα αξεπέραστα προβλήματα της Αιολικής να φτάνουν το συντομότερο σε αίσιο τέλος. Όπως, εξάλλου, άφησε χρυσή εποχή για την Όλυμπο ο αξέχαστος και αγαπητός σε όλους μας, πατέρας του, Γιώργος Σακέλλης, μοναδικός δήμαρχος Ολύμπου για τόσες πολλές  τετραετίες.

Έχουμε συνεργαστεί άψογα κατά την δεκαετή προεδρία μου της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου στην ίδρυσηπαραδοσιακών τμημάτων καρπαθιακής οικοτεχνίας από ντόπιους επιμορφωτές.. όπως και την ολόθερμη συμπαράσταση από τον ακούραστο παπά-Μηνά και τον αειθαλή τότε πρόεδρο του συλλόγου Γ.  Νιοτή, κ.ά. Να λέμε, όμως, την καθαρά αλήθεια τέτοιου δυναμισμού  καρπάθιοι, όπως και τόσοι άλλοι, θα θέλαμε να δίνουν  τους χρήσιμους πατριωτικούς τους αγώνες επί τόπου.. τα πολυάριθμα προβλήματα της Ολύμπου και του Δήμου άλλο να τα ακούς και άλλο να τα ζεις σε καθημερινή βάση..

Συμπερασματικά, Θα ήταν το τελειωτικό κτύπημα-λάθος,   εάν το τωρινό κρίσιμο μάθημα με ότι ισοπεδωτικό συμβαίνει γύρω μας  δεν αναλάβουμε έγκαιρα τέτοιες καινοτόμες πρωτοβουλίες, τουλάχιστον, ενεργειακής και στα επόμενα “επισιτιστικής” αυτόνομης προοπτικής.. θα έχει ανυπολόγιστο αντίκτυπο  στην ήδη δαπανηρή εκτός ορίων επιβίωση στην καθημερινότητα των νησιωτών και επί πλέον στην πολλά επιβαρυμένη πολυνησιωτικότητα της χώρας.

ΜΕΡΡ-6/6/2022.