Επικήδειος Λόγος στην Καλλιόπη Κωνσταντάρου - Ζωγραφίδου (1946-2020)

Επικήδειος Λόγος στην Καλλιόπη Κωνσταντάρου - Ζωγραφίδου (1946-2020)

 

του πρ. Συμβούλου Πολιτισμού του Επαρχείου Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου

Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη

Όλυμπος Καρπάθου, Τετάρτη, 16/9/2020

Αείμνηστη ξαδέρφη μας Καλλιόπη,

Μας εγκατέλειψες μόλις χτες για πάντα ήσυχα και αθόρυβα, όπως ακριβώς έζησες σε όλο το μήκος της ζωής σου. 

Γεννήθηκες στην Όλυμπο της Καρπάθου τα πρώτα μετά την απελευθέρωση χρόνια, το έτος 1946. Υπήρξες μέλος της παλαιάς Ολυμπίτικης οικογένειας Κωνσταντάρου που το όνομά της θα στέκει για γενιές στις ιστορικές αφηγήσεις του μοναδικού μας τόπου.

Μεγαλύτερη κόρη της πολυμελούς οικογένειάς σας, ανέλαβες όλες τις οικογενειακές φροντίδες ευθύς αμέσως μετά την αποφοίτησή σου από το Δημοτικό Σχολείο της Ολύμπου, βοηθώντας το σπιτικό σας σε όλες τις απαραίτητες για τη διαβίωσή του εργασίες.

Στην αναμενόμενη ηλικία παντρεύτηκες τον αγαπημένο σου σύζυγο Αντώνη Γεωργίου Ζωγραφίδη και στάθηκες δίπλα του στοργική και περήφανη σύζυγος, ακλόνητη στις δυσκολίες της ζωής, μεγαλώνοντας μαζί του με αξιοπρέπεια τις δυο θυγατέρες σας, τη Μαρίνα και τη Σοφία.   

Δουλέψατε ο ένας δίπλα στον άλλο για δεκαετίες τον ιστορικό προγονικό σου “καφενέ του Ρουπάκη” στο Σελλάι της Ολύμπου, γνωστότερο σήμερα ως “καφενείον Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ”, που εξελίχθηκε για χρόνια σε κέντρο των Ολυμπίτικων κοινωνικών διασκεδάσεων με τη συνεχή παρουσία των κορυφαίων παραδοσιακών μουσικών του τόπου μας, των αδελφών Ζωγραφίδη, του Αντώνη στη τσαμπούνα και του Μιχάλη στη λύρα και στο τραγούδι.

Ευτυχήσατε να δείτε, μαζί με το σύζυγό σου, τα παιδιά σας αποκατεστημένα. Τη Μαρίνα σου, παντρεμένη με τον επαγγελματία αυτοκινητιστή Νίκο Κων. Πρωτόπαπα, μητέρα τριών καλαναθρεμμένων παιδιών, της ανεστετούρας σου Πόπης – καθηγήτριας Φιλολογίας, του Κωστή και του Αντώνη και της Σοφίας σου, συζύγου του εγκατεστημένου στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών επιχειρηματία Γιώργου Νικ. Πρωτόπαπα και του μονάκριβου γιου της Νίκου. 

Βρισκόσουν σε όλα σου τα χρόνια δίπλα σε όλους, μικρούς και μεγάλους και η ζωή σου αποτέλεσε μιαν ατέρμονη θυσία για το σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Αυτή την αφοσίωσή σου ανταπέδωσαν στο ακέραιο στα στερνά σου η κόρη σου Μαρίνα, που στάθηκε κολώνα μαζί με το σύζυγό της Νίκο στα πάθη και στις ταλαιπώριες σου, αναπληρώνοντας και τη στοργή της Σοφίας που βρέθηκε αναγκαστικά μακριά σου τις δύσκολες ετούτες ώρες.

Αγαπητή μας Καλλιόπη,

φεύγεις τόσο πρόωρα από κοντά μας κι ένα ακόμη καβάι θα λείψει από τις γειτονιές και τα σοκάκια της Ολύμπου.                              Τώρα που ανεβαίνεις ψηλά στους ουρανούς, πάρε μαζί σου το σεβασμό και την αγάπη μας στο καλό σου σύζυγο Αντώνη και σ’ όλους τους συγγενείς σου και στέλλε από ’κει ψηλά παρηγοριά στ’ αγαπημένα σου παιδιά και τα λατρεμένα σου εγγόνια.

Όσο για μας θα σε θυμόμαστε πάντα σαν μια καλοπροαίρετη συγγενή και μια σεμνή συμπατριώτισσα, που μας αντιμετώπιζε όλους με ατέλειωτη υπομονή, με πολλή κατανοήση και με αστείρευτη καλοσύνη.

Εκ μέρους όλων των συγγενών μας, των συγχωριανών και των φίλων καταθέτω τα συλλυπητήρια μου στην πικραμένη οικογένειά σου και σε όλους τους οικείους σου.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της γης της Ολύμπου που θα σκεπάσει σε λίγο το πολυταλαιπωρημένο κορμί σου.

Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης