ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ στον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ Ν. ΣΚΑΝΔΑΛΗ από τον καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ στον  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ Ν. ΣΚΑΝΔΑΛΗ από τον καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη

 

(Κοιμητήριο Χαλανδρίου, 27 Μαρτίου 2023)

«Η συνείδηση πάμφωτη σαν καλοκαίρι»

 Αλησμόνητε εξάδελφε Λευτέρη,

Τον στίχο αυτόν από την «Ιδιωτική Οδό» του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, σημείωσες ως υπότιτλο του βιβλίου σου «Το πέρασμά μου από τη ζωή», που εκδόθηκε το 2019, για να δείξεις τη συνισταμένη της μακρόχρονης πορείας σου, σε ανώτατα αξιώματα του Δημοσίου, που σου εμπιστεύτηκε να διοικήσεις η Ελληνική Πολιτεία.

Δεν υπάρχει, αγαπημένε μου Λευτέρη, επιτυχέστερη έκφραση, για να υπογραμμίσει τη μεγαλοπρέπεια της ψυχής σου. Πέρασες από υψηλότατες και νευραλγικότατες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, υπηρέτησες πάντοτε το εθνικό συμφέρον και μόνο, χωρίς καμιά διάθεση πλουτισμού. Απόδειξη ο μετέπειτα βίος σου. Ήσουν πάντοτε προσηλωμένος στο καθήκον, στην υπηρεσία θεσμών και αξιών.

Και τώρα που φεύγεις για το μεγάλο ταξίδι στα « Άνω Βασίλεια», συνυπογράφω  και εγώ τον υπότιτλο αυτόν, γιατί ξέρω την καθαρότητα της επίγειας  παρουσίας σου, που ήδη ακτινογραφείται στα  Απομνημονεύματά σου.

Ξεκίνησες από το Ατσιπόπουλο, το ιστορικό χωριό του Ρεθύμνου της λεβεντογέννας Κρήτης, γαλουχήθηκες με τα νάματα του πατριωτισμού και των υψηλών ιδανικών, σπούδασες οικονομικά, αναγορεύτηκες διδάκτωρ της επιστήμης αυτής, η οποία σε γοήτευσε, με αποτέλεσμα τη συγκομιδή σημαντικού επιστημονικού έργου. Και ήρθε η περίοδος της συγγραφής σπουδαίων άρθρων σου στον έγκυρο «Οικονομικό Ταχυδρόμο», που τα πρόσεξε ο μεγάλος οικονομολόγος, Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Ξενοφών Ζολώτας. Ο Ακαδημαϊκός αυτός, μάλιστα, σε πρότεινε και έλαβες την πρώτη ανώτατη διοικητική θέση ως διευθυντής στην Καπνεμπορική Ομοσπονδία.

Έκτοτε, με την εργατικότητα, το ήθος, τις γνώσεις και την ακεραιότητα του χαρακτήρα σου, διετέλεσες γενικός διευθυντής της μεγαλύτερης καπνεμπορικής επιχείρησης (ΣΕΚΕ), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου και έκλεισες την πλούσια καριέρα σου ως Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΜΜΕΧ. Στη θέση αυτή για έξι χρόνια άφησες σημαντικό έργο.

Στο διάβα της ζωής σου γνώρισες σπουδαίες προσωπικότητες της πατρίδας μας καθώς και άλλων χωρών, ενώ στα πολλά επαγγελματικά ταξίδια σου στο εξωτερικό άφηνες πάντα τη σφραγίδα της προσωπικότητάς σου.

Σ’ αυτό «Το πέρασμά σου από τη ζωή» είχες την τύχη να γνωρίσεις την εξαδέλφη μου Ανθούλα, κόρη του Καρπάθιου αγωνιστή της Δωδεκανησιακής Ελευθερίας και διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Βάσου Αλεξιάδη. Η Ανθούλα, που έφυγε πριν τρία χρόνια από τη ζωή (και τώρα θα συναντηθούν οι ψυχές σας), με την καλοσύνη, την ευγένεια και τον δυναμισμό της, ήταν η ιδανική σύζυγος για σένα. Μαζί αποκτήσατε την κόρη σας Σοφία, το μοναχοπαίδι σας, μετέπειτα πτυχιούχο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τώρα η Σοφία θρηνεί τον χαμό σου. Ήταν το στήριγμά σου τα τελευταία χρόνια. Ξέρω καλά ο ίδιος πόσο σου συμπαραστάθηκε  στην πρόσφατη δύσκολη περίοδο, πάντα δίπλα σου στις αρρώστιες της μεγάλης ηλικίας, αλλά προπάντων τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο ήταν ο φύλακας άγγελός σου. Δεν έλειψε  καθόλου από κοντά σου. Ο χαμός σου είναι, το ξέρω καλά, δυσβάσταχτος για τη Σοφία. Ελπίζω και εύχομαι ο χρόνος να απαλύνει τον μεγάλο πόνο της.

Κι εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συμπαράστασή σου στην οικογένειά μου. Σ’ ευχαριστώ γι’ αυτό, Λευτέρη. Κοντά σου γνώρισα και τον ειλικρινή σου φίλο, τον στρατηγό Νικόλαο Σαμψών, με τον οποίο μιλούσαμε συχνά για σένα με τα καλύτερα λόγια. Τώρα ο στρατηγός τιμά κι εμένα με τη φιλία του κι εγώ στο πρόσωπό του συνάντησα σπάνιου ήθους άνθρωπο, προσωποποίηση της εντιμότητας και της ευγένειας.

Αγαπημένε μου Λευτέρη,

Ήρθε η στιγμή να σου απευθύνω τον ύστατο χαιρετισμό, το  “aeternum vale”, με ένα αρχαίο απόφθεγμα από την Ανδρομάχη του Ευριπίδη,  που εκφράζει τη σκέψη μου για σένα : «οὔτοι λείψανα τῶν ἀγαθῶν ἀνδρῶν ἀφαιρεῖται χρόνος· ἁ δ‘ ἀρετὰ καὶ θανοῦσι λάμπει», δηλαδή, «των καλών ανδρών δεν τα σβήνει τ’ αχνάρια ο καιρός. Και να πεθάνουν, λάμπει η αρετή τους». Και η δική σου αρετή, Λευτέρη, θα λάμπει πάντοτε.

 ΜΗΝΑΣ  ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

30.3.2023

Καρπαθιακά Νέα