Επίσκεψη ΕΡΝΤΟΓΑΝ στην ΑΘΗΝΑ: Η ώρα είναι τώρα και για τους ΔΥΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΤΕ;

Επίσκεψη ΕΡΝΤΟΓΑΝ στην ΑΘΗΝΑ: Η ώρα είναι τώρα και για τους ΔΥΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΤΕ;

Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΤΕ; ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΣΕ ΟΛΑ.. ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΠΟΥ “ΟΜΝΥΕΙ” ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ(!).. “ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ”.

Του επιστημονικού συνεργάτη του ΙΛΠΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάκη Εμμ. Ρήγα-Ρηγοπούλη

Λέμε να διανθίσουμε το καρπάθικο μενού και με τουρκικές εντράδες στο τραπέζι μας, γιατί από τη μία “μας κάνει την χάρη” ο Μέγας Σουλτάνος της Τουρκίας κ. Ερντογάν για τους 10 μήνες ηρεμίας, συμβάλει σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ) και προσέρχεται στην χώρα μας για “Πολιτικό Διάλογο” στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.. όμως, χαμηλής πολιτικής, οικονομία, μεταναστευτικό, τουρισμό, εμπόριο, μεταφορές, πολιτιστικά, παιδεία, δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών για να προλαμβάνουν  θερμά επεισόδια, κ.τ.λ..

Από την άλλη “μας κάνει την τιμή”, που συμπεριλαμβάνει και τα Δωδεκάνησα στις “αγάπες” του μέσα στην  “Γαλάζια Πατρίδα του” και αναφέρονται συχνά-πυκνά στις ανιστόρητες διεκδικήσεις του, οπότε του οφείλουμε κάποιες απαντήσεις στα καρπάθικα, “να μην τον αφήσουμε αλιτρύητο”. Άρα, μέχρι να δούμε με τι πρόσωπο θα μας παρουσιαστεί η αφεντιά του.. και εμείς, αν συζητάμε σαν καλά παιδιά σαν να μην συμβαίνει τίποτε, σιγά-σιγά θα παγιώνονται όλες οι παράνομες αξιώσεις του..   επικοινωνιακά με λόγια για να βγει από την απομόνωση, διότι στην πράξη δεν φαίνεται να υποχωρεί σε τίποτα.

Βέβαια, αφού μέχρι να τον φωτίζει ο Αλλάχ να μην αλωνίζει τους αιθέρες και τις θάλασσες του Αιγαίου μέχρι την Κύπρο, εμείς καλά κάνουμε και πάμε πάσο.. Ναι, αλλά μέχρι πότε; Ως φαίνεται και με τις υπόλοιπες χώρες, όταν τις έχει ανάγκη, πάση θυσία, προσπαθεί να τις έχει από κοντά. Αλλά το πιο άσχημο της υπόθεσης είναι ότι είμαστε ο μοναδικός γείτονας προς την Δύση,  που του  κόβει την φόρα στα μεγάλα του όνειρα για επαναφορά στις δόξες της την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εξάλλου, είναι ακόμη νωπές οι φοβέρες του ως μπόγιας να πάρει κεφάλια.. να κτυπήσει με τουρκικούς πυραύλους TAYFUN την Αθήνα(!), την Κρήτη(!), την Ήπειρο(!), κ.τ.λ..

Με την Τρίτη Στρατιά Αιγαίου ετοιμοπόλεμη να αποβιβαστεί νύχτα στα νησιά μας(!), φανερώνοντας τους μύχιους πόθους του. Το 1987 με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου είχανε φτάσει στα πρόθυρα πολέμου αλλά απεσοβήθηκε με το πατριωτικό πρόσταγμα “βυθίσατε (το τουρκικό πολεμικό πλοίο) Χώρα”. Τώρα πάλι, βλέποντας την υπεροχή της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα στους εξοπλισμούς,  στην διπλωματία, στους αιθέρες, στη θάλασσα, στο Διεθνές Δίκαιο, στις ισχυρές αμυντικές συμφωνίες με Γαλία, Αμερική, Ε.Ε., κ.τ.λ.  βάζει την ουρά στα σκέλια και επιζητά ήρεμα νερά, μέχρι νεωτέρας.. δηλ. μέχρι να ξανααποκτήσει κάποτε κάποιες ισορροπίες σε όλα, “Κύριος οίδε”.. Οπότε, εν τω μεταξύ, πέφτουνε σώτο, μεγάλα ζόρια,  μεγάλα παζάρια, συγκρίνουν ξανασυγκρίνουν..

Είναι όμως σίγουρο, το λένε ξανά και ξανά ξεκάθαρα, ότι τους εξοπλισμούς, κ.τ.λ. τους επιθυμεί διακαώς, δυστυχώς, πρώτιστα για και εναντίον της Ελλάδας και ανατολικά με την Συρία, όπως κτύπησε Αρμενία, Κύπρο, Κουρδιστάν.. και μετά οι αποικιοκράτες ευρωπαίοι, αμερικανοί, κ.α. τους “εμάραναν”.  Οπότε ποίαν άλλη χρεία έχουμε ότι μας την φυλάνε ότι θα κάνουν κάποτε ούργια.. καθόσον μέχρι τότε, ακόμα και εάν ο κ. Ερντογάν μάλλον θα έχει αποχωρήσει, όμως, αφήνει πίσω του-μπολιάσει για τα καλά και ολόκληρο το βαθύ κράτος, τον λαό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακόμη περισσότερο εξτρεμιστικά. Τις εστίες φωτιάς τις υποδαυλίζουν οι προύχοντες της Τουρκίας επάπειρον και αυτό θα πρέπει, πιστεύουμε, ότι δεν μπορεί να αφεθεί έτσι  στην ζούλα να μην ειπωθεί να πέσουν οι καθημερινοί ακραίοι τόνοι που εξάπτουν τα πάθη και από τις δύο πλευρές.. για την χώρα μας από εθνική αξιοπρέπεια.

Τώρα, έστω προσωρινά Συνομιλίες αλλά με Ψυχρό Πόλεμο παραπόδας μέχρι και σήμερα να στέλνει τελεσίγραφα να σταματήσουν οι ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο και με πληθώρα επεκτατικών θεμάτων; Μέχρι και εχθές, επιπρόσθετα, στοχοποιούν και την  Ικαρία, την νήσο Ζουρέφα, με νέες NAVTEX από την Ρόδο μέχρι την Λήμνο, κ.τ.λ., που έχουν σκοπό-σχέση με την Προστασία του Περιβάλλοντος, την Έρευνα και την Διάσωση, κ.τ.λ. Ήδη, 48 διακηρύξεις συμφωνιών έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών από το 2013 μέχρι το 2020 αλλά αυτές δεν τον εμπόδισαν να οδηγηθεί κοντά σε θερμό επεισόδιο. Εξάλλου, όλες οι ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ διεθνείς συγκυρίες συγκλείνουν υπέρ της χώρας μας..  Η.Π.Α., ολόκληρη η Δυτική Ευρώπη, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Συρία, το Κουρδιστάν, βρίσκονται σε κόντρες με την Τουρκία εξαιτίας του Πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, του Ισραήλ-Χαμάς, στο Αιγαίο, στο Κυπριακό, στην Αν. Μεσόγειο, στην Αρμενία, στην Συρία-Κούρδοι, στο Ιράκ-Κούρδοι.

Και σφόδρα όλων εναντίον της Τουρκίας για τις  αντίπαλες “Συμμαχίες” της εναντίον της Δύσης, με την Ρωσία,  με το Τουρκο-Λυβικό Μνημόνιο, με χώρες της Ασίας-Κίνα, κ.τ.λ., με τις τουρκόφωνες, με χώρες  της Αφρικής, κ.τ.λ. Και ήδη, επί πλέον διαφαίνεται παραφθορά  στην παγκόσμια πολιτική σκηνή-τάξη και εξτρεμιστικές ανακατατάξεις, αρχομένης από την Ολανδία, Ισπανία, Αγγλία, κ.τ.λ., που οπωσδήποτε ευνοούν τον κ. Ερντογάν. Όπως, επίσης, η ΜΕΤΑ  Μακρόν εποχή στην Γαλία, η ΜΕΤΑ Μπάϊντεν στις Η.Π.Α., κ.τ.λ.. και τι μέλει γενέσθαι με τις ακυβερνησίες με Τραμπ, κ.ά. Ήδη, ο Πούτιν πάγωσε τον Πόλεμο με την Ουκρανία, που περιμένει την κατάρρευση των κυβερνήσεων των Δυτικών Χωρών και να κυριαρχήσουν οι ομοϊδεάτες του, τα συνάφια του αλά Ερντογάν. Εν τέλει, αποδεδειγμένα οι καθυστερήσεις  ολικής συνεννόησης πάντα ευνοούν την Τουρκία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΩΛΕΣ, κατά την γνώμη μας πρέπει με καθοιονδήποτε τρόπο που γνωρίζουν οι διπλωμάτες ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΕΣ, όπως, άλλωστε, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι την σημερινή έχουν υποστηρίξει.

Το να αποζητά η νεοφερμένη τα πάτρια μας εδάφη με ξιφουλκισμένο σπαθί να της παραδωθούν τα ιερά και τα όσια χιλιετηρίδων στο Αιγαίο και στην ελληνική επικράτεια.. μάλιστα, χωρίς κανένας να της υπενθυμίζει ότι ο παλαιότερος κύριος ιδιοκτήτης για πολλές χιλιετηρίδες ήταν ο ελληνικός λαός και όχι οι “νεοφερμένοι” τούρκοι με ολοέν εμπρηστικές ρητορείες.  Και με τις νέες αβάντες των κατά δεκάδων χιλιάδων νεοεισερχόμενων μουσουλμάνων μεταναστών στην χώρα μας να τους θεωρεί παρακλάδια των επιθετικών επιδιώξεών της, όλο θα επινοεί και κάποιες μηχανορραφίες για να μην τους δέχεται πίσω και να τους ξεφορτώνεται για να αποκομίζει εθνικοθρησκευτικά οφέλη.. αλλά ταυτόχρονα να εκφοβίζει για να εισπράτει-αποκομίζει και τα πλούσια δώρα των δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για να συγκρατεί τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες ή και να μην τους δέχεται πίσω.

Δηλ.  αλλάζοντας συνέχεια τις θέσεις του στις διεθνείς του σχέσεις, αυτοανακηρύσεται Πατερούλης  της ισλαμοκρατίας, κομπάζει για την ισχυρή στρατιωτική του μηχανή, το μέγεθος, τον γεωστρατηγικό ρόλο, ακόμη μεγαλοπιάνεται με τις Μεγάλες Δυνάμεις  Η.Π.Α., Ε.Ε., Ρωσία. Πόσον μάλλον για την Ελλάδα, που μέχρι πρό τινος την θεωρούσε υποδεέστερη στο τσεπάκι της, μύγα στο ρουθούνι της. Τώρα που η μύγα  γίνεται λεοντάρι και η αρπακτική ύενα φοβάται, ότι θα διεκδικήσει τα νόμιμα δίκαιά του, επινοεί η ίδια ότι της κατέβει και κρούει πολεμικά τύμπανα εκφοβισμού σύρραξης.

Γι΄ αυτό ήδη έχουν επισημανθεί οι σθεναρές επιφυλάξεις εκ μέρους πολιτειακών παραγόντων, π.χ. από τον πρ. Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, κ.ά., μήπως εμφιλοχωρήσουν στις αποφάσεις, έστω ψήγματα, των απώτερων κατακτητικών σκοπών του. Επί πλέον να στήσει βήμα προπαγάνδας για να προωθήσει  διεθνώς τα παιγνίδια προβολής όλων των ανήκουστων επιδιώξεων  του, μέσα στην ίδια την χώρα που τις διεκδικεί.. οπότε μάλλον θα σπρώξει ξανά καταστάσεις έντασης, που δεν το επιθυμεί κανένας.

Εμείς, βέβαια, δεν θα μπορούσε ποτέ να είμαστε υπέρ όλων αυτών των απαισιόδοξων προβλέψεών μας. Ποίος εχέφρων δεν θέλει την ειρήνη και των ανοιχτών διαύλων με έναν μαλοματάρικο γείτονα. Αλλά επειδή η μέχρι τώρα πορεία του από το 1821 δεν θέλει να το καταπιεί, ότι τα παλαιότερα μεγαλεία του πέρασαν ανεπιστρεπτί, οι μακροπρόθεσμες επιφυλάξεις μας θα πρέπει να μένουν σε άκρα επιφυλακή.

Άρα, ο εξ ανατολών κίνδυνος είναι πλέον ορατός και υπαρκτός  και δεν τελειώνει με  τόσες παραπλανητικές αξιώσεις, που έχουν στήσει απροσπέλαστα τείχη στην διεκδικητική τους φαρέτρα. Εδώ πιστεύουμε, ακριβώς, έγκειται το πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης, πως θα εδραιωθεί η παρούσα “ανακωχή” στο διηνεκές.. Οι μανιώδεις κούρσες των εξοπλισμών από τον κ. Ερντογάν και ο πολυκαιρισμένος αποκλεισμός αγοράς τους από τις  Δυτικές Χώρες, κ.τ.λ., κ.τ.λ.  θα μπορούσαν να είναι μία από τις χρυσές συγκυρίες να βοηθήσουν τα μέγιστα να συνδιαμορφωθεί ΤΩΡΑ ο Οδικός Χάρτης.. και να προχωρήσουν στην ουσία των πραγμάτων. Π.χ. με συμφωνία περί σταθερής εξισορρόπησης των εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο αιώνιος ανταγωνισμός τους τις αφήνει βαριά ετοιμοπόλεμες και δέσμιες και κυρίως την Ελλάδα να ξωμένει από σημαντικούς πόρους ανάπτυξης.. και να επιτάσει και ως μέγιστη εθνική ανάγκη την επαναδημιουργία της Αμυντικής μας Βιομηχανίας. Πιστεύουμε αμέσως μετά την δαιδαλώδη ελληνική κρατική γραφειοκρατία και την σχετική της εξάρτηση από την διαχρονική κομματοκρατία, οι αμυντικές της δαπάνες είναι ο δεύτερος ανασχετικός παράγοντας, που την κρατάει-κατατάσει σε μία από τις τελευταίες υποανάπτυκτες χώρες της Ευρώπης.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΝ-ΚΑΖΑΝ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ.

Και πιστεύουμε με όλα στα κάτω της η Τουρκία  ελπίζουμε οι μείζονες επιδιώξεις συμφωνίας μας κατά προτεραιότητα να τεθούν μαζί με ΑΟΖ-ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ, Η ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ, ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ.. Εάν δεν διευθετηθούν αυτές οι καρκινογόνες πληγές ΤΩΡΑ ή ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία ίσως όλων των εποχών.

Εάν όχι, οι αβεβαιότητες θα ταλανίζουν και τις δύο χώρες  στο διηνεκές και την χώρα μας περισσότερο, που ποτέ δεν θα ξέρει τι της ξημερώνει αύριο με τους απρόβλεπτους γείτονες, εκτός εάν προσποιούμαστε  ότι το καταπίνουν όλοι(!), αιωνίως(!).. Ασφαλώς, ο οδικός χάρτης των μείζονων θεμάτων για να βγει στο ξέφωτο μόνον συμφωνίες κορυφής μεταξύ των δύο ισχυρών ηγετών μπορούν να επιτευχθούν.. και εάν εμπεδοθεί σε όλους τους τούρκους ιθύνοντες, ότι η μοναδική γέφυρα προσέγγισής τους για τα αεροπλάνα F16, τα οικονομικά και για όλα τα υπόλοιπα θέματα που την καίνε με την Δύση είναι η Ελλάδα. Αλλά και το άλλο, συνάμα να σηκώνει η χώρα μας, ως σύνορο Ανατολής-Δύσης, το βαρύ φορτίο της θεωρίας του αμερικανού διεθνολόγου Χάντιγκτον “της Σύγκρουσης Πολιτισμών και Θρησκειών”, που εξυφαίνεται από πολλούς και εν μέρει από τον κ. Ερντογάν.

Με τον δικό μας αξιότιμο  Υπουργό κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, από τις Μενετές Καρπάθου, στα ηνία της Εξωτερικής Πολιτικής με το αποδεδειγμένο ήθος του, πατριωτισμό του, ευστροφία του, κ.τ.λ.. μαζί με το αδιαμφισβήτητο κύρος, ενδιαφέρον, σοβαρότητα κ.τ.λ του συμμετέχοντος επιτελείου στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, θα αποφέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την πατρίδα.. Εάν, τελικά, καμφθούν και οι παράνω αντιστάσεις του κ. Ερντογάν και επιλυθούν οι μείζονες διαφορές μας θα αναδειχθούν οι ιστορικοί πρεσβευτές-ήρωες των εθνικών συμφερόντων. Μετά το πέρας των απαραίτητων συνομιλιών, ελπίζεται σε θετικό κλίμα, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι αποφάσεις και οι δηλώσεις των δύο αρχηγών αλλά, δυστυχώς, οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές.. ////

Και τώρα για τον πλέον ξακουστό μάρτυρα, το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας, ότι  οι οθωμανοί είναι οι νέοι ένοικοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που το βρήκανε μεγαλοπρέστατο και το αφήνουν ετοιμόρροπο..  και τώρα τα διεκδικούν όλα και πέραν από την Μικρά Ασία. Ακόμη  και από τον τρόπο που αφήνουν να καταρρεύσει ο Μεγαλοπρεπής Ναός και το ότι Τον χρησιμοποιούν μόνον για διπλή ταρίφα και από τους τουρίστες που προσελκύει και από τους θρησκευόμενους μουσουλμάνους, ως τζαμί, φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν νοιάζονται, δεν τα θεωρούν δικά τους.. είτανε και είναι απλά νοικαραίοι.

Η αδιαφορία διαπιστώνεται, αφού πέφτουνε κάτω οι σοβάδες από τους τοίχους από τις υγροποιημένες  αναθυμιάσεις και τις ανάσες-υγρασίες από το μέγα πλήθος των επισκεπτών. Οι εισερχόμενοι μουσουλμάνοι κόβουν κομματάκια από τους τοίχους και το ρίχνουν στο τσάϊ τους για φάρμακο, τόση μεγάλη πίστη στη Αγία του Θεού Σοφία ακόμη και από τους αλλόθρησκους. Ακόμα και μέχρι σεισμό φοβούνται οι ειδήμονες, όπως ο σεισμολόγος κ. Λέκκας, που επισείει κινδύνους από την παλαιότητα, την μη συντήρηση του αξεπέραστου Μνημείου και την σεισμογενή γειτόνισα.

Γι΄ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να προταθούν από τις ανάλογες Ελληνικές Αρχές στην UNESCO, στην Ε.Ε., στην Τουρκία χρηματοδοτήσεις για άμεση, πλήρη συντήρηση για να διασωθεί ένα από πιο έξοχα δείγματα του μεγαλείου της Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Δημιουργίας των Ελλήνων διαχρονικά. Μεγάλη συγκίνηση  σε όλους τους έλληνες που Την έχουμε επισκεφθεί και για όλα αυτά τα αποτρόπαια που Της συμβαίνουν..

Μάκης Εμμ. Ρήγας-Ρηγοπούλης.  6/11/2023

Καρπαθιακά Νέα