ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Περι.πολ.ο Αττικής στην ΚΑΣΟ - Μέρος ΔΕΥΤΕΡΟ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Περι.πολ.ο Αττικής στην ΚΑΣΟ - Μέρος ΔΕΥΤΕΡΟ

Κείμενο – Υπεύθυνη αποστολής Τσιρταβή Αθανασία

Φωτογραφίες: Παπαγεωργίου Γιώργος

Πεζοπορήσαμε από τον Αντιπέρατο στον Αγ Γέωργιο στις Χαδιές. Αυτή ήταν η ωραιότερη πεζοπορική διαδρομή του νησιού . Μας εντυπωσίασε γιατί περπατάγαμε με θέα την απέραντη θάλασσα και σε πολλά σημεία είχε δύσκολα περάσματα με πέτρινα σκαλοπάτια δίπλα σε γκρεμό . Η πεζοπορία μας τελείωσε όταν φθάσαμε στην παραλία Χέλατρος.
Πεζοπορήσαμε στα χωριά της Κάσου ξεκινώντας από το Φρυ. Ένα μικρό μονοπατάκι, ανάμεσα σε ξερολιθιές, μας οδήγησε στον Εμποριό. το παλιό λιμάνι της Κάσου
Από το παλιό λιμάνι, συνεχίσαμε την πεζοπορία μας σε μονοπάτι, ανάμεσα σε αναβαθμίδες, με άπλετη θέα προς το πέλαγος, και καταλήξαμε στον οικισμό της Παναγιάς όπου θαυμάσαμε κάποια εκπληκτικά ερειπωμένα σπίτια, που μαρτυρούν τον πλούτο των παλαιότερων κατόχων τους, τις εποχές της ακμής του νησιού.
Είδαμε την εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στον περίβολό της είδαμε την μαρμάρινη λάρνακα της Οσίας Κασσιανής, με έντονα τα χαρακτηριστικά των σαρκοφάγων πολιτισμού των Λυκείων.
Λίγο πιο πάνω στον οικισμό είδαμε τις Έξι Εκκλησιές, που είναι ένα σύμπλεγμα από 6 γραφικά εκκλησάκια χτισμένα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο.
Συνεχίσαμε πεζοπορώντας μέχρι το χωριό Αρβανιτοχώρι, μέσα από μια ευχάριστη διαδρομή στο αγροτικό τοπίο της Κάσου. Στο Αρβανιτοχώρι είδαμε την πλατεία, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και επίσης παλιά σπίτια . Δειπνήσαμε σε ταβέρνα στο χωριό και επιστρέψαμε στο Φρύ πεζοπορώντας . Σε αυτή την πεζοπορική διαδρομή μας ξενάγησαν από τον πολιτιστικό σύλλογο της Παναγιάς . Στην πεζοπορία ήταν μαζί μας και ο κ Μαστροπαύλος Ηλίας .
Επίσης πεζοπορήσαμε σε( 2 ομάδες) η α ομάδα μέχρι την κορυφή Πρίωνας με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο και η β ομάδα μέχρι την τοποθεσία Γράμματα με εντυπωσιακά απόκρημνα βράχια και με θέα την Κάρπαθο.
Επισκεφθήκαμε το νησί Αρμάθια με μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου με τη ψιλή χρυσαφένια άμμο που συνδυάζει τα χρώματα της Καραϊβικής με τις αμμουδιές των Κυκλάδων και η οποία είναι προστατευόμενη περιοχή Natura καθώς έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός γλάρων, μαυροπετρίτες και άλλα προστατευόμενα είδη πτηνών.
Τέλος συμμετείχαμε στο πανηγύρι του Αγ Μάμμα. Η τοποθεσία με θέα το Αιγαίο, το γλέντι με το ίδιο τελετουργικό. εδώ και αιώνες μας εντυπωσίασαν . Χορέψαμε με την συνοδεία της παραδοσιακής λύρας , του λαούτου στα βήματα της «σούστας» και του «ζερβού».
Τα παραδοσιακά κ
Κασιώτικα φαγητά. ήταν πολύ νόστιμα.
Επιστρέψαμε στη Αθήνα με τις καλύτερες εντυπώσεις . Γνωρίσαμε ένα ιδιαίτερό νησί αυθεντικό με άγρια φυσική ομορφιά που δεν έχει αλλοιωθεί από την τουριστική ανάπτυξη.
Οι κάτοικοί του είναι φιλόξενοι αγαπούν και προσπαθούν να διατηρήσουν τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του νησιού.
Ευχαριστούμε για την φιλοξενία και τις ωραίες στιγμές που ζήσαμε στο νησί.
Τσιρταβή Αθανασία
Πρόεδρος του συλλόγου
12.10.2023
Καρπαθιακά Νέα