Επιχειρηματίες της Καρπάθου: "Αυξήσεις στις μεταφορές προϊόντων σημαίνει καταστροφή"

Επιχειρηματίες της Καρπάθου: "Αυξήσεις στις μεταφορές προϊόντων σημαίνει καταστροφή"

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Καρπάθου Μιχάλης Μανωλάκης πρώτος τοποθετήθηκε ανοιχτά στην Κάρπαθο και ακόμη νωρίτερα ο Σύλλογος Επαγγελματιών Εμπόρων Επιχειρηματιών της Κάσου για ένα από τα σοβαρότερα θέματα που θα κληθεί σύντομα να απαντήσει η κοινωνία της Καρπάθου και της Κάσου.

Πρόκειται για τις μεγάλες αυξήσεις στις ακτοπλοϊκές μεταφορές εμπορευμάτων που εφαρμόστηκαν με τα νέα δρομολόγια του BLUE STAR CHIOS. Αυξήσεις που σύμφωνα με κάποιους επιχειρηματίες της Καρπάθου χαρακτηρίζονται ως «καταστροφή».

Οι Καρπάθιοι μπορεί δικαίως να χειροκρότησαν την εξέλιξη με το νέο πλοίο που μπήκε στη γραμμή όμως δε φαντάστηκαν ότι η επιδοτούμενη άγονη γραμμή των 300.000 ευρώ τη βδομάδα (για τα 3 δρομολόγια) θα τους υποχρέωνε να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη και να πληρώνουν σχεδόν τα διπλά για τις μεταφορές και να τις μετακυλούν στα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων τους.

Με το ΠΡΕΒΕΛΗΣ η μεταφορική εταιρία πλήρωνε 55 ευρώ το μέτρο για όλα τα φορτία (ξηρό ή ψυγείου) σημειώστε ότι το ΠΡΕΒΕΛΗΣ αρχικά έπαιρνε περίπου 60.000 ευρώ επιδότηση ανα δρομολόγιο ενώ πέρυσι με το φιάσκο του OLYMPUS αυξήθηκε στις 75.000 ευρώ ανα δρομολόγιο.

Με το BLUE STAR CHIOS o ναύλος για τη διαδρομή από  & προς ΚΑΡΠΑΘΟ διαμορφώνεται στα  82,75 € ανά μέτρο /ανά διαδρομή & 94,35 € ανά μέτρο /ανά διαδρομή για ψυγεία με τη παροχή ρεύματος. Επιπλέον περίπου 18€ ανά όχημα Λιμενικά Τέλη μόνο για τη διαδρομή από Πειραιά. Στα οχήματα μήκους άνω των 6 μέτρων παρέχεται δωρεάν οδηγός.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το κόστος, όταν αναφέρεται 94,35 ευρώ ανα μέτρο εννοείται ότι για μια νταλίκα 10 μέτρα η μεταφορική θα πληρώσει 940,35 ευρώ όταν με το ΠΡΕΒΕΛΗΣ πλήρωνε 550 ευρώ.

Οι Κασιώτες κάνουν λόγο για 30% αύξηση στις μεταφορές ενώ Καρπάθιοι επιχειρηματίες μιλούν για 50%!

Τι απαντούν οι τοπικοί άρχοντες για αυτές τις εξελίξεις;

Οι εκλογές θα συσπειρώσουν σε δυναμικές διεκδικήσεις ή μήπως θα τους κάνουν να σφυρίζουν αδιάφορα στον φόβο μην κακοκαρδίσουν την κεντρική εξουσία;

Πάντως στον χορό που ανοίγει ο κ. Μανωλάκης είναι σίγουρο ότι σύντομα θα ακολουθήσουν οι κάτοικοι της Καρπάθου που ήδη βλέπουν τις τιμές των προϊόντων και απορούν.

14.6.2023

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα