Με 13μελη ομάδα ο Μιχάλης Φελλουζης επιχειρεί να αλλάξει ρότα στον δήμο Καρπάθου

Με 13μελη ομάδα ο Μιχάλης Φελλουζης επιχειρεί να αλλάξει ρότα στον δήμο Καρπάθου

Με έκδηλο ενδιαφέρον και σε αρκετές περιπτώσεις με αγωνία η καρπαθιακη κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις στον δήμο της Καρπάθου. Ο νέος δήμαρχος κ. Φελλουζης, αδιαφιλονίκητος νικητής με το εντυπωσιακό 76.86%! Με μια κίνηση δημοκρατικών αρχών και προθέσεων μοίρασε αρμοδιότητες σχεδόν σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του και κράτησε ισορροπίες. Δεν κράτησε για τον εαυτό, αν και θα μπορούσε, κάποια από τις ευθύνες και επέλεξε να προχωρήσει σε διαμοιρασμό 5 έμμισθων και 2 αμισθων αντιδημάρχων, 6 αμισθων εντεταλμένων συμβούλων.

Το στοίχημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα αφού παραπάνω από τους μισούς συμβούλους που απέκτησαν ρόλο δεν έχουν σχετική εμπειρία. Κομβικός ο ρόλος του κ. Νίκου Πρωτόπαπα, στον σχεδιασμό του κ. Φελλουζη όσο αφορά τον συντονισμό της πολυπληθούς ομάδας.

Μπορεί να έχει απόδοση ένα τέτοιο σύστημα; Ειδικά όταν τμήματα, όπως η κοινωνική πολιτική του δήμου είναι ανενεργά ή η ισότητα των φύλων. Αξίζει να αναφερθεί η περίπτωση της πολιτικής προστασίας που με νόμο αναβαθμίστηκε . Ο νέος δήμαρχος μίλησε για “σκληρή δουλειά” στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο δεν είναι μόνο η σκληρή προσωπική δουλειά, αλλά ο συντονισμός και η συνεργασία κι αυτό που θα μετρήσει τελικά είναι η αποτελεσματικότητα. Αν και οι Καρπάθιοι έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικοί στα στραβά και τα ανάποδα που έχουν συμβεί στο νησί.

Ήδη ακούγονται γκρίνιες και διαφωνίες για τους ρόλους καθώς και για τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν, όμως είναι νωρίς για συμπεράσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Κάρπαθος μπορεί να περιμένει. Στεκόμαστε στην καταγραφή των γεγονότων και ελπίζουμε το νέο σύστημα, που εφαρμόζει ο κ. Φελλουζης να έχει θετικά αποτελέσματα. Πάντως η διαρροή του αντιδημάρχου τουρισμού κ. Μηλιου ήταν τελικά ορθή κάτι που δείχνει ότι οι θέσεις ήταν από μέρες αποφασισμένες. Πάντως κρατήστε ότι η νεοσύστατη παντοδύναμη δημοτική επιτροπή έχει 3 μέλη της συμπολιτευσης και δύο από την αντιπολίτευση.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε θέσεις κ ρόλους:

Ο κ. Φελλουζης ορίζει ως Αντιδημάρχους του Δήμου Καρπάθου τους κάτωθι Δημοτικούς Συμβούλους:

1. Γαρεφαλάκης Ευστάθιος, Άμισθος, ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

2. Δημάρχου Θεοχαρούλα, με μισθό, ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Χωροταξίας-Πολεοδομικής Οργάνωσης.

3. Μανωλάκης Θεοδόσιος με μισθο, ως Αντιδήμαρχος Ύδρευσης, Άρδευσης και Αποχέτευσης.

4. Μηλιός Αναστάσιος, με μισθό ως Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Τουρισμού.

5. Προίκης Νικόλαος, με μισθό Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας.

6. Πρωτόπαπας Νικόλαος, Άμισθος, Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Οργάνωσης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

7. Σακέλλης Κομνηνός, με μισθό Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών – Αναπτυξιακών Θεμάτων, Ενεργειακής Μετάβασης και Επιχειρηματικότητας – Αδειοδοτήσεων.

και μεταβιβάζει σε αυτούς τα εξής καθήκοντα και αρμοδιότητες, σύμφωνα με τον εν ισχύ Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (O.E.Y.) του Δήμου

Παράλληλα, ενημερώνουμε για τον ορισμό ως αμισθους Εντεταλμένους του Δήμου Καρπάθου τους κάτωθι Δημοτικούς Συμβούλους:

Γεραπετρίτη Μαριάννα ορίζεται ως Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καρπάθου με αρμοδιότητες την εποπτεία και συντονισμό επί θεμάτων:

α. Ισότητας των φύλων, β. Εθελοντισμού και γ. Πολιτισμού και Λαϊκής Παράδοσης.

Λυριστής Ιωάννης ορίζεται ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καρπάθου με αρμοδιότητες την εποπτεία και συντονισμό επί θεμάτων: α. πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, β. ομπρελοκαθισμάτων – τραπεζοκαθισμάτων – θαλάσσιων μέσων αναψυχής, γ. αιγιαλού και παραλίας δ. καταγραφή και αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας.

Μαντικός Νικήτας ορίζεται ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καρπάθου με αρμοδιότητες την εποπτεία και συντονισμό επί θεμάτων: α. διαχείρισης και φροντίδας αδέσποτων ζώων, β) αλιείας.

Οικονόμος Ιωάννης ορίζεται ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καρπάθου με αρμοδιότητες την εποπτεία και συντονισμό επί θεμάτων: α. Ομογένειας και β. Δημοτικής Ενότητας Ολύμπου και πιο συγκεκριμένα για την εποπτεία των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη δημοτική ενότητα, για τη μέριμνα διατήρησης και καλής λειτουργίας του υπάρχοντος εξοπλισμού, για την παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων και των εργασιών που εκτελούνται, για την εποπτεία και έλεγχο των υλικών και περιουσιακών στοιχείων της δημοτικής ενότητας και την ενημέρωση του Δημάρχου για τα παραπάνω θέματα.

Σαΐτης Εμμανουήλ ορίζεται ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καρπάθου με αρμοδιότητες την εποπτεία και συντονισμό επί θεμάτων: α. ορθής λειτουργίας και συντήρηση του δημοτικού συστήματος και των υποδομών ηλεκτροφωτισμού και των Η/Μ εγκαταστάσεων του Δήμου καθώς και β. τεχνικών έργων και κατασκευών.

Χαλκιάς Ιωάννης ορίζεται ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καρπάθου με αρμοδιότητες την εποπτεία και συντονισμό επί θεμάτων: α. Αθλητισμού και Νεολαίας και β. Πρόληψης της παραβατικότητας.

Η θητεία των ανωτέρω οριζόμενων αντιδημάρχων και εντεταλμένων συμβούλων ορίζεται για χρονική διάρκεια ενός (1) έτους.

 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πρωτόπαπας Μηνάς θα είναι προτεινόμενος Πρόεδρος του Δ.Σ. στην δημοτική επιχείρηση με διακριτικό τίτλο Αιολική Καρπάθου ΟΤΑ Ο.Ε., εκπρόσωπος Δ.Σ. στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου καθώς και στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου.

 

Να επισημάνουμε ότι ο κ. Φελλουζης κράτησε για τον εαυτό του τους εξής τομείς:

Ιδιαίτερο Γραφείο Δημάρχου,

 

ii. Αυτοτελές Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων,

 

iii. Αυτοτελές Γραφείο Διοικητικής Βοήθειας,

 

iv. Νομική Υπηρεσία,

καθώς και:

v. οι καθ’ ύλην αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη λειτουργία του γραφείου κίνησης οχημάτων και μηχανημάτων έργου,

vi. οι κατά τόπον αρμοδιότητες για τις Δημοτικές Ενότητες Καρπάθου και Ολύμπου

4.1.2024

Καρπαθιακα Νέα