Από το Πρακτικό 27/02-09-2024 της Τακτικής Συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Καρπάθου.
Ο προεδρεύων της Δημοτικής Επιτροπής κ. Μιχαήλ Φελλουζής έθεσε υπόψιν των μελών της Δημοτικής Επιτροπής την εισήγησή του Αντιδημάρχου Παιδείας Μάθησης και Τουρισμού κ. Μηλιού Αναστάσιου την οποία ανέγνωσε ο Γενικός Γραμματέας κ. Γερακιανάκης Μιχαήλ με με το 2 ο θέμα:
«Εξειδίκευση πίστωσης για την διοργάνωση Φεστιβάλ Γαστρονομίας», η οποία έχει ως εξής: Στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής 2024 του Δήμου Καρπάθου το οποίο εγκρίθηκε με την αρ. 16-2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, (Δράση 13: «Δημιουργία σειράς φεστιβάλ δραστηριοτήτων ή/και γαστρονομίας ή/και παράδοσης») την σύμφωνη γνώμη του ΕΟΤ (1603/08.03.2024) και έχοντας υπόψη τον προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2024, όπου υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση τριάντα χιλιάδων ευρώ 30.000,00 € στον Κ.Α 15.6474.0002 για «Δημιουργία σειράς φεστιβάλ δραστηριοτήτων – γαστρονομίας και παραδόσεις», ο Δήμος Καρπάθου προτίθεται να διοργανώσει Φεστιβάλ Γαστρονομίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την 19η Σεπτεμβρίου 2024 στο νησί μας και θα διαρκέσει μία (1) ημέρα. ο Εναλλακτικός Τουρισμός είναι μορφή τουρισμού τεσσάρων εποχών που ήδη έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και βρίσκεται σε ανοδική πορεία και στην Ελλάδα.
Ένα από τα είδη εναλλακτικού τουρισμού είναι ο γαστροτουρισμός, ο οποίος αποτελεί μια διαφορετική μορφή εναλλακτικού τουρισμού όπου κυριαρχεί η κουλτούρα της τοπικής κουζίνας, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο σε αυτήν. Εξειδικευμένες επιχειρήσεις, όπως θεματικοί tour operators, ειδικευμένα ξενοδοχεία κ.ά., καλύπτουν αυτή την αυξανόμενη ζήτηση για γαστρονομικά ταξίδια. Η γαστρονομία αποτελεί πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά. Ο τρόπος ζωής ενός τόπου αντανακλάται στο φαγητό και στο ποτό, μέσω της διαδικασίας αλλά και των υλικών που αυτά παράγονται.
Η Μαγειρική τέχνη και η Γαστρονομία συνθέτουν το πακέτο ενός ταξιδιού μνήμης διαμέσου της γεύσης. Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιούμε κάποια πολύ χαρακτηριστικά προϊόντα, όπως το λάδι, το κρασί, τα χόρτα, τα λαχανικά, το μέλι, το γιαούρτι και τα τυριά. Οι πρώτες ύλες είναι αγνές, φρέσκιες, νόστιμες και μπορούν να παραχθούν με βιολογικό τρόπο. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται η συνεργασία με βραβευμένο σεφ πανελλαδικής φήμης.
Η διοργάνωση ενός γαστρονομικού φεστιβάλ στην Κάρπαθο σε συνεργασία με έναν γνωστό σεφ πανελλαδικής φήμης μπορεί να προσφέρει στον Δήμο τα εξής σημαντικά οφέλη: Διεθνής Προβολή: Ένας διάσημος σεφ μπορεί να προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, των γαστρονομικών περιοδικών, και των bloggers από όλο τον κόσμο. Αυτό θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του νησιού σε διεθνές επίπεδο, προβάλλοντας την Κάρπαθο ως έναν κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό.
Προώθηση Τοπικών Προϊόντων:
Το φεστιβάλ θα μπορούσε να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση τοπικών προϊόντων σε ένα παγκόσμιο κοινό. Ο σεφ μπορεί να ενσωματώσει στα πιάτα του τοπικά υλικά, αναδεικνύοντας τις γεύσεις και τα ποιοτικά προϊόντα της Καρπάθου, κάτι που μπορεί να αυξήσει τη ζήτησή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Αύξηση Τουριστικής Κίνησης:
Ένα τέτοιο φεστιβάλ μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες, ιδιαίτερα για εκείνους που αγαπούν τη γαστρονομία. Η αύξηση των επισκεπτών θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, και καταστήματα. Δικτύωση και Συνεργασίες:
Μέσω του φεστιβάλ, ο Δήμος Καρπάθου μπορεί να αναπτύξει νέες συνεργασίες με γαστρονομικούς και τουριστικούς φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτές οι συνεργασίες μπορεί να οδηγήσουν σε μελλοντικές δράσεις, όπως η δημιουργία θεματικών ταξιδιών ή η προβολή της Καρπάθου σε γαστρονομικές εκθέσεις και φεστιβάλ παγκοσμίως. Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Δεξιοτήτων:
Οι τοπικοί σεφ και παραγωγοί μπορούν να επωφεληθούν από την εμπειρία και τις γνώσεις του φημισμένου και βραβευμένου σεφ, μέσω σεμιναρίων και workshops που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Αυτό θα συμβάλει στην επαγγελματική τους ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν.
Το κόστος της παραπάνω δράσης αναλύεται ως εξής :
Α/Α ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ Τιμή (σε ευρώ)
✓ Προμήθεια αλκοολούχων ποτών για την παρασκευή κοκτέιλ.
✓ Προμήθεια πρώτων υλών μαγειρικής (Αξία προ ΦΠΑ: 353,98 ευρώ Χ 13% ΦΠΑ: 46,02 ευρώ Σύνολο: 400,00 ευρώ) (Αξία προ ΦΠΑ: 241,94 ευρώ Χ 24% ΦΠΑ: 58,06 ευρώ Σύνολο: 300,00 ευρώ) 700,00 € 2
✓ Προμήθεια χάρτινων ειδών μιας χρήσεως (Χαρτοπετσέτες, τραπεζομάντηλα, πιρούνια ξύλινα, χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτο, ποτήρια και μπολ μικρά). (Αξία προ ΦΠΑ: 403,23 ευρώ Χ 24% ΦΠΑ: 96,77 ευρώ Σύνολο: 500,00 ευρώ) 500,00 € 3
✓ Προμήθεια τοπικών εδεσμάτων (Μπακλαβάς Καρπάθικος, Ψιλοκούλουρα και Ζιμπίλια)
(Αξία προ ΦΠΑ: 1.238,94 ευρώ Χ 13% ΦΠΑ: 161,06 ευρώ Σύνολο: 1.400,00 ευρώ) 1.400,00 € 4
✓ Αμοιβή βραβευμένου και φημισμένου σεφ και 3 συνεργατών του:
• Προβολή του γαστρονομικού φεστιβάλ στου επίσημους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Σεφ (2 ιστορίες στο Facebook & 2 ιστορίες στο Instagram).
• Παρουσία του σεφ στην εκδήλωση για 1,5 ώρα
• Δικαιώματα χρήσης ονόματος του φημισμένου Σεφ για την επικοινωνία της εκδήλωσης πριν και μετά το γαστρονομικό φεστιβάλ (10 ημέρες ανά περίπτωση).
• Παρουσίαση ενός πιάτου ή ενός γλυκού κατά την διάρκεια της εκδήλωσης
Συνολική Αξία προ ΦΠΑ: 15.000,00 ευρώ Χ 24% ΦΠΑ: 3.600,00 ευρώ Σύνολο: 18.600,00 ευρώ 18.600,00 €
✓ Έντυπο υλικό ( Αφίσες & Προσκλήσεις) (Αξία προ ΦΠΑ: 80,64 ευρώ Χ 24% ΦΠΑ: 19,36 ευρώ Σύνολο: 100,00 ευρώ) 100,00 € 6
✓ Δαπάνη για μπλουζάκια (με εκτύπωση) με κοντό μανίκι (Τ-shirt) 60 τεμάχια x 7,26 ευρώ = 435,60€ – 4 ποδιές x 4,03 ευρώ = 16,12 ευρώ (Αξία προ ΦΠΑ: 451,72 ευρώ Χ 24% ΦΠΑ: 108,42, ευρώ Σύνολο: 560,14 ευρώ) 560,14 €
Σύνολο με ΦΠΑ (Καθαρή αξία : 17.770,45 + ΦΠΑ: 4.089,69 = 21.860,14 ευρώ) 21.860,14 €
Επομένως προβλέπεται ότι θα απαιτηθεί συνολική πίστωση ποσού 21.860,14 ευρώ € για τις εν λόγω ενέργειες για την υλοποίηση της εκδήλωσης. Ως εκ τούτου θα πρέπει η Δημοτική Επιτροπή να αποφασίσει σχετικά με την έγκριση της ανωτέρω εισήγησης με σκοπό την τουριστική προβολή του νησιού μας, και την εξειδίκευση διάθεσης πίστωσης δαπάνης 21.860,14 ευρώ σε βάρος του Κ.Α 15.6474.0002 για «Δημιουργία σειράς φεστιβάλ δραστηριοτήτων – γαστρονομίας και παράδοσης» από τον Κ.Α 15.6474.0002 για το έτος 2024. Παρακαλούμε για την εισαγωγή του θέματος στην Δημοτική Επιτροπή λόγω αρμοδιότητας προς λήψη της σχετικής απόφασης.
Η Δημοτική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τα ανωτέρω:
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Την Εξειδίκευση διάθεσης πίστωσης δαπάνης 21.860,14 ευρώ σε βάρος του Κ.Α 15.6474.0002 για το έτος 2024, για τη Δημιουργία σειράς φεστιβάλ δραστηριοτήτων – γαστρονομίας και παράδοσης.
Ο Πρόεδρος, αφού εξαντλήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, κήρυξε την λήξη της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής.
Δείτε εδώ την πίστωση για το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Κάρπαθο
3.9.2024
Καρπαθιακά Νέα