Γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας (†) ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ από τις Καλυθιές Ρόδου

Γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας (†) ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ από τις Καλυθιές Ρόδου

         

 

     Γράφει ο Γιάννης Ι. Χήρας

 

Ο (†) Δημήτρης Καραδημητρίου από τις Καλυθιές Ρόδου νυμφεύτηκε την (†) Κυρανιά (Άννα) Δ. Χρυσή ή Χρυσού από το Απέρι Καρπάθου. Δεν είναι με βεβαιότητα γνωστό πού παντρεύτηκαν. Είναι γνωστό πως το συνοικέσιο είχε γίνει στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, όπου ζούσε τότε μόνιμα η Κυρανιά Δ. Χρυσού με τα αδέλφια της. Απέκτησαν τον (†) Γεώργιο (μετέπειτα παπα-Γεννάδιο) Καραδημητρίου και άλλα παιδιά. Όλα τα αδέλφια του παπα-Γεννάδιου πέθαναν από τη θανατηφόρο γρίπη του 1918-19. Ο Δημήτρης Καραδημητρίου απεβίωσε γύρω στο 1940 και η Κυρανιά Δ. Χρυσού-Καραδημητρίου γύρω στο 1937.

Ο Γεώργιος (μετέπειτα παπα-Γεννάδιος) Δ. Καραδημητρίου γεννήθηκε στις Καλυθιές της Ρόδου το 1910. Το 1935 νυμφεύτηκε στα Πηγάδια Καρπάθου την Αννίτσα (Άννα) Γ. Μανωλακάκη από τα Πηγάδια (1909-1988), με την οποία απέκτησε τρία παιδιά:

1) Τη Μαριγούλα (1936-2017). Το 1956 παντρεύτηκε στα Πηγάδια τον Νίκο Β. Χαλκιά από το Απέρι (1925-2010), με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά:                                                                                        α) Τον Βασίλη (1957-). Οδοντίατρος, νυμφεύτηκε στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ την Καρπαθοαμερικανίδα Κοκώνα Εμμ. Χαλκιά από τη Βωλάδα Καρπάθου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά:                                                                                                                             i) Την Ειρήνη. Παραμένει ανύπαντρη.                                                                                                                                       ii) Τη Μαρία. Παντρεύτηκε στο Νιου Τζέρσεϊ τον Καρπαθοαμερικανό επιχειρηματία Ελευθέριο Γ. Σακελλάρη από τη Βωλάδα, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: τον Γεώργιο.                                                                                                                                                   β) Την Άννα (1960-). Παντρεύτηκε στο Μαρούσι Αττικής τον δημόσιο υπάλληλο Αναστάσιο Καραλή από την Τρίπολη, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: τη Μαρία.

2) Τον Λάκη (Εμμανουήλ) (1946-). Επιχειρηματίας, το 1976 νυμφεύτηκε στο Νιου Τζέρσεϊ τη Μαρία Ηλ. Τσαουσοπούλου από τα Πηγάδια (1957-), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά:                                                                                                                                                   α) Τον Γεώργιο (1977-). Νυμφεύτηκε στο Νιου Τζέρσεϊ τη Josete (;) από τη Βραζιλία, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Εμμανουήλ και τον Ηλία.                                                                                                                            β) Τη Βενετία. Παντρεύτηκε στο Νιου Τζέρσεϊ τον Καρπαθοαμερικανό Μιχαήλ Κ. Κόκκινο από το Όθος Καρπάθου, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: τον Κων/νο, τη Μαρία και τον Εμμανουήλ.

3) Την Πόπη (1952-). Το 1973 παντρεύτηκε στα Πηγάδια τον επιχειρηματία Γιάννη Γ. Κασσώτη από τα Πηγάδια (1943-), με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:                                                                                           α) Την Άννα (1975-). Δασκάλα, το 1996 παντρεύτηκε στα Πηγάδια το φαρμακοποιό Γιάγκο Μηνά Μικροπανδρεμένο από το Απέρι (1967-), με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: τον Μηνά (2000-) και την Καλλιόπη (2004-).                                                                                                                                       β) Τον Γιώργο (1977-). Επιχειρηματίας, το 2009 νυμφεύτηκε στο Νιου Τζέρσεϊ την Ελληνοαμερικανίδα γιατρό αναισθησιολόγο Μαρία Ανδρ. Ρούπα (με καταγωγή από Κρήτη και Τρίπολη) (1978-), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: την Έλλη (2014-) και τον Γιάννη (2015-).                                                                                                                                                     γ) Τον Γεννάδιο (1988-). Μηχανολόγος μηχανικός, το 2016 νυμφεύτηκε στο Νιου Τζέρσεϊ την Καρπαθοαμερικανίδα δικηγόρο Φωτεινή Μηνά Χαλκιά (με καταγωγή από Πηγάδια και Σπόα Καρπάθου) (1987-), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τη Μαρία (2017-) και τον Γιάννη (2019-).

 

    Ο παπα-Γεννάδιος Δ.Καραδημητρίου απεβίωσε στη Ρόδο – όπου είχε μεταβεί για νοσηλεία – στις 2 Σεπτεμβρίου 1983. Η σορός του μεταφέρθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα στην Κάρπαθο. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε εν μέσω γενικού καρπαθιακού πένθους, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Καρπάθου-Κάσου κ.κ. Αμβροσίου με ολόκληρο το ιερατείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Παρευρέθηκαν οι Αρχές και πλήθος κόσμου. Τάφηκε στο κοιμητήριο Πηγαδίων.

 

ΠΗΓΕΣ

Α. Αρχεία                                                                                                                    

  1. Ληξιαρχείο Δήμου Καρπάθου.

Β. Μαρτυρίες

Πόπη παπα-Γεννάδιου Καραδημητρίου-Κασσώτη (1952-).

Γ. Ιστοσελίδες

  1. https://efimeridaomonia.wordpress.com, 26 Οκτωβρίου 2021 (Χήρας Γιάννης Ι., «Το γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας Χρυσού, από το Απέρι της Καρπάθου»).

Δ. Βιβλιογραφία

  1. ΧΑΛΚΙΑΣ π. Κωνσταντίνος, «Ο ιερός κλήρος των Πηγαδίων», στο λεύκωμα

Potidaion of Karpathos Island, Volume I, Poseidon Benevolent Society of

Karpathos, Inc., New York 1991, σ. 44-46.