Ο χαιρετισμός του Γιώργου Χατζηπαπά στην Επετειακή Εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου

Ο χαιρετισμός του Γιώργου Χατζηπαπά στην Επετειακή Εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου

Αιδεσιμότατε, κ. Αντιδήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αξιότιμοι κύριοι εκπαιδευτικοί, αγαπημένοι μας μαθητές, αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες,

τιμούμε σήμερα την 83η Επέτειο της κήρυξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Ενός πολέμου που προέκυψε ως συνέπεια του ιστορικού «ΟΧΙ» που βροντοφώναξε ο Ελληνικός λαός διά της τότε ηγεσίας του στον θρασύ επιβουλέα και δυνάστη της Δωδεκανήσου μας, στον τρισάθλιο φασίστα Μπενίτο Μουσσολίνι.

Ο τιτάνας Ελληνικός λαός πιστός στις παρακαταθήκες των προγόνων του υπερασπίστηκε την εδαφική ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια της πατρίδας του με το αίμα 15.000 παιδιών του, ανάμεσα στα οποία και δυο Ολυμπίτες: o Δεκανέας Ιωάννης Νικ. Λεντάκης και ο στρατιώτης Εμμανουήλ Νικ. Χατζημανώλης που θυσιάστηκαν στα βουνά της Βορείου Ηπείρου.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτέλεσε στην πραγματικότητα την αφετηρία μακράς σειράς αγώνων και θυσιών όλων των Ελλήνων, που οδήγησαν τελικά στην εκπλήρωση του προαιώνιου ονείρου των Δωδεκανησίων, της Ένωσης τους με τη μάνα Ελλάδα.

Έτσι φτάσαμε σταδιακά στην 7η Μαρτίου του 1948, όταν και ενσωματώθηκε επίσημα η Δωδεκάνησος στη μάνα πατρίδα.

Ευγνώμονες εμείς οι σημερινοί Έλληνες, οι σημερινοί Ολυμπίτες, στους αγωνισθέντες και θυσιασθέντες ομοεθνείς μας, που μου μας χάρισαν τη λευτεριά αναφωνούμε σήμερα στεντορεία τη φωνή ΑΙΩΝΙΑ ΑΥΤΩΝ Η ΜΝΗΜΗ!

Γιώργος Χατζηπαπάς

Όλυμπος, 27/10/2023

28.10.2023

Καρπαθιακά Νέα