Η ιδεολογική μετάλλαξη του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος της Καρπάθου-5 Οκτωβρίου 1944

Η ιδεολογική μετάλλαξη του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος της Καρπάθου-5 Οκτωβρίου 1944

Έκπληκτη η Καρπαθιακή και ιδιαιτέρως η Μενετιάτικη κοινή γνώμη παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες την εξέλιξη του εγχειρήματος ιστορικού επαναπροσδιορισμού της Καρπαθιακής Επανάστασης της 5ης Οκτωβρίου 1944, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Καρπάθου!…

Ως σήμερα οι πολέμιοι της αναγνώρισης του Επαναστατικού χαρακτήρα των πατριωτικών γεγονότων της 5ης Οκτωβρίου σκαρφίστηκαν διάφορες μεθοδεύσεις. Όμως η συγκεκριμένη δεν έχει προηγούμενο.

Η άρνηση δηλαδή από τον θεμελιακό αυτοδιοικητικό φορέα των Καρπαθίων, του πιο ουσιαστικού χαρακτηριστικού όσων συνέβησαν στο πλαίσιο του Καρπαθιακού ξεσηκωμού του 1944, του ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ τους ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

Και μπροστά σ’ όλ’ αυτά οι Μενετιάτες αυτοδιοικητικοί (δημοτικοί και κοινοτικοί) και λοιποί συλλογικοί παράγοντες να στέκονται -παρά τις εκκλήσεις μας και μάλιστα ονομαστικά για δημόσια τοποθέτησή τους στο προκύπτον σοβαρό θέμα- “άβουλοι και μοιραίοι”….

Με μιαν αδιαφορία ύποπτη και δυσεξήγητη και με δημοσιοσχεσίτικους υπολογισμούς, που τους οδηγούν στην απόφαση να λουφάξουν για μην “εκτεθούν” απέναντι στους διαχρονικούς αρνητές της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ και να καρπωθούν εν καιρώ τω δέοντι τα εκλογικά οφέλη της πατριωτικά ελέγξιμης πολιτικής τους στάσης.

Όμως για κάθε έντιμο Καρπάθιο πατριώτη που εξακολουθεί να φωτίζεται η πορεία της ζωής του από το ανέσπερο Επαναστατικό φως της 5ης Οκτωβρίου το γεγονός αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι.

Δεν μπορεί να δοθεί σε κάνενα το δικαίωμα της αμφισβήτησης, πολλώ δε μάλλον της εξάλειψης του Επαναστατικού χαρακτήρα του κινήματος της 5ης Οκτωβρίου, ήδη αναγνωρισμένου από δεκαετίες εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, ακόμη κι αν φορά την προβιά της “ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ”. Ακόμα κι αν η πράξη αυτή υπογράφεται επίσημα από τον Δήμαρχο και το σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου.

Είναι στο χέρι μας να εκλέξουμε στο μέλλον πρόσωπα ειλικρινή και θαρρετά, πρόσωπα που δεν θα χαρακτηρίζει τις επιλογές τους ο επιτήδειος πολιτικαντισμός και που θα υπερασπίζονται με όποιο κόστος τις ιερές ιστορικές παρακαταθήκες των προγόνων μας.

Ήταν τόσο δύσκολο και βαρύ να γραφτεί η λέξη Επανάσταση!

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!!

Υ.Γ. Από τα χείλη του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, Μανώλη Μαγριπλή, μαθαίνουμε ότι δεν πρόκειται για φετινό τερτίπι. Τα τελευταία 2-3 χρόνια η επίσημη πρόσκληση δεν αναφέρει τη λέξη ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ κι αυτό μας κάνει να απορούμε να να αναρωτιόμαστε. Για ποιο λόγο κανείς από τους εκλεγμένους κι από εκείνους που γνωρίζουν την ιστορία δε μιλάει;

Στην επίσημη πρόσκληση-κάλεσμα δεν υπάρχει η λέξη “Επανάσταση”. Τη συναντάμε μόνον στο πρόγραμμα και μονάχα σε ότι αφορά την τελετή που θα γίνει στις Μενετές.

 

Για να μη δημιουργούνται επιπλέον απορίες, στη φωτογραφία μπορείτε να διαβάσετε τον Νόμο 157 από το 1969, με τον οποίο  η 5η Οκτωβρίου είναι η “επίσημη Επέτειος της εν έτει 1944 κηρύξεως Επαναστάσεως Καρπάθου”.

Καρπαθιακά Νέα