Ηλίας Μαστροπαύλος: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΔΕΔΗΚ 

Ηλίας Μαστροπαύλος: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΔΕΔΗΚ 

 

Αγαπητοί φίλοι, συντοπίτες και συναγωνιστές στο Δήμο,ένα αίσθημα ανάγκης και ανάληψης ευθύνης που αφορά τη δράση μου ως αιρετού μέσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 με υποχρεώνει να επικοινωνήσω μαζί σας  λίγες μέρες πριν από την εκλογική διαδικασία.

Η απουσία μου από το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Κίνηση Κασιωτών-Κασίων Δράση» οφείλεται σε καθαρά ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ λόγους!

Η παρουσία μου όμως και η συνεισφορά μου, όπου ζητηθεί, πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τη νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει στις 8 Οκτωβρίου όπως δεδομένη και αδιαμφισβήτητη είναι η μεγάλη αγάπη που τρέφω για το νησί μας !

 

Ως πρόεδρος της ΚΟΔΕΔΗΚ θέλω να κάνω ένα δημόσιο απολογισμό για όσα καταφέραμε μαζί με τους συνεργάτες μου και τη συμπαράσταση του Δήμου αυτά τα τέσσερα χρόνια.

 

Τι παραδίδω:

*Την πιστοποίηση της Κοινωφελούς στα Μητρώα πολιτιστικών φορέων του ΥΠΠΟΑ. Τούτο σημαίνει ότι η ΚΟ.ΔΕ.ΔΗ.Κ μπορεί κάθε έτος να υποβάλλει φάκελο για επιδότηση για προσκλήσεις Δράσεων του ΥΠΠΟΑ.

*Την εξασφάλιση, μέσω ΑΣΕΠ όπως προβλέπει ο νόμος, μίας θέσης μονίμου υπαλλήλου για την επιχείρηση που είναι ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από τον προϋπολογισμό του Δήμου και επιτρέπει στο φορέα να δρά παράλληλα και συμπληρωματικά με το Δήμο αλλά έξω από αυτόν.

*Το άνοιγμα λογαριασμού (δημόσιας σελίδας) στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, F/B, για ενημέρωση των Δημοτών, Δράσεις κλπ.

ΚΟΔΕΔΗΚ: Άξονες Δράσεων

Α. ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ

Ως καθ’ ύλην αρμόδιος για ζητήματα πολιτισμού και παιδείας αισθάνομαι υπερήφανος :

*Για το πλήθος των μουσικών συναυλιών, των θεατρικών παραστάσεων, των κινηματογραφικών προβολών, των αφιερωμάτων σε εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου μας, κλπ.

Αξίζει να γίνει εδώ ειδική μνεία για την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Γράμμα από την Κάσο-1965» του Robert Mc Cabe.

*Για την αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης « Ν.Γ. Μαυρής » , την ψηφιοποίηση και καταγραφή των βιβλίων, τη βιβλιοδεσία παλαιών εκδόσεων, τη δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης κλπ.

*Για το Μουσικό Εργαστήρι και τον κύκλο μαθημάτων κιθάρας και πιάνου για τα παιδιά μας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο ” Φίλοι του Ελληνικού νησιού και της θάλασσας “.

*Για τις ενέργειες που έγιναν θεσμικά, προκειμένου να έρθει στο φυσικό του χώρο αντίγραφο του ψηφιοποιημένου Αρχείου Ν.Γ. Μαυρή από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

*Για την ανασύσταση της Δημοτικής Χορωδίας υπό τις οδηγίες του μαέστρου Χρήστου Κουτσανδρέα.

* Για την αναπαλαίωση των κινηματογραφικών μηχανών προβολής οι οποίες βρίσκονται προσωρινά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη αναμένοντας το μόνιμο χώρο που θα εκτίθενται.

*Για τη νέα ηχητική κάλυψη της Βιβλιοθήκης !!!

 

Β. ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 

To 2022 έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη του Κασιώτικου τοπίου .

Ο Δήμος της Η.Ν. Κάσου χρηματοδότησε τη δημιουργία των μονοπατιών της Κάσου με φορέα υλοποίησης την Κοινσεπ «Τα Μονοπάτια της Ελλάδας» και άοκνο αρωγό την Ομάδα των Περιπατητών της Κάσου.

Αποτέλεσμα αυτού του πρώτου βήματος ήταν να ανοίξει ένας ολόκληρος δρόμος προς την τουριστική ανάπτυξη!!!

Το νησί μας απέκτησε ένα από τα πιο άρτια οργανωμένα δίκτυα πεζοπορικών διαδρομών στην Ελλάδα, βασισμένο σε παλιά μονοπάτια που οδηγούσαν σε κάθε γωνιά του νησιού μέσα από ένα δίκτυο 60 χιλιομέτρων, χωρισμένο σε 7 διαδρομές που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει σε βάθος το ιδιαίτερο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της Κάσου. Οι διαδρομές μελετήθηκαν προσεχτικά, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του πεζοπόρου. Καθαρίστηκαν και σηματοδοτήθηκαν με διεθνείς προδιαγραφές.

Καταφέραμε έτσι ώστε, σήμερα αυτή η προσπάθεια να προβάλλεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην ετήσια έκθεση που γίνεται στη Λυών της Γαλλίας και αφορά καθαρά τον Ευρωπαϊκό πεζοπορικό τουρισμό.

Γ.ΒΟΤΣΑΛΩΤΑ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ

Ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονιά που πέρασε ο εντοπισμός και η καταγραφή των παλαιών βοτσαλωτών του νησιού μας, με τις κατευθυντήριες οδηγίες της κ.Ν.Δασακλή, προϊσταμένης του τμήματος συντήρησης της ΥΝΜΤΕΔ.

Μια δράση που είχε πολλές δυσκολίες και ανατροπές.

Η προσπάθεια ξεκίνησε όταν, αποδεχόμενος σχετική πρόταση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Στεφανίας Χλουβεράκη και με ομόφωνη απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, μου ανατέθηκε η υλοποίηση, υπό την ιδιότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου.

Να σημειώσω εδώ ότι υλοποιήθηκε η φωτογράφισή τους και η τοποθέτησή τους σε χάρτη ενώ εκκρεμεί η ανάλυση των ευρημάτων με σκοπό την πλήρη τεκμηρίωσή τους καθώς και η αποκατάσταση των βοτσαλωτών που παρουσιάζουν σοβαρές φθορές.

Η ολοκληρωμένη μελέτη διάσωσης και ανάδειξης του ιδιαίτερου αυτού πολιτιστικού αποθέματος θα αποτελέσει πρότυπο για τα Δωδεκάνησα!!!

Δ. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙΟΥ

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου έγινα αποδέκτης, τόσο εγώ όσο και ο Δήμος, αιτήματος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρβανιτοχωρίου προκειμένου να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του κτηρίου. Για το λόγο αυτό έγινε παραχώρηση χρήσης στον Δήμο.

Διαπίστωσα ότι η υλοποίηση του έργου έχει πολλές δυσκολίες τόσο τεχνικές, που αφορούν τη μελέτη και την αποκατάσταση, όσο και θεσμικές που αφορούν τον τρόπο της μελλοντικής λειτουργίας του. Ευελπιστώ να ξεπεραστούν όλα και να αποκτήσει η Κάσος ένα σπουδαίο Λαογραφικό Μουσείο!!!

 

Καταλήγοντας θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Μιχάλη Ερωτόκριτο, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, τα μέλη του ΔΣ της ΚΟΔΕΔΗΚ και το Μηνά Βιντιάδη για την πολύτιμη βοήθειά του.

 

ΥΓ. Επιφυλάσσομαι να παραδώσω προς τη νέα Δημοτική Αρχή, δίκην υπομνήματος, ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει σκέψεις και προτάσεις μου που αφορούν τον πολιτισμό και ειδικά την πολιτιστική φυσιογνωμία της Κάσου. Αυτά εν καιρώ!

 

Με ειλικρινή εκτίμηση

Ηλίας Μαστροπαύλος

Δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου

Μιχαλης Ερωτοκριτος