Ιωάννης Χαλκιάς, ο Καρπάθιος team leader στην διοίκηση αυτοκινητοδρόμων στις ΗΠΑ

Ιωάννης Χαλκιάς, ο Καρπάθιος  team leader στην διοίκηση αυτοκινητοδρόμων στις ΗΠΑ

O Ιωάννης Αργυρίου Χαλκιάς έχει καταγωγή από τα Πηγάδια Καρπάθου. Σε ηλικία δώδεκα ετών μετανάστευσε στις ΗΠΑ και αφού τελείωσε το Λύκειο σπούδασε στo University of Connecticut και πήρε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού. Στη συνέχεια συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο West Virginia University και απέκτησε Masters και Ντοκτορά στο αντικείμενο του.

Στην καριέρα του δίδαξε ως καθηγητής στα πανεπιστήμια, Florida Institute of technology, John Hopkin University και George Mason University. To 2000 ο Δρ Ιωάννης Χαλκιάς ήταν Πρόεδρος της Halkias TrafficAnalysis Consultans.Ενώ τα τελευταία 25 χρόνια εργάστηκε στο υπουργείο συγκοινωνιών ως προϊστάμενος στο τμήμα του.

Πριν 3 χρόνια το UCONN τον βράβευσαν με το Life time achievement award για τα επιτεύγματα που πέτυχε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του και πρόσφατα βραβεύτηκε για τον ίδιο λόγο και απο το West Virginia. Είναι μεγάλη τιμή οι διακρίσεις από πανεπιστήμια για τον ίδιο και για την Κάρπαθο.

Ο Ιωάννης Χαλκιάς κατέχει βαθιά γνώση και τεράστια εμπειρία που αγγίζει τον μισό αιώνα στο αντικείμενο των μεταφορών, στα συστήματα ελέγχου σημάτων κυκλοφορίας καθώς και στα συστήματα επικοινωνιών και μεταφορών.

Οι συνεισφορές του στην πρακτική της μηχανικής μεταφορών περιλαμβάνουν έργα εθνικής σημασίας στις ΗΠΑ που αφορούν τη διευκόλυνση της μεταφοράς τεχνολογίας και την ανάπτυξη υπερσύγχρονων και προηγμένων τεχνολογιών μεταφοράς αυτοκινητοδρόμων, συστημάτων ελέγχου κυκλοφορίας σημάτων, συστημάτων επικοινωνίας και τεχνολογιών και στρατηγικών διαχείρισης συμφόρησης μεταφορών. Από τον Δεκέμβριο του 2021 έχει συνταξιοδοτηθεί.