Ιούνιος ΄21: Η Κάρπαθος μετρά 48 πτήσεις τσάρτερ - 3.490 ταξιδιώτες

Ιούνιος ΄21: Η Κάρπαθος μετρά 48 πτήσεις τσάρτερ - 3.490 ταξιδιώτες

 

 

του Μανώλη Δημελλά

 

Συνολικά 48 πτήσεις τσάρτερ αεροσκαφών μετράμε στην Κάρπαθο για τον Ιούνιο 2021. Όσο για τον αριθμό των αφίξεων αυτός φτάνει τα 3.490 άτομα με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ που μας έδωσε η Ένωση Ξενοδόχων Καρπάθου.

Για την ίδια περίοδο, το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ δεν υπήρχαν διεθνείς αφίξεις. Ενώ για τον Ιούνιο 2019, μετράμε 20.174 ταξιδιώτες.

Να υπολογίσουμε ότι η Κάρπαθος έχει περίπου 9.000 κρεβάτια. Τα 7.500  από αυτά αναφέρονται σε ξενοδοχεία, στούντιο και διαμερίσματα που υπάγονται στο ξενοδοχειακό επιμελητήριο, ενώ περίπου 1.500 κλίνες που υπάγονται στον ΕΟΤ. Ο αριθμός των Airbnb του νησιού δεν είναι γνωστός.

Με βάση αυτούς τους αριθμούς θα λέγαμε ότι η πληρότητα τον Ιούνιο έφτασε κοντά στο 10% με 15% του δυναμικού της Καρπάθου. Ενώ σε σχέση με το 2019 αγγίζει το 17,3%.

Αυτά λέει το ρεπορτάζ και μαρτυρούν οι αριθμοί, σχετικά με τον τουρισμό στο νησί. Και ενώ όλοι κάνουν δέηση και επίκληση στον τουρισμό, γεννιέται μια εύλογη απορία:

  • μήπως τελικά δεν είναι τόσοι πολλοί εκείνοι που ζουν αποκλειστικά από αυτό  στη Κάρπαθο;

Διότι αν ο τουρισμός ήταν ο βασικός πυλώνας της οικονομίας του νησιού τότε η κοινωνία στα σίγουρα θα ήταν πολύ περισσότερο προσεκτική και θα μετρούσε και το πιο μικρό της βήμα!

Ένας φίλος ξενοδόχος μου έλεγε ότι μέχρι τώρα έχουμε σταθεί πολύ τυχεροί κι αυτό, όπως εκείνος εκτιμά, διότι η Κάρπαθος δεν έχει νεαρόκοσμο, ούτε μαζεύει τουρισμό όπως τα νησιά που αντιμετωπίζουν θέματα με τον κορονοϊο. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, πάντως στο διάστημα που πρόσφατα βρέθηκα στο νησί δεν είδα προσοχή, ούτε και σύνεση, δεν βρήκα τους τοπικούς άρχοντες σε εγρήγορση, ούτε είδα καμιά αγωνία για το ζήτημα της πανδημίας (για να μην γράψω για τη χρήση μάσκας και τις κοινωνικές εκδηλώσεις).

Ο Ιούλιος πηγαίνει ακόμη καλύτερα, όμως, όπως και ναχει, στο τέλος του καλοκαιριού θα κάνουμε τον λογαριασμό. Οι νόμιμες επιχειρήσεις, εκείνες που μάτωσαν για να ανοίξουν, άραγε θα έχουν ισοφαρίσει τα έξοδα;  Το νησί θα έχει κρατηθεί;

Οι αληθινά φιλότιμες προσπάθειες της τουριστικής επιτροπής του δήμου θα έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα;

Πέρυσι το καλοκαίρι πίσω από όλα υπήρχε ο κορονοϊος, μα και φέτος θα πει κάποιος. Όχι, φέτος είναι διαφορετικά, υπάρχει εμπειρία, δεν επιτρέπονται σφάλματα. Η καρπαθιακή κοινωνία έχω την αίσθηση ότι παρακολουθεί βουβή. Δεν ξέρω αν από όλα αυτά το νησί  μπορεί να βγει καλύτερο. Δεν ξέρω αν η όποια κριτική απευθύνεται προς τους πολίτες.

Θα το ξαναγράψω, πέρυσι υπήρχε το άλλοθι της πανδημίας. Φέτος;