Το φωτογραφικό και ιστορικό αρχείο του Νικολάου Μαυρή επιστρέφει στην ΚΑΣΟ!

Το φωτογραφικό και ιστορικό αρχείο του Νικολάου Μαυρή επιστρέφει στην ΚΑΣΟ!

Το αρχείο του εξέχοντος συμπατριώτη μας που τιμήθηκε για το έργο του, δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών επιστρέφει επιτέλους στο φυσικό του σπίτι, την Δημοτική Βιβλιοθήκη του ηρωικού νησιού μας, την οποία ο ίδιος ίδρυσε!

Η πρωτοβουλία για την επιστροφή στην Κάσο του φωτογραφικού και λαογραφικού-ιστορικού αρχείου του Νικολάου Γ. Μαυρή ανήκει στον πρόεδρο της ΚΟ.ΔΕ.ΔΗ.Κ ο οποίος ήρθε σε επαφή με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και τη Διευθύντρια των Αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών αποστέλλοντας το σχετικό αίτημα το οποίο και έγινε αμέσως δεκτό.

Υλοποιήθηκε έτσι το πρώτο αλλά σημαντικότερο βήμα για την απόκτηση του ψηφιοποιημένου αρχείου του αείμνηστου Κασιώτη επιστήμονα, ερευνητή και λαογράφου.

Στο αρχείο, που θα αποτελέσει πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την ιστορία μας, θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλα τα μέλη της τοπικής κοινωνίας καθώς και οι ερευνητές-επισκέπτες του τόπου μας.

Για την ΚΟ.ΔΕ.ΔΗ.Κ

Ο Πρόεδρος

Ηλίας Μαστροπαύλος

ΥΓ. Προς ενημέρωσή σας επισυνάπτεται το υλικό της ηλεκτρονικής επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο φορείς:

Προς την Διευθύντρια της ΑΣΚΣΑ (ASCSA)

Δρ.Ναταλία Βογκέικωφ-Brogan

Σουηδίας 54, Αθήνα

Αξιότιμη κυρία Βογκέικωφ-Brogan

Σας γνωρίζουμε ότι, το 2024 ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου και η ΚΟ.ΔΕ.ΔΗ.Κ (Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου) με αφορμή τα 200 χρόνια από το τραγικό Ολοκαύτωμα του 1824, οργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης της θυσίας των Κασιωτών υπέρ του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

Κρίνουμε ότι το αρχείο του Κασιώτη, Νικολάου Γ. Μαυρή που βρίσκεται στην κατοχή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης θα είναι για εμάς πολύτιμη πηγή πληροφοριών και οδηγός στην προσπάθειά μας.

Αιτούμεθα ως εκ τούτου από τον φορέα σας αλλά και εσάς προσωπικά, αντίγραφα των αρχείων αυτών.

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση

Εν αναμονή θετικής απάντησης

Με απεριόριστη εκτίμηση και σεβασμό για το έργο σας

Ο πρόεδρος της ΚΟ.ΔΕ.ΔΗ.Κ

Ηλίας Μαστροπαύλος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητέ κύριε Μαστροπαύλε,

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Το αρχείο του Νικόλα Μαυρή είναι στη διάθεση της ερευνητικής σας ομάδας. Μεγάλο μέρος του καταλόγου του αρχείου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα των Αρχείων της ΑΣΚΣΑ (https://www.ascsa.edu.gr/index.php/archives/mavris-finding-aid).

Για προγραμματισμό επισκέψεων θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τη συνάδελφο, κυρία Ελευθερία Δαλέζιου (edaleziou.archives@ascsa.edu.gr), η οποία θα ενημερώσει και για τους κανόνες λειτουργίας του αναγνωστηρίου των Αρχείων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συνεργάτες σας θα μπορούν να φωτογραφίζουν με κινητά ή tablet τεκμήρια που ενδιαφέρουν.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, θα επικοινωνήσετε εκ νέου μαζί μας όσον αφορά στην παροχή τυχόν ψηφιακών αντιγράφων υψηλής ανάλυσης και στο κόστος αναπαραγωγής τους (η οποία γίνεται εκτός της ΑΣΚΣΑ σε εργαστήριο ψηφιοποίησης).

Με εκτίμηση,

Δρ. Ναταλία Βογκέικωφ-Brogan

Διευθύντρια Τμήματος Αρχείων

Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

28.7.2023

Καρπαθιακα Νέα