Η κάλπη δεν γεννά εθελοντές

Η κάλπη δεν γεννά εθελοντές

γράφει η Καλλιόπη Μαλλόφτη

Αντί για πρόλογο θα ήθελα να αναφέρω ότι σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες προσπαθούν να αλλάξουν την γλώσσα τους ώστε να γίνει ουδέτερη ως προς το φύλο ώστε κανένα να μην βρίσκεται σε προνομιακή θέση και να μην διαιωνίζονται οι προκαταλήψεις έναντι του κυρίαρχου φύλου.

Στο δικό μου άρθρο επιλέγω μόνο το αρσενικό όπως ακριβώς κάνουν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι.

Στον τόπο μου τις γυναίκες τις επιλέγουν τελευταίες και αναγκαστικά μιας και τους το επιβάλει η νομοθεσία για την ποσόστωση παρά το γεγονός ότι κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι εκείνες που πρωτοστατούν στον εθελοντισμό κάθε είδους για τον οποίο θέλω να μιλήσω σήμερα.

Η κάλπη λοιπόν δεν γεννά εθελοντές!

Το Δημοτικό συμβούλιο ενός τόπου είναι στην ουσία του ενα ανώτατο εθελοντικό όργανο.

Ένα όργανο μέσω του οποίου καλείται κανείς να προσφέρει στον τόπο του διοικητικές και δημιουργικές υπηρεσίες χωρίς υστεροβουλία.

Οι αντιδήμαρχοι βέβαια παίρνουν κάποια χρήματα τα οποία όμως προορίζονται για τα προσωπικά τους έξοδα κατά τη διάρκεια της θητείας τους και πράγματι θα τα χρειάζονταν αν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Στη βάση όμως πρόκειται για ανθρώπους που θα θυσιάσουν τον χρόνο και τη προσωπική τους ζωή προσπαθώντας να καλυτερέψουν τις συνθήκες διαβίωσης του τόπου τους.

Η κάλπη όμως δεν γεννά εθελοντές. Οι εθελοντές είναι ήδη εκεί έξω και προσφέρουν.

Προσφέρουν μέσα από τους συλλόγους, προσφέρουν στο χωριό τους, στις επιτροπές, παράγουν έργο για χρόνια και ασταμάτητα. Κάποιοι από αυτούς έχουν σπουδαίες ικανότητες και ότι κάνουν το κάνουν πολύ καλά.

Είναι έτσι η πάστα τους. Δεν μπορούν αν δεν προσφέρουν. Δεν μπορούν να γυρνούν άλλου το βλέμμα όταν νιώθουν ότι υπάρχει μια ανάγκη.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι αυτοί είναι οι άνθρωποι τους οποίους θα προσέγγιζε πρώτα πρώτα ένας υποψήφιος δήμαρχος.

Όμως όχι. Οι πρώτοι τους οποίους προσεγγίζουν είναι άνθρωποι με μεγάλα σόγια ή δημοφιλείς λόγω επαγγέλματος άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερη προσφορά στην κοινότητα.

Αν προσέγγιζαν τους ήδη αξιόλογους εθελοντές εκείνοι θα έλεγαν άραγε ναι στην πρόταση να κατέβουν στις εκλογές; Θα έβρισκαν χρόνο μέσα στο τόσο δύσκολο πρόγραμμα τους; Και γιατί να το κάνουν αφού ήδη προσφέρουν;

Αν όμως έλεγαν ναι ο κόσμος θα τους τιμούσε με την ψήφο του αναγνωρίζοντας την αφιλοκερδή προσφορά τους; Ή θα προτιμούσαν για παράδειγμα τον ξάδελφο ή τον γιατρό που θα πέσουν και πάνω του κάποια στιγμή;

Και αν γινόταν η έκπληξη και τον εξέλεγαν και αυτόν μάλλον δεν θα τον άκουγε κανείς μέσα στήν ομάδα και θα τον παραγκώνιζαν οι πρώτοι σε ψήφους με τα μεγάλα σόγια ή τα παιδιά του μεγαλοτέτοιου.

Οπότε καταλήγω στο ότι μάλλον δεν θα ήθελαν πολλοί να μπλέξουν μέσα σε μια ομάδα αχταρμά που συχνότατα απουσιάζει ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση κι αυτό σημαίνει έλλειψη ουσιαστικής συνοχής.

Ο υποψήφιος δήμαρχος λοιπόν έχει το μαχαίρι έχει και το καρπούζι.

Εκείνος θα επιλέξει τη ομάδα θέλει να στήσει.

Δεν αμφιβάλλω ότι και εκείνος θα προτιμούσε μια ομάδα με ανθρώπους αποδεδειγμένα ικανούς και ανιδιοτελείς. Πιστευει όμως ότι τις εκλογές δεν θα τις πάρει αν δεν βάλει μέσα αυτούς που σέρνουν τις πολλές ψήφους και άρα θα πάει χαμένος ο αγώνας του.

Ίσως να χαϊδεύει και τον εαυτό του λέγοντας ότι έχει τις διοικητικές ικανότητες να χαλιναγωγήσει στην πορεία το μόρφωμα το οποίο θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι οι δήμαρχοι που ηγούνται τέτοιων μορφωμάτων καταλήγουν και οι ίδιοι έρμαια των επιλογών τους.

Οι άνθρωποι που επέλεξε, με μόνο κριτήριο την ψηφοθηρία, είναι και οι ίδιοι που θα του την κάνουν.

Χωρίς καμία διάθεση προσφοράς μιας και δεν την είχαν ποτέ και χωρίς ικανότητες αναπόφευκτα στα δύσκολα, που πάντα έρχονται τα δύσκολα, θα είναι οι πρώτοι που θα στραφούν εναντίον της κεφαλής που τους επέλεξε. Το έχουμε δει άλλωστε να συμβαίνει κάθε φορά τα τελευταία πολλά χρόνια.

Έπειτα θα προσφέρουν το θείο χάρισμα τους, τον ψηφομαγνήτη, στον επόμενο υποψήφιο δήμαρχο που σίγουρα θα είναι καλύτερος, δεν μπορεί.

Ένας αέναος κύκλος στασιμότητας. Ένα λάθος το οποίο κανείς δεν φαίνεται να θέλει να διορθώσει.

Για να μην χάσει τις εκλογές.

Μα τις έχουμε χάσει ήδη αγαπητοί μου.

12.2.2023

Καρπαθιακά Νέα