Η καρδιά μου το όπλο σου, η Βίκυ Ζηλιασκοπούλου γράφει για το βιβλίο με θέμα από την Κάρπαθο

Η καρδιά μου το όπλο σου, η Βίκυ Ζηλιασκοπούλου γράφει για το βιβλίο με θέμα από την Κάρπαθο

Η καρδιά μου το όπλο σου. Αν και η υπόθεση αφορά χρόνια για τα οποία έχουν γραφτεί πολλά μυθιστορήματα, η σκοπιά από την οποία το αντιμετωπίζει ο συγγραφέας είναι ασυνήθιστη.

Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

Οι πρωταγωνιστές είναι δύο. Ο Οδυσσέας μας διηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη ζωή του ξεκινώντας από τη γέννησή του το 1920, και ταυτόχρονα παρακολουθούμε σε τρίτο πρόσωπο τη ζωή του Γερμανού Άλφρεντ.

Ο Οδυσσέας γεννιέται και μεγαλώνει στην Κάρπαθο, πηγαίνει σχολείο στη Ρόδο και ξαναγυρνά στο νησί του περίπου με την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Και τα δύο αυτά νησιά, η Κάρπαθος και η Ρόδος, μέχρι τότε ήταν ιταλοκρατούμενα και στην ουσία το 1943 παραδόθηκαν στους Γερμανούς. Οι πληροφορίες για τη ζωή στις περιοχές αυτές στα χρόνια του Μεσοπολέμου είναι πολύ ωραίες, ειδικά μια ξενάγηση στο Νιοχώρι της Ρόδου τη βρήκα πολύ πετυχημένη, θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει τη ζωή και την καθημερινότητα εκείνης της εποχής. Μου άρεσε πολύ και το ότι έβαλε τον παππού του μικρού Οδυσσέα να διηγείται τη ζωή και τη δράση κατοίκων της περιοχής, αποδίδει έτσι τον τρόπο που διασώθηκαν οι ιστορίες όταν μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα και από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους. Εξίσου παραστατικές είναι και οι περιγραφές της δράσης του ενήλικου Οδυσσέα εναντίον των Γερμανών ναζιστών όταν κατέλαβαν την Κάρπαθο.

Η βροχή απόψε δεν έλεγε να σταματήσει. Περπατούσα γρήγορα αλλά με μεγάλη προσοχή στα στενά της Παλιάς Πόλης με μια ομπρέλα στο χέρι. Το μόνο που ακουγόταν μες στη νύχτα ήταν ο ήχος της βροχής να χτυπάει το ψηφιδωτό δάπεδο και τους τοίχους των σπιτιών όπου κάποτε ζούσαν Ιωαννίτες ιππότες.

Από την άλλη μεριά, ο Άλφρεντ μεγαλώνει στη Γερμανία σε μια οικογένεια κομμουνιστών και η περιγραφή της ζωής και της δράσης του είναι η αιτία που χαρακτηρίζω το βιβλίο ως “ασυνήθιστο”. Ο Άλφρεντ αντιστέκεται με τον δικό του τρόπο στον ναζισμό, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο Νταχάου. Ήξερα ότι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης υπήρχαν και άλλες κατηγορίες κρατουμένων εκτός των Εβραίων και ότι οι κομμουνιστές ήταν μια από αυτές, όμως δεν το είχα σκεφτεί ιδιαίτερα, θεώρησα ότι οι συνθήκες θα ήταν ίδιες για όλους. Μου άρεσε που έμαθα έστω και λίγες πληροφορίες για τη ζωή τους εκεί. Στη συνέχεια τον στέλνουν στην κατεχόμενη Κάρπαθο ως μέλος του στρατού κατοχής, όπου συναντά τον έτερο πρωταγωνιστή και η ιστορία πλέον κυλά παράλληλα και για τους δύο.

Τι να σου πω παιδί μου; Φεύγει ο ένας και έρχεται ο άλλος. Από τους Ιταλούς στους Γερμανούς και τώρα στους Εγγλέζους. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Ακόμη και το φυλάκιο που πέρασες για να ‘ρθεις εδώ, μόνο χέρια αλλάζει. Τα κανόνια τα ίδια είναι.

Τώρα που έχω τελειώσει το βιβλίο και κρίνοντας από τον τρόπο που είναι γραμμένη ειδικά η ιστορία του Άλφρεντ, πιστεύω ότι ο συγγραφέας θέλει να δημιουργήσει στον αναγνώστη προβληματισμό όσον αφορά την αφοσίωση και την προσήλωση των φανατικών οπαδών των ιδεολογιών. Σε εμένα πάντως δημιούργησε αρκετούς προβληματισμούς. Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο με γρήγορη ροή της ιστορίας, με πληροφορίες που δεν έχω συναντήσει σε άλλα μυθιστορήματα και σίγουρα πρόκειται για έναν νέο συγγραφέα που φαίνεται ότι έχει πολλές δυνατότητες.

Τα νεκροταφεία είναι η ιστορία ενός τόπου, αλλά και ένα μέρος που μπορείς να φιλοσοφήσεις για τη ζωή. Οι άνθρωποι όσο δημιουργούν και ερωτεύονται έχουν τη βαθιά ψευδαίσθηση ότι θα ζήσουν για πάντα. Ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να αποδεχτεί πως υπάρχει το όριο του θανάτου και γι’ αυτό αναθέτει σε άλλους να το καθορίσουν. Έτσι, γι’ αυτούς που πιστεύουν στον Θεό το αποφασίζει Εκείνος, ενώ για τους άθεους το αποφασίζει η “μοίρα”, δηλαδή η φύση.

Περίληψη: Ο Καρπάθιος Οδυσσέας Λάσκαρης και ο Γερμανός Alfred Eickworth, που γεννήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, συναντώνται στην Κάρπαθο το 1943 στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι καθοριστικός για την υπόλοιπη ζωή τους.

Οι πολιτικοί αγώνες στη Γερμανία του μεσοπολέμου. Η ένοπλη αντίσταση στο χιτλερικό καθεστώς. Η Ιταλοκρατία στα Δωδεκάνησα. Η κατάσταση που επικρατούσε στο στρατόπεδο Νταχάου. Η γερμανική Μεραρχία 999. Η αντίσταση των νέων στην ιταλοκρατούμενη Ρόδο και ο μεγάλος έρωτας του Οδυσσέα με τη Γιολάντα, την κόρη του Ιταλού διοικητή της Καρπάθου, συνθέτουν μια θυελλώδη ιστορία που ακροβατεί μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας.

Μια ιστορία στην οποία ο έρωτας, η αγάπη και η οικογένεια συγκρούονται με την πολιτική ιδεολογία και την βία, ενώ κυριαρχεί ο αγώνας για την προσωπική ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Στοιχεία βιβλίου

Η καρδιά μου το όπλο σου - Γιώργος Καραγιαννίδης Τίτλος: Η καρδιά μου το όπλο σου

Συγγραφέας: Γιώργος Καραγιαννίδης

Εκδόσεις: Αρμός

Σελίδες: 354

Ημερομηνία έκδοσης: 2022

ISBN: 978-960-615-496-6

Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

 

πηγή www.thematofylakes.gr