Ο Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής ΔΡ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΜΜ. ΧΡΥΣΟΣ (1954-) από το ΑΠΕΡΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Ο Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής ΔΡ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΜΜ. ΧΡΥΣΟΣ (1954-) από το ΑΠΕΡΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

 Γράφει ο Γιάννης Ι. Χήρας

     Ο Δρ. Αντώνης Εμμ. Χρυσός γεννήθηκε στο Williamsport της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ το 1954, από γονείς καταγόμενους από το Απέρι της Καρπάθου. Πατέρας του ήταν ο επιχειρηματίας (†) Μανώλης Δ. Χρυσός και μητέρα του η (†) Άννα (Αννίκα) Αντ. Παναγιώτου (Μαστροπαναγιώτη).

Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Κάρπαθο. Φοίτησε στα Δημοτικά Σχολεία Πηγαδίων και Απερίου Καρπάθου. Στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Καρπάθου, όπου παρακολούθησε τα μαθήματα της Α’ τάξης. Έπειτα, το 1967, επέστρεψε στο Williamsport, όπου και συνέχισε τις εγκύκλιες σπουδές του. Από το 1973 έως το 1977 φοίτησε στο εκεί LYCOMING COLLEGE, από το οποίο και έλαβε το Bachelor’s of Arts στη Χημεία. Το 1977 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, από την οποία και αποφοίτησε το 1982.

Την ίδια χρονιά επέστρεψε στην Αμερική, όπου επί πέντε χρόνια (1982-1987) ειδικευόταν στη Χειρουργική, στο νοσοκομείο του McKeesport της Πενσυλβάνια. Τη χρονική περίοδο (1987-1989) ειδικεύθηκε στην Καρδιοθωρακική Χειρουργική, στο πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του OHIO STATE UNIVERSITY (OSU) στο Columbus, Ohio. Στα επτά χρόνια των μεταπτυχιακών χειρουργικών του σπουδών διακρίθηκε, τόσο ως γιατρός στο χειρουργείο, όσο και ως ερευνητής στο εργαστήριο.

Έλαβε μέρος σε – ή και παρακολούθησε – πολυάριθμα χειρουργικά συνέδρια και σεμινάρια στο Πίτσμπουργκ, στο Κλίβελαντ, στο Σικάγο, στο Τέξας κ.α. Σε συνέδριο στο Πίτσμπουργκ, του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για πρωτότυπη εργασία, σχετική με επέμβαση για καρκίνο του μαστού σε 85 ετών και άνω ασθενείς.

Στις 12 Απριλίου 1989, η ολομέλεια της Ιατρικής Σχολής του OHIO STATE UNIVERSITY, σε έκτακτη συνεδρίασή της, τον εξέλεξε ομόφωνα επίκουρο κλινικό καθηγητή του (ASSISTANT CLINICAL PROFESSOR) στον τομέα της Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής (CARDIOTHORACIC SURGERY).

Αμέσως μετά, ο Δρ. Χρυσός άρχισε τη μελέτη για την έναρξη καινούργιου προγράμματος Καρδιοχειρουργικής στο Timken Mercy Medical Center στο Canton, Ohio. Συνιστούσε όχι μόνο λεπτομέρειες όσον αφορούσε το προσωπικό, αλλά και για τις εγκαταστάσεις της καινούργιας πτέρυγας. Το 1990, ο Δρ. Χρυσός υπήρξε ιδρυτής του καινούργιου προγράμματος Καρδιοχειρουργικής στις τότε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του προαναφερόμενου νοσοκομείου.

Η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς εκεί πραγματοποιήθηκε στις 23 Αυγούστου 1990 με επιτυχία. Αν και ο Δρ. Χρυσός εργαζόταν τότε στο Canton, συνέχισε να διατηρεί προνόμια στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του OHIO STATE UNIVERSITY: παρέμενε καθηγητής του, συμμετείχε στις επιστημονικές συνεδριάσεις του τομέα του της Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής και συνέχισε να εργάζεται ως συγγραφέας σε συλλογικές εργασίες του συγκεκριμένου τομέα.

Κατά το χρονικό διάστημα που εργαζόταν στο Timken Mercy Medical Center (1990-2008), υπήρξε:

1)  Διευθυντής, Καρδιοχειρουργικής.

2) Διευθυντής, Εποπτικής Επιτροπής Καρδιοχειρουργικής και Καρδιολογίας.

3) Διευθυντής, Χειρουργικής (1995-2004).

Το 1990, η ολομέλεια της Ιατρικής Σχολής NORTHEASTERN OHIO UNIVERSITY COLLEGE OF MEDICINE (NEOMED) στο Rootstown, Ohio, τον εξέλεξε ομόφωνα επίκουρο κλινικό καθηγητή του (ASSISTANT CLINICAL PROFESSOR) στον τομέα της Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής (CARDIOTHORACIC SURGERY).

Τον Μάρτιο του 1996 ξεκίνησε πρόγραμμα επεμβάσεων καρδιάς με μικρές τομές και δίχως εξωσωματική κυκλοφορία. Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους στην επέμββαση Minimally Invasive Direct Coronary Artery By-pass (MIDCAB) στις ΗΠΑ. Ο Δρ. Χρυσός, εκτός του ότι εφάρμοζε με επιτυχία τη μέθοδο αυτή, τον επισκέπτονταν πολυάριθμοι συνάδελφοί του καρδιοχειρουργοί από όλη την Αμερική, για να τους διδάξει τις τεχνικές λεπτομέρειες  της καινούργιας αυτής μεθόδου.

Το 2002 και 2003, σε αντίστοιχα δημοσιεύματα του περιοδικού U.S. News & World Report, το ιατρικό κέντρο Mercy Medical Center (*) διακρίθηκε ως ένα από τα 50 κορυφαία νοσοκομεία των ΗΠΑ για περιστατικά Καρδιοχειρουργικής και Καρδιολογίας, μεταξύ των πάνω από 1.000 τέτοιων ιατρικών κέντρων σε όλη την Αμερική.

Το 2003, το “Emergency Chest Pain Center” του Mercy Medical Center ανακηρύχθηκε ως το πρώτο του είδους του στις ΗΠΑ από το American Society of Interventional Cardiologists. Επίσης, σε δημοσίευμα των συμβούλων επιχειρήσεων Solucient Α.Ε., το πρόγραμμα καρδιάς του Mercy Medical Center αναφερόταν ως ένα από τα 100 κορυφαία νοσοκομεία των ΗΠΑ για περιστατικά καρδιάς.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2004, η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας (American Heart Association), σε μια λαμπρή τελετή στο Canton του Οχάιο, του απένειμε τιμητικό βραβείο στον κλάδο της Καρδιοχειρουργικής, για τις νέες πρωτοποριακές τεχνικές και μεθόδους του προς τη βελτίωση της φροντίδας για τον ασθενή.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, υπήρξε ιδρυτής καινούργιου προγράμματος Καρδιοχειρουργικής στο Affinity Medical Center του Massillon, Ohio. Κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του στο Ιατρικό αυτό Κέντρο (2008-2018), υπήρξε Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής, μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου και επικεφαλής του ποιοτικού ελέγχου των τμημάτων Καρδιοχειρουργικής και Καρδιολογίας.

Το 2009, η ολομέλεια της Ιατρικής Σχολής OHIO UNIVERSITY COLLEGE OF OSTEOPATHIC MEDICINE στο Athens, Ohio, τον εξέλεξε ομόφωνα επίκουρο κλινικό καθηγητή του (ASSISTANT CLINICAL PROFESSOR) στον τομέα της Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής (CARDIOTHORACIC SURGERY).

Το 2018 μετέβη στην πολιτεία της West Virginia, όπου υπήρξε διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής στο Charleston Area Medical Center (CAMC), το οποίο εδώ και 40 χρόνια παραμένει από τα κορυφαία κέντρα στις ΗΠΑ για παθήσεις της καρδιάς. Κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του στο Ιατρικό αυτό Κέντρο (2018-2021), υπήρξε Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής, πρόεδρος ποιοτικού ελέγχου του τμήματος της Καρδιοχειρουργικής και μέλος της επιτροπής ποιοτικού ελέγχου των μονάδων έκτακτης ανάγκης.

Το 2018, η ολομέλεια της Ιατρικής Σχολής του WEST VIRGINIA UNIVERSITY (WVU) στο Charleston, West Virginia, τον εξέλεξε ομόφωνα επίκουρο κλινικό καθηγητή του (ASSISTANT CLINICAL PROFESSOR) στον τομέα της Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής (CARDIOTHORACIC SURGERY) για τη χρονική περίοδο (2018-2021).

Από το 1996 μέχρι το τέλος της καριέρας του, είχε ιδιαίτερη προτίμηση και ενδιαφέρον για τις MIDCAB [επεμβάσεις (bypass) καρδιάς με μικρές τομές]. Το 2000 άρχισε επεμβάσεις με τη μέθοδο Minimally Invasive για τις παθήσεις της αορτικής βαλβίδας και το 2004 για τις παθήσεις της μητροειδούς βαλβίδας. Στην καριέρα του πραγματοποίησε περισσότερες από οχτώ χιλιάδες επιτυχημένες εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς, εκ των οποίων περίπου οι χίλιες ήταν επεμβάσεις Minimally Invasive.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του – έπειτα από προφορικές και γραπτές εξετάσεις – απέκτησε και Board Certifications (πιστοποιήσεις), τα εξής:                                                                             1) Στη Χειρουργική Board Certification in Surgery, American Board of Surgery, Μάρτιο 1988.

2) Στην Καρδιοθωρακική Χειρουργική Board Certification in Cardiothoracic Surgery, American Board of Cardiothoracic Surgery, 1991.

Έπειτα από γραπτές εξετάσεις, απέκτησε Board Re-certifications (επαναπιστοποιήσεις) στην Καρδιοθωρακική Χειρουργική American Board of Cardiothoracic Surgery, 2001, 2010 και 2020.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε να επιδείξει συνεχή έρευνα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

 • Study of Hypophosphatemia in postoperative Cardiac Surgery patients to define potential relationship to ventricular arrhythmias.
 • Optimal dose of Protamine post cardio-pulmonary bypass and correlation to bleeding complications.
 • Feasibility of Heparin bonded tubing in patients requiring cardiopulmonary bypass.
 • Minimally invasive direct coronary artery bypass (Μάρτιο 1996-2021).
 • Minimally invasive aortic valve replacement Surgery (1999-2021).
 • Multi-vessel MIDCAB (Μάρτιο 2003-2021).
 • Minimally invasive mitral valve Surgery via sternotomy (2004-2006).
 • Minimally invasive mitral valve Surgery via mini-right thoracotomy (2004-2021).
 • Pump assisted multi-vessel MIDCAB (Ιανουάριο 2009-2021).

Υπήρξε μέλος σε διάφορες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, τις εξής:

 • Fellow, American College of Surgeons.
 • Fellow, American College of Cardiology.
 • Fellow, American College of Chest Physicians.
 • Active Member, Society of Thoracic Surgeons.
 • Hellenic Medical Society of New York.
 • Robert M. Zollinger Surgical Society.
 • Ohio State Medical Association.
 • Stark County Medical Society.
 • Columbus Surgical Society.
 • Presidents Club – Ohio State University.

Ως καθηγητής Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής είχε να επιδείξει και συγγραφικό έργο, το εξής:

 • Gilbert, E.H., Murray, K.D., Lucas, J.G., Howanitz, E.P., Galbraith, T.A., Chryssos, A.E., Myerowitz, P.D., “Remnant a trial function in human recipients of a total artificial heart”, Am. Soc. Art Intern Organs, submitted 1990.
 • Tolson, J., Murray, K.D., Watson, K.M., Lowe, P.A., Hoeanitz, E.P., Galbraith, T.A., Chryssos, A.E., Myerowitz, P.D., “The hemodynamic effects of diuretics on the total artificial heart” (TAH), Am. Soc. Art Intern Organs, 10:7, 1990.
 • Rajsich, D. News, 1998, “Northeastern Ohio’s first MIDCAB surgeon featuring Dr. Antonios E. Chryssos”.
 • Sited as one of the top 10 leading sites for MIDCAB Surgery “Changing the business of Heart Surgery: the economics and future of Minimally Invasive Cardiac Surgery”, Cardiology Management, Nov/Dec 1998 Vol. 1, No. 1.
 • E. Chryssos et.al.”MIDCAB: the future of Cardiac Surgery?”, Patient Care, February 28th, 1999.
 • E. Chryssos, “What’s new in MIDCAB Surgery?”, M.D. News, January – February 2005, Vol. 9, No. 1.

Τέλος, ο Δρ. Χρυσός προέβη σε παρουσίαση της εμπειρίας του στο 41ο ετήσιο συνέδριο της επιστημονικής ιατρικής εταιρείας The Society of Thoracic Surgeons, που έλαβε χώρα στην Tampa της Φλώριδα στις 23 Ιανουαρίου 2005. Θέμα της παρουσίασης: «Multi-vessel MIDCAB».

Ο Δρ. Χρυσός, τον Ιούνιο του 2021 συνταξιοδοτήθηκε και από το 2022 διαμένει με τη σύζυγό του σχεδόν μόνιμα στο Απέρι Καρπάθου. Εξακολουθεί όμως να διατηρεί την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματός του στην Αμερική.

Ο Δρ. Αντώνης Εμμ. Χρυσός έχει αναπτύξει αξιόλογη φιλανθρωπική δραστηριότητα, χωρίς ποτέ να θέλει να αναφερθεί σε αυτήν. Ακολουθεί τη χριστιανική πορεία των γονέων του, προσφέροντας σιωπηλά τις υπηρεσίες του στην εκκλησία και την κοινωνία, με πλούσια φιλανθρωπική δράση. Όμως, όπως οι γονείς του, αδιαφορεί για την κοινοποίηση των πράξεών του.

Σε πρώτο γάμο (1985) νυμφεύτηκε στην Πενσυλβάνια τη Vicki Penick από την Πενσυλβάνια, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά:

α) Τον Μανώλη (1985-). Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Syracuse University της Νέας Υόρκης. Σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια. Το 2013 νυμφεύτηκε την επίσης δικηγόρο Andreana Lynn από τη Φιλαδέλφεια, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: την Άβρα (2015-) και τον Αντώνη (2019-).

β) Τον Μιχάλη (1991-). Είναι απόφοιτος του University of Michigan School of Law. Εργάσθηκε επί τρία έτη ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη. Αυτή τη στιγμή κάνει μεταπτυχιακές σπουδές για το ΜΒΑ στο Columbia University της Νέας Υόρκης.

Ο Δρ. Χρυσός και η Vicki Penick πήραν διαζύγιο.

Ο Δρ. Χρυσός, σε δεύτερο γάμο (2011) νυμφεύτηκε στο Οχάιο τη Nancy- Kalliope Chrissos (1960-) από το Columbus του Οχάιο (με καταγωγή από το Απέρι της Καρπάθου).

(*) Tο 1995 η ονομασία Timken Mercy Medical Center άλλαξε σε Mercy Medical Center.

ΠΗΓΕΣ                                                                                                                                                                         

Α. Αρχεία                                                                                                                                                       

1. Αρχείο συγγραφέα.

2. Αρχείο Αντώνη Εμμ. Χρυσού.                                                                                                                                        

Β. Εφημερίδες                                                                                                                                                       

1. THE REPOSITORY, ημερήσια εφημερίδα του Canton, Ohio, (α) July 7th, 1990, “Timken Mercy heart surgery begins in July”, σ. 1 και 7, (β) December 1st, 1996, “Bypass to the future”, σ. 1 και 6.

Γ. Περιοδικά                                                                                                                                           

1. KARPATHOS (Αμερικής), Official Publication of the Federation of Karpathian Societies of America, Inc., New York, N.Y., Vol. XI No 26, September 1990, “Dr. Antonios Chryssos”, σ. 44.

 1. U.S. NEWS & WORLD REPORT, μηνιαίο περιοδικό των ΗΠΑ, (α) July 22nd, 2002, “Heart & Heart Surgery”, σ. 84, (β) July 28th-August 4th, 2003,-“Heart & Heart Surgery”, σ. 102.

Δ. Ιστοσελίδες                                                                                                                                             1. https://www.biospace.com/article/releases/-b-mercy-medical-center-b-first-in-northeast-ohio-to-offer-new-heart-bypass-surgery/ , July 13th, 2004 (“Mercy Medical Center first in Northeast Ohio to offer new heart bypass  surgery”).

 1. https://efimeridaomonia.wordpress.com, 7 Ιουνίου 2020 [Χήρας Γιάννης Ι., «”Ο Μανώλης του Έρωτα” και το γενεαλογικό του δένδρο (1920-1997)»].

 


 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

  ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΗ ΧΗΡΑ

 

     Ο Γιάννης Ιωάννη Χήρας γεννήθηκε στο Williamsport της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ το 1969, από γονείς καταγόμενους από το Απέρι της Καρπάθου. Πατέρας του ήταν ο φαρμακοποιός-συγγραφέας Ιωάννης Ι. Χήρας (Ιωαννίδης) (1935-2001). Μητέρα του ήταν η Ευαγγελία (Κική) Εμμ. Χρυσού (1949-2022). Το 1978 εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς στο Χαλάνδρι Αττικής.

Το 1987 αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαλανδρίου. Την ίδια χρονιά έφυγε στις ΗΠΑ για σπουδές. Τον Ιανουάριο του 1993 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κάρπαθο, όπου είχαν εν τω μεταξύ εγκατασταθεί οι γονείς του. Από τότε μέχρι σήμερα ζει συνεχώς στο νησί. Είναι εισοδηματίας.

Με την εγκατάστασή του στο νησί αφοσιώθηκε στο διάβασμα σοβαρών εντύπων. Μάλιστα, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό από τη μόρφωσή του το έχει αποκτήσει διαβάζοντας από μόνος του. Εδώ και χρόνια ασχολείται και με ιστορικές έρευνες. Τον ενδιαφέρει η τοπική ιστορία.

Έχει επίσης στο ενεργητικό του και συγγραφικό έργο. Δημοσίευσε άρθρα ιστορικού περιεχομένου (βιογραφικά ή γενεαλογικά δένδρα) σε τοπικής εμβέλειας ΜΜΕ: στην ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, στην ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΗΧΩ, στην ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΑΡΠΑΘΟ, στην ΟΜΟΝΟΙΑ, στα ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ, στη ΡΟΔΙΑΚΗ, στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ και στο περιοδικό ΙΣΤΙΑ. Δημοσίευσε και βιβλιοπαρουσίαση, στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ. Στο ΙΣΤΙΑ, εκτός από αρθρογράφος, υπήρξε και διορθωτής – μαζί με ένα ακόμη άτομο – των κειμένων του περιοδικού. Επιμελήθηκε και ολοκλήρωσε την ημιτελή χειρόγραφη εργασία του πατέρα του υπό τον τίτλο «Ονοματολογικές μοναδικότητες – Απέρι: 1944-45».

Η εργασία αυτή δημοσιεύθηκε στην περιοδική επιστημονική έκδοση ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ (τόμος Ε΄) του Κέντρου Καρπαθιακών Ερευνών της Ρόδου (2019). Στη συνέχεια, η συγκεκριμένη εργασία εκτυπώθηκε και κυκλοφόρησε και ως ανάτυπο. Επίσης επιμελήθηκε και ολοκλήρωσε την επίσης ημιτελή χειρόγραφη εργασία του πατέρα του υπό τον τίτλο «Η ομηρία δώδεκα Καρπαθίων κατά τη γερμανική κατοχή».

Η εργασία αυτή εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Κάμειρος» της Αθήνας τον Ιούνιο του 2020. Για το εν λόγω βιβλίο, ο Γιάννης Ι. Χήρας, στις 3 Νοεμβρίου 2023 θα τιμηθεί με ΕΠΑΙΝΟ από τα Πανδωδεκανησιακά Βραβεία «Βασίλη Μοσκόβη» του Δήμου Αθηναίων.

Τη χρονική περίοδο 2004-2005 υπήρξε  – έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του τότε Δήμου Καρπάθου – ένα από τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, που εξέδιδε τότε ο Δήμος.

Τον Οκτώβριο του 2010, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου-Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος τον όρισε ως τον γραμματέα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ πόλεως Καρπάθου. Η θητεία του ανανεώθηκε τον Νοέμβριο του 2014, τον Ιανουάριο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2020. Το 2016, τον όρισε ως τον γραμματέα και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ πόλεως Καρπάθου, για τριετή θητεία. Τον Φεβρουάριο του 2020 την ανανέωσε, για τρία ακόμη χρόνια.

Εκτός από τα ελληνικά, μιλάει, διαβάζει και γράφει και στα αγγλικά.

 

E-mail: jjhiras@gmail.com

 

15.10.2023

Καρπαθιακά Νέα