Ο Καρπάθιος Αντάρτης Κώστας Δήμαρχος στο λεύκωμα των Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αμαρουσίου

Ο Καρπάθιος Αντάρτης Κώστας Δήμαρχος στο λεύκωμα των Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αμαρουσίου

Στο λεύκωμα που επιμελήθηκε το Παράρτημα Αμαρουσίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με 34 Μαρουσιώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ξεχωρίσαμε τον Καρπάθιο αγωνιστή, Κώστα Δήμαρχο, με καταγωγή από το χωριό Σπόα.

Τελευταία στάση του Κώστα Δήμαρχου ήταν η εποχή της συνταξιοδότησης. Η επιστροφή στην Κάρπαθο και στο χωριό του, στο Σπόα. Εκεί φρόντισε να συνδεθεί με τον γραμματέα της τότε οργάνωσης του ΚΚΕ, τον Ηλία Λογοθέτη και τον βοηθούσε με σταθερότητα και συνέπεια σε μικρές και μεγάλες δράσεις. Ο Ηλίας τον θυμάται, μα δεν ξεχνιούνται τέτοιες προσωπικότες κι όταν τον ρωτάμε για τον χαρακτήρα του, εκείνος με μετρημένα λόγια θα μας πει: «Ένας ψηλός δυνατός άντρας, ένας γνήσιος αγωνιστής ήταν ο Κώστας. Από κείνους που πάλεψαν έχοντας αληθινά ιδεώδη, χωρίς δεύτερες κρυφές σκέψεις. Ένας καλός και καθαρός άνθρωπος, μα πόσο μας λείπουν από τη σημερινή κοινωνία».

Η απόδειξη για τον χαρακτήρα του ήταν η στάση που κράτησε όταν έδιναν συντάξεις σε Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Ο Κώστας Δήμαρχος αρνήθηκε να καταθέσει τα χαρτιά του, θεώρησε ότι ο δικός του αγώνας δεν έγινε για να έχει κάποιο προσωπικό όφελος, ούτε για να ακουστούν κάποιοι μέσα από το όνομα του! Για αυτό το λόγο άλλωστε σήμερα δεν έχουμε κάποιο επίσημο στοιχείο για τη δράση του πέρα από τις αναμνήσεις του γιού του.

Μια τελευταία ανάμνηση, από τον άγνωστο Καρπάθιο Αντάρτη «καπετάν Ξάνθο», που φανερώνουν τη ψυχή του ανθρώπου, ήταν η σχέση του με τον Άργο, τον σκύλο που είχε πάντοτε μαζί του. Κάποτε λοιπόν του παραπονέθηκαν ότι το σκυλί γαβγίζει κι από τότε, κάθε φορά που πήγαινε στο καφενείο, ο Άργος ήταν πάντοτε κουριασμένος μέσα στα πόδια του.

9.6.2023

Καρπαθιακά Νέα

Κώστας Δήμαρχος (6.3.1915 – 23.3.87) – Ένας Ακέραιος Καρπάθιος Αντάρτης