"Κάρπαθος. Γεύσεις & Έθιμα" Το νέο βιβλίο της Μαρίας Κωνσταντίνας Ανδριανοπούλου

"Κάρπαθος. Γεύσεις & Έθιμα" Το νέο βιβλίο της Μαρίας Κωνσταντίνας Ανδριανοπούλου

Η Κάρπαθος, ή -κατά τον Όμηρο- Ανεμόεσσα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τις κρυστάλλινες ακρογιαλιές της, αλλά και για τα μυσταγωγικά της ήθη και έθιμα που τελούνται μέχρι τις μέρες μας και οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των χρόνων.

Λιγότερο γνωστή όμως είναι για τη γαστρονομία της, που χάρη στα ευφάνταστα πιάτα και τους ιδιαίτερους, μα τόσο γευστικούς συνδυασμούς, θα μπορούσε να συντελέσει στο να ελκύσει νέο κοινό, ανακηρύσσοντας την Κάρπαθο ως έναν νέο γαστρονομικό προορισμό.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστή την Καρπαθιακή κουζίνα;
Η απλότητα των υλικών και η αρμονία στο πάντρεμα των γεύσεων συνθέτουν το πορτρέτο μιας κουζίνας που αποπνέει δωρικότητα, αποδεικνύοντάς μας πως οι απλές και ξεκάθαρες γεύσεις σε συνδυασμό με τα αγνά υλικά μπορούν κάλλιστα να συναγωνιστούν ακόμα και τα πιο γκουρμέ πιάτα. Κρεατικά, με το διάσημο γεμιστό κατσίκι, βυζάντι όπως το λένε στην Κάρπαθο να κλέβει την παράσταση σε κάθε Πασχαλινό τραπέζι, κυνήγι, ψάρια, τυριά, ψωμιά, κουλούρια και γλυκά μπαχαράτα και μελωμένα, σίγουρα θα εξιτάρουν τους γευστικούς κάλυκες όσων τα δοκιμάσουν ξυπνώντας όλες τους τις αισθήσεις.
Όλες αυτές οι σπάνιες γεύσεις σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή των μυσταγωγικών εθίμων φαντάζουν σαν μια χρονοπύλη που μεταφέρει νοερά τον συμμετέχοντα στη βυζαντινή περίοδο, ίσως και σε κάποια πολύ παλαιότερη. Ίσως τότε που, όπως λέγεται πως, κατοίκησαν οι θεοί του Ολύμπου εκεί και γλεντούσαν σε διονυσιακά συμπόσια μεθώντας με το γλυκόπιοτο Οθίτικο κρασί αντί για νέκταρ και γεύονταν Καρπάθικα εδέσματα, αντί για αμβροσία.
Ίσως και η Κάρπαθος να ήταν και αυτή μια Ολύμπια Θεά που με άπλετη ομορφιά και χάρη προικίστηκε μαγεύοντας, σαν ομηρική Κίρκη, τον επισκέπτη.
Το νέο βιβλίο της Μαρίας Κωνσταντίνας Ανδριανοπούλου, ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ & ΕΘΙΜΑ από τις εκδόσεις iWrite, αποτελεί μια πολυετή προσπάθεια και έρευνα ούτως ώστε να συγκεντρωθούν και να καταγραφούν όλες οι συνταγές της Καρπάθου, συνταγές που με το πέρασμα των χρόνων λησμονήθηκαν και με αυτόν τον τρόπο θα τις επαναφέρουμε από τη λήθη στη θύμηση. Σκοπός του επίσης είναι να αποτελέσει ένα λαογραφικό κληροδότημα της γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού τόσο για τους Καρπάθιους -αφού καλούμαστε να γίνουμε οι θεματοφύλακες της εθιμικής κουλτούρας του τόπου μας- όσο και για τους αναγνώστες που έρχονται σε μια πρώτη επαφή με το νησί μαθαίνοντας για τη γαστρονομία του και τα ήθη και έθιμά του.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Η Μαρία Κωνσταντίνα Ανδριανοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκής Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας.

Ασχολείται με την αγιογραφία και τη συγγραφή, η οποία την έχει ελκύσει από μικρή ηλικία. Το 2015 αυτοέκδοσε το βιβλίο «Κατάθεση ψυχής στο βωμό της πατρίδας» που αφορά τη βιογραφία του παππού της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιπλέον έχει συγγράψει και άλλα έργα, τα οποία είναι ανέκδοτα.