ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Μονόημερο «Γαστρονομικό-Μπασκετικό» Φεστιβάλ – Έλεγχος παραλιών από το Δήμο. Διευκρινίσεις και απορίες

ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Μονόημερο «Γαστρονομικό-Μπασκετικό» Φεστιβάλ – Έλεγχος παραλιών από το Δήμο. Διευκρινίσεις και απορίες

 

Γράφαμε λοιπόν χθες για το μονοήμερο Γαστρονομικό-Μπασκετικό Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Καρπάθου σε συνδυασμό με την ασυδοσία σε  παραλίες του νησιού (όσο αφορά τις ομπρέλες) και αρκετοί φαίνεται πως αναστατώθηκαν. Με αληθινό ενδιαφέρον παρακολουθούμε τα επικοινωνιακά δρώμενα που είναι σε εξέλιξη για το θέμα. Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η στάση των νεόκοπων πολιτικών που διεκδικούν την ψήφο και τη στήριξη της Καρπάθου με αποτέλεσμα να διεκδικούν στιγμές προβολής.

Με την ευκαιρία να επαναλάβουμε ότι τα Καρπαθιακά Νέα, στην 4χρονη πορεία τους, εξακολουθούν να είναι Αδέσμευτα, Ανεξάρτητα και να υπηρετούν τον αρχικό στόχο τους δηλαδή την Ενημέρωση και την Επώνυμη ΑΠΟΨΗ με πλήρη διαφάνεια χωρίς ίχνους Υστεροβουλίας. Γιατί ναι, έχουμε άποψη!

Για εκείνους που κάτι άλλο αναζητούν, στα σίγουρα θα το βρουν σε άλλες σελίδες και όχι στα Καρπαθιακά Νέα. Τους προτείνουμε λοιπόν να μην κουράζονται μαζί μας.

Στο θέμα του μονοήμερου Φεστιβάλ, οι πληροφορίες μας λένε ότι την όλη προσπάθεια χειρίστηκε η γραμματέας του Δημάρχου κα Αναστασία Σκούλλου χωρίς χρήματα. Αξιέπαινη η προσπάθεια της, η οποία δηλώνει την αγάπη της για το αντικείμενο που σπουδάζει αλλά και για το νησί μας.

Η κα Σκούλλου αναφέρει σε σχόλιο της στην σχετική ανάρτηση των Καρπαθιακών Νέων στο fb:

«είμαστε μία ομάδα εθελοντών που απαρτίζουν την Ομάδα Εργασίας Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου. Εμείς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχουμε τις καλύτερες προθέσεις και το μόνο που κάναμε ήταν να φροντίσουμε να γίνει η εκδήλωση που ψηφίστηκε από το Δ.Σ. του Δήμου μας, γιατί εάν δεν το κάναμε, θα επέστρεφαν τα χρήματα στο ταμείο του Δήμου. Είναι το 1ο Γαστρονομικό, αθλητικό και τουριστικό φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος μας και ελπίζουμε ο κόσμος να στηρίξει την προσπάθεια αυτή ώστε να γίνει θεσμός. Για οποιαδήποτε απορία, ο κόσμος μπορεί να με καλέσει στο 2245360116 (Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες 08:00-16:00)».

Αλλά και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καρπάθου και υποψήφιος Έπαρχος, κ. Παραγυιός σε σχόλιο του αναφέρει:

«Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών και συμπληρωματικά με την δημοσιογραφική τοποθέτηση την οποία ορθά κανετε καθώς πρέπει να υπάρχει πολυφωνία στην ενημέρωση,το φεστιβάλ γαστρονομίας αποτελεί μέρος του προγράμματος τουριστικής προβολής του Δήμου , το οποίο κατόπιν εισηγήσεως μου κι αφού υπήρξε ανοικτή συνεδρίαση με καλεσμένους όλους τους φορείς , ψηφίστηκε ομόφωνα απο Δημοτικό Συμβούλιο και υλοποιείται σε όλες τους τις δράσεις . Το πρόγραμμα αυτό έχει απαραίτητα και την έγκριση από τον ΕΟΤ .

Σε όλα τα τουριστικά μέρη λαμβάνουν χώρα γαστρονομικά Φεστιβάλ (στην Κάρπαθο το τελευταίο έγινε από την Περιφέρεια πριν από 8 χρόνια ).

Σε συμπλήρωση των παραπάνω , ενημερώνω ότι θα υπάρξει δημοσιογραφική αποστολή που για τρεις ημέρες θα καταγράφει τη γαστρονομία του νησιού ώστε αφενός να προβληθεί κι αφετέρου να δημιουργηθεί αρχείο φωτογραφιών και βίντεο , γαστρονομικού περιεχομένου .

Στο δεύτερο σκέλος όπως έχουμε διαπιστώσει και οι ομπρέλες με την παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά . Κι αυτό οφείλεται επειδή το κράτος συγχέει τις αρμοδιότητες μεταξύ κτηματικής, αστυνομίας και Δήμου . Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τοπικό φαινόμενο όπως βλέπουμε καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης».

Ας πάμε τώρα στις εύλογες απορίες για αυτό το Φεστιβάλ που μέχρι σήμερα δεν απαντήθηκαν:

  • Γιατί τόσο βιαστικά και εσπευσμένα οργανώνεται ένα «μονοήμερο φεστιβάλ»; μήπως υπήρχαν και άλλες προτάσεις από τον περασμένο χειμώνα που ωστόσο προσπεράστηκαν;
  • Τι θα πει «να μην χαθούν τα λεφτά από τον κωδικό»; Πόσες τροποποιήσεις προϋπολογισμού του Δήμου Καρπάθου έχουν γίνει μέχρι σήμερα; (και πάλι θα λέμε ότι δυστυχώς είμαστε στην ύστατη ώρα).
  • Υπήρξε κάποια ανοιχτή πρόσκληση προς τους Αθλητικούς Συλλόγους για να συμμετάσχουν στη διοργάνωση; Πληροφορίες των Καρπαθιακών Νέων αναφέρουν ότι έγινε μια κουβέντα με τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ όμως επιλέχθηκε ο ΠΡΩΤΕΑΣ. Άξιος ο ΠΡΩΤΕΑΣ και οι άνθρωποι που απαρτίζουν το Δ.Σ. του, ωστόσο στην Κάρπαθο υπάρχουν ακόμη 10 τουλάχιστον Αθλητικοί Σύλλογοι. Γιατί αυτοί είναι απέξω; Το γνώριζαν και αρνήθηκαν;
  • Υπήρξε ανοιχτή πρόσκληση σε Καρπάθιους Σεφ και Μάγειρες; Έγινε κρούση σε γνωστούς Έλληνες Σεφ; Μιας και μιλάμε για γαστρονομία, υπάρχει κόνσεπτ στη μαγειρική του Φεστιβάλ;
  • Μόλις 30 μέρες πριν τη διοργάνωση ζητάμε από ντόπιους παραγωγούς να συμμετέχουν! Μαθαίνουμε ότι είναι χαμηλή έως ανύπαρκτη η συμμετοχή τους. Αυτοί φταίνε; διότι το κάλεσμα έγινε κυριολεκτικά την τελευταία ώρα;
  • Πως εξασφαλίζεται η «καρπαθιακή ταυτότητα» στο μονοήμερο Φεστιβάλ; Και πως συνάδει με τον συνολικό σεχεδιασμό του ΚΟΠΑΠ;

Για όλα αυτά θα έπρεπε, όπως κάνουν όλα (Μα Όλα) τα φεστιβάλ του κόσμου,  ο δήμος να έχει  ήδη προχωρήσει σε ανοιχτή συνέντευξη-ενημέρωση με αναφορά και στην τελευταία μικρή λεπτομέρεια της διοργάνωσης. Και όχι εκ των υστέρων να δίδονται αυστηρές απαντήσεις. Μα θα μου πείτε «είμαστε εθελοντές»! Ναι εθελοντές που διαχειρίζονται τα χρήματα της Καρπάθου και το μέλλον του νησιού πρέπει λοιπόν να εξηγούν κάθε τους βήμα και να μην περιμένουν τον πολίτη να τους επισκεφθεί.

Όσο αφορά τις ομπρέλες και την ασυδοσία σε αρκετές παραλίες του νησιού. Και εκεί τα πράγματα παραμένουν θολά και παγωμένα όσο αφορά τις ενέργειες του Δήμου Καρπάθου. Υπάρχει τριμελής επιτροπή ή έχει παραιτηθεί κάποιο μέλος χωρίς να έχει αντικατασταθεί; Έχει στείλει δυο εντολές ο Δήμαρχος (20 Ιουλίου και 2 Αυγούστου) και η επιτροπή, άγνωστο το γιατί, «δε βγαίνει»; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση της κοινωνίας; Τι σημαίνει η αναφορά του κ. Παραγυιού ότι δεν πρόκειται για τοπικό φαινόμενο; Και επειδή δηλαδή συμβαίνει σε όλη τη χώρα εμείς εδώ στην άκρη του νότου θα το κάνουμε στην άκρη;

Κλείνοντας και για το μονοήμερο φεστιβάλ, να αναφέρω ότι κάθε προσπάθεια είναι καλοδεχούμενη, ειδικότερα όταν υπάρχουν νέοι άνθρωποι όπως η Αναστασία Σκούλλου, είναι ακόμη πιο σπουδαίο το κίνητρο και η ελπίδα! Ακόμη και αν παρουσιάζει λάθη ή παραλείψεις, εμείς οι Καρπάθιοι, έχουμε μάθει να χειροκροτάμε  και να υποστηρίζουμε τους καθαρούς ανθρώπους με όλες μας τις δυνάμεις.

Ποιος δε θα ήθελε να δει τέτοιες δράσεις τις Καρπάθου να γίνονται ΘΕΣΜΟΣ; Μήπως όμως ήδη πετυχημένες και πολύχρονες πολιτιστικές-αθλητικές δράσεις, για παράδειγμα όπως το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ή το Πρωτάθλημα Σερφ στον Αφιάρτη, έχουν διαγραφεί χωρίς εξήγηση από τη δημοτική αρχή;

Ας μη ξεχνάμε λοιπόν ότι η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται, κερδίζεται.

 

Μανώλης Δημελλάς

19.8.2023

Καρπαθιακά Νέα