«ΚΑΣΟΣ, ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΕΝΤΕ ΠΕΛΑΓΗ» Φεστιβάλ 5 ημερών με θεατρικά και μουσικά δρώμενα σε 5 εμβληματικά σημεία του νησιού, με τη συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών

«ΚΑΣΟΣ, ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΕΝΤΕ ΠΕΛΑΓΗ» Φεστιβάλ 5 ημερών με θεατρικά και μουσικά δρώμενα σε 5 εμβληματικά σημεία του νησιού, με τη συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΟΔΕΔΗΚ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ
Με μεγάλη συγκίνηση όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε για την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας, πληροφορηθήκαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι η πρόταση μας για Φεστιβάλ Πολυθεματικών Δράσεων “Κάσος, ένα νησί πέντε πελάγη”, εγκρίθηκε και επιχορηγείται με το ποσό των 6.500 €.
Έτσι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου θα έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα πολλαπλών εκδηλώσεων, που θα μαγνητοσκοπηθεί και θα αξιοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.
Αναλυτικά το φεστιβάλ περιλαμβάνει:
Θέατρο, Μουσική, Χορός, Παιδιά και Νέοι, Ψηφιακός Πολιτισμός)
«ΚΑΣΟΣ, ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΕΝΤΕ ΠΕΛΑΓΗ»
Φεστιβάλ 5 ημερών με θεατρικά και μουσικά δρώμενα σε 5 εμβληματικά σημεία του νησιού, με τη συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών.
-Προβλεπόμενες ημερομηνίες 4-8 Αυγούστου 2021, πάντα με την προϋπόθεση των επικρατουσών υγειονομικών συνθηκών.
-Προτεινόμενες τοποθεσίες: Αντιπέρατος, Ελληνοκαμάρα, Χαδιές, ένα μητάτο, Άη Μάμας.
-Δημιουργική ομάδα:
· Μία σκηνοθέτης- ηθοποιός, η Κερασία Σαμαρά (Αφηγητής).
· Τέσσερις παραδοσιακοί οργανοπαίχτες- Νεκτάριος Σταματάκης, λύρα, Φανούρης Καραγκιουλμές, λαούτο, Ανδριανός Χασαπλαδάκης, βιολί, Γιώργος Ξυδιάρης, τραγούδι- μαντινάδες.
· Δύο σολίστ της κλασσικής μουσικής, Μιχάλης Καταχανάς, βιόλα, Αλέξανδρος Δανδουλάκης, κιθάρα.
· Οκτώ μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Κάσου με την επιβλέπουσα καθηγήτριά τους φιλόλογο Ευδοκία Ταταρίδου.
· Έξι χορευτές του Λαογραφικού Συλλόγου.
· Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Εμμανουήλ Περσελής, ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μαστροπαύλος, ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, ο Πρόεδρος της ΚΟΔΕΔΗΚ και των Περιπατητών Κάσου Ηλίας Μαστροπαύλος, η Λαογράφος Αικατερίνη Χειμωνέτου.
· Ένας εικονολήπτης και ένας ηχολήπτης για τη μαγνητοσκόπηση, συνεργάτες του Δήμου.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Η Κάσος, το νοτιοανατολικότερο σημείο της χώρας μας, έχει το μοναδικό προνόμιο να έχει πρόσβαση σε πέντε πελάγη: Αιγαίο, Κρητικό, Καρπάθιο, Αιγύπτιο και Λιβυκό.
Εφέτος, 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21, το νησί μας λόγω της μεγάλης ιστορικής προσφοράς και του Ολοκαυτώματος, βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων.
Επιλέγουμε πέντε χαρακτηριστικά σημεία, ένα για κάθε μέρα, όπου «στήνεται» μια παράσταση με τη συμμετοχή τόσο της δημιουργικής ομάδας, όσο και των θεατών.
Ειδικότερα:
1. Στην τοποθεσία Αντιπέρατος, με θέα το Κρητικό Πέλαγος, -σημείο όπου έγινε η απόβαση του τουρκοαιγυπτιακού στόλου τον Ιούνιο του 1824 στο Ολοκαύτωμα της Κάσου- στο ειδικό σημείο όπου έχει στηθεί το μνημείο δημιουργείται ένα υπαίθριο θέατρο για τους θεατές.
Η ηθοποιός, έρχεται από τη θάλασσα, υποδυόμενη την Γυναίκα της Κάσου και μ’ ένα θεατρικό μονόλογο μας πληροφορεί για όσα έγιναν.
Τα παιδιά, σε ένα πενθήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο που έχει προηγηθεί, έχουν προετοιμάσει ποιήματα και αναφορές στο ιστορικό γεγονός, οι μουσικοί ερμηνεύουν παραδοσιακούς σκοπούς με τη συμμετοχή του χορευτικού συνόλου.
Σύντομη ομιλία του καθηγητή Εμμανουήλ Περσελή.
2. Στο πιο σημαντικό αρχαιολογικό σημείο του νησιού, την Ελληνοκαμάρα με θέα το Αιγαίο, ένα σπήλαιο όπου βρέθηκαν ίχνη ζωής από τον 3ο και 4ο π.Χ. αιώνα. Ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μαστροπαύλος ενημερώνει τους θεατές για την ιστορία του σπηλαίου, απαντάει στις ερωτήσεις και στις απορίες των παιδιών, η ηθοποιός ερμηνεύει έναν θεατρικό μονόλογο, και η εκδήλωση κλείνει με συναυλία κλασσικής μουσικής στην αυλή του Αγ. Φανουρίου.
3. Ένα παραδοσιακό κασιώτικο γλέντι βγαλμένο από τα παλιά «στήνεται» στις Χαδιές, στο μοναστήρι του Άη Γιώργη που χτίστηκε το 1690 με θέα το Λιβυκό Πέλαγος. Οι μουσικοί έτοιμοι στην αυλή, οι μάγειρες ετοιμάζουν τα φαγητά, κάποιες γυναίκες τυλίγουν ντολμαδάκια για να δουν οι θεατές πως γίνεται ένα από τα πιο «διάσημα» φαγητά του νησιού μας.
Η ηθοποιός με τα παιδιά από τον ειδικό χώρο που χρησιμεύει για πάρκινγκ, ανηφορίζουν ακολουθούμενοι από τους θεατές οι οποίοι ακούνε τις πρώτες λεπτομέρειες για το κασιώτικο γλέντι, Όταν φτάνουν μαθαίνουν πως μαγειρεύεται το πιλάφι, πως οι γυναίκες ετοιμάζουν τα ντολμαδάκια, πως οι μουσικοί προετοιμάζονται.
Γίνεται ειδική αναφορά από τους ειδικούς στην τέχνη της Μαντινάδας και ακολουθεί γλέντι με δωρεάν φαγητό για όλους.
4. Σ΄ ένα μητάτο, με θέα το Καρπάθιο, (παραδοσιακό οίκημα στις αγροτικές περιοχές της Κάσου όπου ψήνονται σιτάκα, αλευρά, κ.α.), προσβάσιμο για τον πολύ κόσμο, οι επισκέπτες θα δουν πως γίνονται τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα και θα παρακολουθήσουν την εισήγηση της Λαογράφου Αικατερίνης Χειμωνέτου.
Μουσική, χορός, δρώμενα συμπληρώνουν την εκδήλωση.
5. Στον Άη Μάμα, με θέα το Αιγύπτιο Πέλαγος, οι Περιπατητές Κάσου, θα οδηγήσουν εκεί όσους θέλουν να φτάσουν μέσα από μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, οι υπόλοιποι θα μεταβούν με τα αυτοκίνητά τους.
Στην αυλή και τις αίθουσες του μοναστηριού, αναβιώνουν όλα τα κασιώτικα παιχνίδια, όπως έχουν καταγραφεί σε βιβλίο από τον συμπατριώτη μας καθηγητή Νικόλα Τουσούνη. Οι θεατές μεγάλοι και παιδιά συμμετέχουν σε πολλά παιχνίδια μιας άλλης εποχής, όπως «κουτσό», «μαντόξυλα», «αγώνες με σάκους» της δεκαετίας 60-70, παιχνίδια που συνέβαλλαν στην αγωγή και την μόρφωση γενεών. Συναυλία Μιχ. Καταχανά
Το οπτικό υλικό από όλες τις εκδηλώσεις μοντάρεται και αξιοποιείται ψηφιακά, πέρα από την ιστοσελίδα του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου και της ΚΟΔΕΔΗΚ, σε τηλεοπτικά κανάλια, τουριστικές και πολιτιστικές πλατφόρμες κ.τ.λ.