Η Κάσος προχωρά στις καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Κάσος προχωρά στις καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

«Η Κάσος συνεχίζει σταθερά σε ένα μέλλον με καθαρή ενέργεια»

Δελτίο Τύπου

Την Πέμπτη 17/9 ο Δήμος της Ηρωικής Νήσου Κάσου, η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την “Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης” και η ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, συνδιοργάνωσαν ημερίδα στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Κάσου, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης λόγω κορονοϊού.

Σκοπός της πρώτης αυτής ημερίδας, ήταν η έγκυρη ενημέρωση των κατοίκων του νησιού μας, σχετικά με την ανάπτυξη των δράσεων για την ενεργειακή μετάβαση της Κάσου προς τις καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος της Ηρωικής Ν. Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος αρχικά αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία του Δήμου και της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ στην εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης στην Κάσο.

Στη συνέχεια τόνισε την σημασία της συμμετοχής της Κάσου στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καθαρή Ενέργεια στα νησιά μας (EU CLEAN ENERGY ISLANDS).

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ κ. Μηνά Μαλανδρή, που με την σειρά του υπογράμμισε τη σημασία της συστηματικής προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος, που θα συνδράμει καθοριστικά στην εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Στη συνέχεια, ο συντονιστής της εκδήλωσης, καταξιωμένος συμπατριώτης μας, κ. Μηνάς Βιντιάδης, παρουσίασε τους δύο βασικούς ομιλητές, τον καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Δημήτρη Κατσαπρακάκη και το ιδρυτικό μέλος του Ενεργειακού Συνεταιρισμού Σίφνου κ. Γιάννη Γκύλλη.

Αρχικά ο κ. Κατσαπρακάκης αναφέρθηκε στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αμέσως μετά, ο κ. Γκύλλης περιέγραψε την 7χρονη διαδρομή της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου και τις εμπειρίες του διοικητικού συμβουλίου, από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα.

Τέλος, ο κ. Κατσαπρακάκης ανέλυσε τον ρόλο των ενεργειακών κοινοτήτων προς τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη

Μετά τις ομιλίες, ο κ Μ. Βιντιάδης συντόνισε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, αφού υπήρξαν πολλές ερωτήσεις από το πλήθος των παρευρισκομένων, που ήταν ενθαρρυντικά μεγάλο, αποδεικνύοντας τον σοβαρό προβληματισμό των κατοίκων της Κάσου για τα σοβαρά θέματα του νησιού μας.

Για την ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη ημερίδα, λάβαμε συγχαρητήρια μηνύματα από τους Βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Βασίλη Υψηλάντη, Μίκα Ιατρίκη, Γιάννη Παππά και Νεκτάριο Σαντορινιό.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στη διοίκηση της ΕΡΤ, που απέστειλε τηλεοπτικό συνεργείο στο νησί μας για την κάλυψη της όλης εκδήλωσης.