27 Ιανουαρίου 1945, όταν ο Κόκκινος Στρατός έμπαινε στο Άουσβιτς

27 Ιανουαρίου 1945, όταν ο Κόκκινος Στρατός έμπαινε στο Άουσβιτς

Στις 27 Ιανουαρίου 1945, ημέρα Σάββατο, περίπου στις 9 π.μ. εμφανίστηκε ο πρώτος Σοβιετικός στρατιώτης από αναγνωριστική μονάδα της 100ης Μεραρχίας Πεζικού στα εδάφη του αναρρωτηρίου κρατουμένων στο Μόνοβιτς. Ολόκληρη η μεραρχία έφτασε μισή ώρα αργότερα. Την ίδια μέρα έφτασε στρατιωτικός γιατρός και άρχισε να οργανώνει βοήθεια.

Το απόγευμα στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού εισήλθαν στην περιοχή του κεντρικού στρατοπέδου του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου. Κοντά στο κεντρικό στρατόπεδο συνάντησαν αντίσταση από υποχωρούσες γερμανικές μονάδες. 231 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού έχασαν τη ζωή τους σε στενή μάχη για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, του Μπίρκενάου και του Μόνοβιτς. Δύο από αυτούς έχασαν τη ζωή τους μπροστά από τις πύλες του κεντρικού στρατοπέδου του Άουσβιτς. Ένας από αυτούς ήταν ο υπολοχαγός Gilmudin Badryjewicz Baszirow.

Τα πρώτα στρατεύματα του Κόκκινου Στρατού έφτασαν στο Μπίρκεναου και το Άουσβιτς γύρω στις 3 μ.μ. και τους υποδέχθηκαν με χαρά οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι. Μετά την απομάκρυνση των ναρκών από τη γύρω περιοχή, στρατιώτες της 60ης Στρατιάς του 1ου Ουκρανικού Μετώπου παρέλασαν στο στρατόπεδο και έφεραν την ελευθερία στους κρατούμενους που ήταν ακόμα ζωντανοί.

Στο έδαφος του κύριου στρατοπέδου βρίσκονταν 48 πτώματα και στο Μπιρκενάου πάνω από 600 πτώματα ανδρών και γυναικών κρατουμένων που πυροβολήθηκαν ή έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες.

Κατά την άφιξη του Κόκκινου Στρατού υπήρχαν 7.000 άρρωστοι και εξαντλημένοι κρατούμενοι στα στρατόπεδα Άουσβιτς, Μπίρκενάου και Μόνοβιτς.

Διαβάστε για τις τελευταίες ημέρες της λειτουργίας του γερμανικού ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς, την τραγωδία της εκκένωσης, τη στιγμή της απελευθέρωσης από τον Σοβιετικό Στρατό στις 27 Ιανουαρίου 1945 & την τύχη περίπου 7.500 απελευθερωμένων κρατουμένων στο διαδικτυακό μας μάθημα γεμάτο απολογισμούς του Survivor.

πηγή @AuschwitzMuseum

http://lekcja.auschwitz.org/en_11_wyzwolenie/