Κρίση στο Δήμο Καρπάθου - Γ. Νισύριος: «Θα το λύσω γιατί είμαι αρχηγός»

Κρίση στο Δήμο Καρπάθου - Γ. Νισύριος: «Θα το λύσω γιατί είμαι αρχηγός»

 

 

του Μανώλη Δημελλά

Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα αντιμετώπισε χθες βράδυ το δημοτικό συμβούλιο της Καρπάθου. Πρόκειται για την ρήξη που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον δήμαρχο κ. Νισύριο και την ομάδα 3 αντιδημάρχων και 2 δημοτικών συμβούλων.

Casus Belli, για την ομάδα των 5, είναι ο ρόλος  του γραμματέα και συνεργάτη του δημάρχου Καρπάθου, του κ. Γιώργου Μηνακάκη.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας, εκτός από όσα διεκδικούν, ζητούν με επιτακτικό τρόπο την απομάκρυνση του από το γραφείο δημάρχου.

Προφανώς η χθεσινή ηχηρή απουσία των 5 είναι  μέτρο δύναμης, πίεσης και παράλληλα δηλώνει την ανυποχώρητη στάση κι άραγε να τολμήσω να γράψω το αρραγές της ομάδας τους(;)

Το δημοτικό συμβούλιο παρά την απουσία τους είχε πλειοψηφία και πραγματοποιήθηκε (από τους 21 Δημ. Συμβούλους συμμετείχαν οι 12).

Κεντρικό θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο,  η «επιστολή των 5» αλλά και πια θα είναι η στάση-απάντηση του δημάρχου.

Οφείλουμε να καταγράψουμε ότι σύσσωμη η  αντιπολίτευση τάχθηκε στο πλευρό του κ. Νισύριου, δείχνοντας δυσφορία ειδικά για το ύφος της επίμαχης επιστολής.

Μάλιστα υπερτονίστηκε, από τους δημ. Συμβούλους, ότι οι 5, που σήμερα ξεσηκώνονται, ήταν εκείνοι που μέχρι χθες όλοι μαζί ψήφιζαν τις αποφάσεις τις Οικονομικής Επιτροπής και κατακεραύνωναν την αντιπολίτευση, κάθε φορά που τολμούσε να εκφράσει τη διαφορετική της άποψη.

Ας κρατήσουμε ότι τον Σεπτέμβρη εκλέγεται Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου και στο τέλος του χρόνου τοποθετούνται αντιδήμαρχοι.

Ο δήμαρχος Καρπάθου έδειξε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού. Αναρωτιόμαστε λοιπόν τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά κι αν η όλη κατάσταση έφτασε εδώ από μια παλαιότερη δήλωση του κ. Νισύριου, στην οποία ανέφερε ότι σκοπεύει να ξαναβάλει υποψηφιότητα και να διεκδικήσει τον δήμο στις επόμενες εκλογές.

Πάντως στον δήμο Καρπάθου άμεσα θα υπάρξουν εξελίξεις κι ας μην αποκλείσουμε νέες συμμαχίες και πρόσωπα που δεν φανταζόμαστε σε θέσεις κλειδιά. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ο δήμαρχος θα διαλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης και του ξεκαθαρίσματος με την «ομάδα των 5» που όπως φαίνεται δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Πάντως ο κ. Νισύριος στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο (29 Ιουνίου 2021), δεν έκρυψε την πικρία και τη θλίψη του. Μάλιστα αρκετές στιγμές διέκοψε το λόγο του φορτισμένος από συγκίνηση. Αν και απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, έδειξε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει πρακτικές που θα τον υποβαθμίσουν και θα μειώσουν τη θέση και τον ρόλο του. Αυτό που ίσως έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όπως ήδη αναφέραμε, είναι ότι και οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με πρώτους τους κ. Κατσάνη και Τσαμπουνιεράκη, άπλωσαν χέρι και έδειξαν πρόθυμοι να στηρίξουν τον δήμαρχο.

Κρατήσαμε ένα απόσπασμα από τον λόγο του:

«Προς τον κ. Κατσάνη, εγώ είμαι ένας άνθρωπος εργασιομανής, εργάζομαι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Για τον Δήμο της Καρπάθου και για τον καρπαθιακό λαό. Να αφήσω κάτι για τα εγγόνια μου, τα παιδιά μου, για τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας. Σε ευχαριστώ Χρήστο, γιατί είμαστε πολλά χρόνια συνεργάτες και ξέρεις πως δουλέψαμε μαζί (εδώ ο δήμαρχος Καρπάθου συγκινείται και κρύβει τα δάκρυα του). Και στον κ. Τσαμπουνιεράκη. Εγώ είμαι μπροστά πρώτα.

Για την Κάρπαθο και για τίποτε άλλο. Δεν ήρθα εδώ να αποκτήσω όνομα. Έφυγα από μικρό παιδί, τα έφτιαξα όλα μόνος μου και για μένα και για την οικογένεια μου. Και κρατώ την οικογένεια μου αγαπημένη και δεν θα βρεθεί κανένας σ΄αυτήν εδώ την κοινωνία να με υποβαθμίσει έτσι. Ήταν απαράδεκτο αυτό το έγγραφο που ήρθε σε μένα. Είπαν να μην δημοσιευθεί. Το δημοσίευσαν. Δεν ξέρω ποιος, παίρνω την εφημερίδα δυο μέρες τώρα και δεν απαντά, για να μη μου πει ποιος το έχει δημοσιεύσει.

Είναι εσωτερικό θέμα δικό μας, θα το λύσω όμως, γιατί είμαι αρχηγός και θα μπουν αυστηρά μέτρα, μέχρι τώρα ήμουν ήπιος. Από εδώ και πέρα θα αλλάξουν τα πράγματα. Πρώτα το συμφέρον της Καρπάθου. Πρώτα από όλα και μόνον.

Το νοικοκυριό του δήμου και το συμφέρον της Καρπάθου. Ευχαριστώ σε όλους εσάς. Στο κ. Γεώργιο Δήμαρχο, όπως είπα για το εσωτερικό θέμα, αυτό θα κοιτάξω εγώ να το λύσω, για την τηλεόραση δουλεύει από τη Δευτέρα, οι σταθμοί δουλεύουν κανονικά. Με ενημέρωσε η υπηρεσία digea είπαν να μαζέψουμε υπογραφές. Λειτουργεί σε όλα τα χωριά. Οι αγροτικοί δρόμοι, αρχίσαμε από το Όθος. Όλη την αγροτική οδοποιία. Τώρα είμαστε στο Σπόα, νομίζω γίνεται καλή δουλειά. μετά το Σπόα θα πάει Βωλάδα και θα πάει να φτιάξει και τη Λάστο. Για τους δασικούς χάρτες η θέση του κ. Ιωαννίδη ήταν πολύ θετική, με ενημέρωσε ο κ. Παπαγεωργίου, θα ζητήσουμε να μπουν στο νομοσχέδιο και τα Δωδεκάνησα. Για τους γιατρούς, στον Κοσμά Σακέλλη, τα λεφτά υπάρχουν και θέλουμε και εμείς να τους πληρώσουμε αλλά με το σύστημα που υπάρχει, όπως είπε και ο κ. Βασιλαράκης, 11/16-2021 είναι μόνο για τους επικουρικούς γιατρούς για τους ειδικευμένους γιατρούς είναι μόνο εστίαση και το ενοίκιο που πρέπει να είναι νοικιασμένο από τον Δήμο. Εγώ προσπαθώ με το Υπ. Εσωτερικών, να δίνουμε το κονδύλι αυτό, τα 450 ευρώ, στο Νοσοκομείο και να το διαχειρίζεται το Νοσοκομείο και να τα δίνει στους γιατρούς. Για αυτό καθυστερήσαμε.

Για τον Σακέλλη και τον Παπαηλία, , η αγροτική οδοποιία πάνω στην Όλυμπο έχει όλο τον χρόνο συντηρητή. Πρώτα ήταν ο κ. Λεντάκης τη Δευτέρα υπογράφεται καινούρια σύμβαση. Ο δήμος είχε στείλει πάνω τον φορτωτή του για να φτιάξει τους δρόμους, δούλεψε όχι μια μέρα, τέσσερις μέρες συνολικά. Τα αισθήματα μου είναι πιο καλά από κάθε Ολυμπίτη, γιατί με έχει αναθρέψει Ολυμπίτισσα όπως σας έχω πει.

Το μουσείο το δώσαμε σε αναπτυξιακή και μόλις ενταχθεί ανοίγουμε τις προσφορές και προχωρά το έργο. Θα τελειώσει. Σε δυο τρεις μήνες θα είναι τελειωμένο το μουσείο…..

Στον Νίκο Σπανό, και εγώ κ Σπανέ έχω βαθιά θλίψη γιατί εγώ δεν ήρθα να γίνω δήμαρχος Καρπάθου για να βάλω κορώνα στο κεφάλι μου.

Ήρθα να προσφέρω έργο και σας θέλω όλους σας μαζί μου. Για να πάει ο τόπος μπροστά αλλιώς αν συνεχίσουμε αυτές τις καταστάσεις η Κάρπαθος έσβησε.

Τα λέω με βαθιά θλίψη……»

Στην ημερήσια διάταξη εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα το δεύτερο θέμα, δηλαδή η επιχορήγηση του Α.Σ. Πρωτέα, ενώ το θέμα της ονοματοδοσίας 3 δρόμων στο χωριό Όθος αναβλήθηκε, έπειτα από σχετική πρόταση του κ. Τσαμπουνιεράκη, ο οποίος επανέλαβε ότι πρέπει να συσταθεί επιτροπή ονοματοδοσιών από τον δήμο Καρπάθου.

Τα άλλα 3 θέματα, τα οποία είχαν εισηγητές τους Αντιδημάρχους, αναβλήθηκαν λόγω της απουσίας τους από το δημοτικό συμβούλιο.