Η Mab Architects φτιάχνει μια άλλη Κάρπαθο! Οι 6 κατοικίες που σχεδιάζει στον Αφιάρτη μας εντυπωσίασαν

Η Mab Architects φτιάχνει μια άλλη Κάρπαθο! Οι 6 κατοικίες που σχεδιάζει στον Αφιάρτη μας εντυπωσίασαν

Η Mab Architects σχεδιάζει και δίνει ένα εντελώς διαφορετικό αποτύπωμα για την σύγχρονη Κάρπαθο.

Η περιοχή Αφιάρτης, οπως αναφέρουν στην ανάρτηση τους οι εμπνευσμένοι αρχιτέκτονες της Mab Architects, βρίσκεται στα νότια του νησιού (όπου και το Διεθνές Αεροδρόμιο), θεωρείται από τις πιο φημισμένες και κατάλληλες περιοχές της Ελλαδας για το άθλημα της ιστιοσανίδας (windsurfing).

Ο σχεδιασμός των 6 κατοικιών έγινε με απόλυτο σεβασμό στην τοπογραφία του οικοπέδου και στην ευρύτερη περιοχή του Αφιάρτη.
Η αρχαία τεχνική του rammed earth (Φυσική δόμηση) σε συνδυασμό με το έγχρωμο σκυρόδεμα, τις ξύλινες πέργολες και τα φυτεμένα δώματα κάνουν τις κατοικίες να μοιάζουν σαν να αναδύθηκαν από την γη.
Η φυσική δόμηση είναι μια δομική προσέγγιση προσανατολισμένη στη χρήση φυσικών, τοπικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών. Η τεχνική αυτή γίνεται με την συμπίέση χωμάτινων στρώσεων με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσει τις δομικές ιδιότητες του σκυροδέματος.

Το αποτέλεσμα είναι χωμάτινοι τοίχοι ίδιας χρωματικής απόχρωσης με το ανάγλυφο του οικοπέδου ενώ προσφέρουν μεγάλες θερμομονωτικές ιδιότητες.

Ο προσανατολισμός των κατοικιών βοηθάει στην προστασία από τους ισχυρούς ανέμους της περιοχής ενώ προσφέρουν μοναδική θέα προς το νησί της Κάσου και της ακτογραμμής, όπου τα ιστία των αθλητών μοιάζουν σαν μια χορογραφία απόλυτα εναρμονισμένη με τα κύματα της θάλασσας.

Οι τοίχοι βοηθούν στην ιδιωτικότητα μεταξύ των κατοικιών, ενώ ταυτόχρονα οι εγκοπές (παύσεις) που δημιουργήθηκαν επιτρέπουν στον χρήστη την θέαση όλης της ευρύτερης περιοχής.

Οι κτιριακοί όγκοι ακολουθούν την τοπογραφία δημιουργώντας υψομετρικές διαφορές μεταξύ τους, ανάλογα με την κλίση του οικοπέδου. Οι αυλές στο παραλιακό μέτωπο φιλοξενούν πισίνες, πέργολες και μεγάλους χώρους καθιστικών, επιτρέποντας στον χρήστη να απολαμβάνει το εύκρατο μεσογειακό κλίμα πλήρως προστατευμένος από τα καιρικά φαινόμενα.
Στην πίσω όψη τα πήλινα διάτρητα χωρίσματα (clostra) «κρύβουν» τον μηχανολογικό εξοπλισμό των κτιρίων και δημιουργούν χώρους για την αποθήκευση των ιστιοσανίδων. Όλες οι κατοικίες έχουν τον δικό τους χώρο στάθμευσης ενσωματωμένο στην ίδια φιλοσοφία του γενικού σχεδιασμού.