Μανόλης Μ. Τσαγκάρης: Ένας αιώνας παρουσίας του Μιχαήλ Πολ. Χιώτη

Μανόλης Μ. Τσαγκάρης: Ένας αιώνας παρουσίας του Μιχαήλ Πολ. Χιώτη

Αγαπητέ μας κ. Χιώτη,

Επιστήμονα, καθηγητή, συμπατριώτη, συγχωριανέ και συγγενή μας,

Ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας μαζί με όλους εκείνους που σε τιμούν σήμερα, στη γενέτειρά σας το Απέρι. Το χωριό που αγαπήσατε, υπηρετήσατε και φροντίσατε με το έργο σας να αναδείξετε. Στα 96 σας χρόνια το έργο σας παραμένει μοναδικό, σημαντικό, αποκαλυπτικό, και πολλές φορές συγκλονιστικό. Η παρουσία σας ισχυρή.

Μοναδικό, μια που ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τόσο σθένος όσο εσείς. Με την έρευνα και την καταγραφή της ιστορίας του τόπου μας και ειδικότερα του Απερίου. Όπως μαρτυρούν τα πολλαπλά βιβλία που συγγράψατε και αφήνετε ως παρακαταθήκη.

Αποκαλυπτικό και συγκλονιστικό, όταν μέσα από τα βιβλία σας αναβλύζει η συλλογική συνείδηση των προγόνων μας, που ίδρυσαν σε Αϊδίνι, Σουδάν, Αμερική, Απέρι και Αθήνα συλλόγους, που οργανώθηκαν και αντιστάθηκαν στους κατακτητές,  προσηλώθηκαν σε κοινούς  στόχους,  με αποτελεσματικότητα σε κοινές δράσεις.

Όταν γίνονται κατανοητές οι  βαθιές ρίζες της κάθε γενιάς, που οδήγησε σε πρωτοφανή αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Σημαντικό, αφού διασώζει και αναδεικνύει άγνωστες για πολλούς από εμάς πτυχές της ιστορίας μας. Τα βιβλία σας ξεχειλίζουν από λεπτομερή αποσπάσματα αρχείων, τεκμήρια, και φωτογραφίες, συνοδευόμενα από τοποθετήσεις και κρίσεις σας. Διαθέσιμα σε αναγνώστες, μελετητές και ερευνητές για να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Αποκαλυπτικό και συγκλονιστικό, όταν μέσα από τα βιβλία σας αναβλύζει η συλλογική συνείδηση των προγόνων μας, που ίδρυσαν σε Αϊδίνι, Σουδάν, Αμερική, Απέρι και Αθήνα συλλόγους, που οργανώθηκαν και αντιστάθηκαν στους κατακτητές, προσηλώθηκαν σε κοινούς στόχους, με αποτελεσματικότητα σε κοινές δράσεις. Όταν γίνονται κατανοητές οι βαθιές ρίζες της κάθε γενιάς, που οδήγησε σε πρωτοφανή αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Όπως η σύλληψη και δημιουργία τεσσάρων σχολικών κτηρίων στο εκπαιδευτικό συγκροτήματα του Απερίου, η φορολογική συνεισφορά όλων των δημοτών στην παιδεία, η τακτοποίηση ύδρευσης αγροτικών περιουσιών και αδέσποτων ζώων, ή βαθεία πίστη τους με δεκάδες εξωκλήσια που λεπτομερώς καταγράψατε …

Την εποχή που κυριαρχεί το εγώ στο εμείς, του εκφραζόμαστε χωρίς να διαβάζουμε ή μελετάμε, το έργο σας στέκεται απέναντι ως αντίβαρο στις σημερινές προκλήσεις.

Ας είναι λοιπόν αφορμή για αναστοχασμό, έμπνευση σε νέους συγγραφείς και αρθρογράφους, αλλά και αντικείμενο ακαδημαϊκής έρευνας που το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού μπορεί να αξιοποιήσει.

Αγαπητέ μας συγχωριανέ, κ. Μιχάλη Χιώτη,

χαριστούμε για την ευγενική σας παρουσία που λάμπρυνε σήμερα την εκδήλωσή μας. Ας αποτελέσει ο σχεδόν ένας αιώνας παρουσίας σας, υπόδειγμα αγάπης προς τη γενέτειρά μας. Ας σας δίνει ο Θεός πολλά χρόνια για να συνεχίζετε το έργο σας με τον όποιο τρόπο επιθυμείτε.

Μανόλης Μ. Τσαγκάρης,

Μηχανικός Πληροφορικής

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό βασίστηκε στην εισήγηση που εκφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της «Ομόνοιας» και του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου, προς τιμή του Μιχαήλ Πολ. Χιώτη, στο Απέρι στις 25/7/2023

Πηγή: https://efimeridaomonia.wordpress.com/2023/07/26/f76-8/

28.7.2023

Καρπαθιακα Νέα