10410 – Νέα τηλεφωνική γραμμή της Άμεσης Δράσης για καταγγελίες Κακοποίησης ζώων

10410 – Νέα τηλεφωνική γραμμή της Άμεσης Δράσης για καταγγελίες Κακοποίησης ζώων

Πρεμιέρα έκανε σήμερα, 4 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιώματων των ζώων) ο πενταψήφιος αριθμός 10410 ο οποίος θα λειτουργεί σε κεντρικό επίπεδο για καταγγελίες κακοποίησης ζώων.

Οι πολίτες θα μπορούν να τηλεφωνούν στον πενταψήφιο αριθμό 10410 – προφανώς εμπνευσμένος από την 4η Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα των ζώων – και θα μπορούν να καταγγείλουν οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης ή θανάτωσης αδέσποτου ή και δεσποζόμενου ζώου. 

Οι αστυνομικοί που θα υποδέχονται τις καταγγελίες, και θα έχουν έδρα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κατεχάκη, θα ενημερώνουν άμεσα το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που έχει συμβεί το καταγγελλόμενο περιστατικό, και από εκεί θα ξεκινά η διερεύνησή του. Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θα μπορούν άμεσα να αναφέρουν κάθε κακοποίηση ζώου, χωρίς να χρειάζεται να πάνε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

«Ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα δείχνει το επίπεδο της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο πιο πρόσφατος νόμος (4830/2021) επιβάλλει ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη για συγκεκριμένες περιπτώσεις κακοποίησης ζώων που χαρακτηρίζονται ποινικά πλέον ως κακουργήματα.

Μεταξύ άλλων, το άρθρο 24 του σχετικού νόμου αναφέρει ως κακοποίηση ζώων: το φόνο και βασανισμό των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, την πρόκληση εγκαύματος, τη θερμοπληξία, την ηλεκτροπληξία, τα κρυοπαγήματα, την σύνθλιψη, τον ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), τον πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), τον εκούσιο τραυματισμό (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), τις κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, τη κτηνοβασία, τη σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και την εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.

Είναι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες οι ελευθερίες-δικαιώματα των ζώων:

1) ελευθερία από την πείνα και τη δίψα

2) ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση

3) ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια

4) ελευθερία από φόβο και αγωνία και ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς.