Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γ. Ζωγραφίδη «Αλήθειες – Μύθοι – Όνειρα»

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γ. Ζωγραφίδη «Αλήθειες – Μύθοι – Όνειρα»

Γράφει ο Κυριάκος Μ. Χονδρός

chondros.kyr@gmail.com

 

 

Ο Γιώργος Ηλία Ζωγραφίδης, εξέδωσε το καινούργιο του βιβλίο, που έχει τίτλο «Αλήθειες – Μύθοι – Όνειρα», Ρόδος 2023. Πρόκειται για μία πλούσια ποιητική συγκομιδή που εκτείνεται σε 120 σελίδες, διακοσμημένες με μικρά καλόγουστα σχέδια. Το εξώφυλλο εντυπωσιακό, φιλοτέχνησε ο Γιάννης Β. Χατζηβασίλης, ζωγράφος ο οποίος εμπνεύστηκε από τα περιεχόμενα.

Το ποιητικό αυτό έργο μοιράζεται σε πέντε μεγάλες ενότητες: α) Μαχητικά, β) νοσταλγικά του τόπου, γ) πρόσωπα προσφιλή και αγαπημένα, δ) φιλοσοφώντας στην άκρη της θάλασσας και ε) του έρωτα και της αγάπης.
Το προλογίζει ο επίσης ποιητής Αντώνης Γκάντζης, πολυγραφότατος άνθρωπος των Γραμμάτων, με χειρόγραφο σημείωμα,
Ο Γ. Ζωγραφίδης, υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια πολλά είδη του γραπτού λόγου. Ασχολήθηκε με τον πεζό λόγο, τη ποίηση, τη λαογραφία και το δοκίμιο. Υπηρετεί τα Γράμματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Καρπάθου αλλά και γενικότερα του Αιγαίου, με εντιμότητα, ειλικρίνεια και πάθος.
Έργα του: «Με τα φτερά του ανέμου».
«Τα Αλίκτυπα του Αιγαίου».
«Άλα πούππα να πάμε στη Σαρία».
«Τυπικό και δεοντολογία των παραδοσιακών διασκεδάσεων στην Όλυμπο Καρπάθου».
«Ιερά και Όσια Ολύμπου Καρπάθου».
«Καφενείο Νυν και Αεί».
«Οδηγός για το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στη Σαρία».
Ποίηση λοιπόν. Ποίηση σε χαλεπούς καιρούς. Όμως τι σημαίνει ποίηση;
Ο Αριστοτέλης έχει δώσει τον ακόλουθο ορισμό στην Ποιητική του: «Ποίησις έτσι τέχνη μιμητική πράξεων τε και λόγων».
Ο Οδυσσέας Ελύτης μας απαντά πως «ο μόνος χώρος όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέρασει, είναι η ποίηση»
Ο Λεονάρντο Ντα Βίντζι, μας λέει πως «η ζωγραφική είναι ποίηση που βλέπεται, αλλά η ποίηση είναι ζωγραφική που ακούγεται».
Ο Αργεντίνος συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες, θα πας πει πως «η ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου δια μέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένες μεταξύ τους».
Η ποίηση του Γ. Ζωγραφίδη έρχεται σε μία εποχή που έχει σπαρτεί η βαρβαρότητα, η αδιαφορία και τολμώ να πω η απανθρωπιά.
Ο ορισμός της ποίησης, για τον Δωδεκανήσιο ποιητή μας, είναι κατά τη γνώμη μας, «Αυτό που βγαίνει από τη καρδιά». Αυτό το κάτι το μικρό, το μέγα μέσα από αλήθειες, από μύθους και από όνειρα. Αρκεί «να φτερουγίζει η καρδιά» (σελ. 13).
Ο Γ. Ζωγραφίδης γράφει με απεριόριστη αγάπη για ανθρώπους και τόπους. Η ενότητα «Νοσταλγικά του Τόπου» συγκεντρώνει και τεκμηριώνει την χθεσινή και σημερινή ταυτότητα της ιδιαίτερης πατρίδας του την Κάρπαθο, αλλά γράφει ακόμα και για την πληγωμένη Κύπρο. «Μία πετριά μάκρος η πατρίδα μου» (σ. 27). Αναπολεί τα περασμένα χρόνια, «σήμερα που ωρίμασε του λογισμού το στάχυ» (σ.28). Θυμάται το σπίτι του στο Διαφάνι, τον Όλυμπο φυσικά αλλά «Τώρα χαλάσματα παντού, σταυροί, σιωπές, κοράκοι» (σ. 30).

Σε πολλά σημεία ο ποιητής είναι αποφθεγματικός π.χ. «…δίχως παρελθόν, το μέλλον είν’ αβέβαιο». (σ. 34). Επίσης από σεβασμό, αγάπη και πόνο (να τα συστατικά ενός έντιμου ποιητή), προτρέπει, παροτρύνει τη νέα γενιά να προσέχει τον Βράχο, αυτόν που έθρεψε γενιές και γενιές, να τον σέβεται και να μην τον καταστρέψουν, όσο είναι ακόμα καιρός.
Στα «Βατράχια» ο Αριστοφάνης αφηγείται το ταξίδι του Διονύσου στον κάτω κόσμο με συνοδοιπόρο τον Ξανθία. Μέσα από συμβολισμούς στο πρόσωπο του Ξανθία, αφουγκραζόμαστε ποιητικά τον εαυτό μας, την επαφή μας με τον συνάνθρωπό μας και τη γενική συμπεριφορά αν διακατέχεται από ευγένεια και καλοσύνη.
Ο Γ. Ζωγραφίδης, υπηρετεί με τον γραπτό του λόγο πεζό και ποιητικό τα δύο αυτά προτερήματα τα πανανθρώπινα, με αφιερώματα σε πρόσωπα προσφιλή και αγαπημένα με κτητικούς χαρακτηρισμούς π.χ. στον Κωνσταντίνο μου, στη Μαρία μου, στην αδερφή μου Φούλα κ.λπ. (σ. 43, 45, 49).
Ο ποιητής, από νεαρή ηλικία, ασχολήθηκε με την μαντινάδα, ένα δύσκολο ποιητικό είδος, δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει στη συγκεκριμένη ποιητική του συλλογή, αυτό το είδος που ακόμα υπάρχει στην Κάρπαθο, στη Χάλκη και σε ορισμένα χωριά της Ρόδου. Αρκεί να διαβάσει ο αναγνώστης το «Αίνιγμα – τριαντάφυλλο» (σ. 70), «Δίχως πολλές περιστροφές» (σ. 71), «Λαθεμένη εκτίμηση» (σ. 75), «Τριαντάφυλλο» (σ. 108).
Το βιβλίο έχει ιδιαίτερη αξία, όχι μόνο για τους Καρπάθιους κατοίκους και ομογενείς, αλλά σε κάθε αναγνώστη και εραστή της ποίησης.
Ευχαριστώ τον ποιητή για τη προσφορά του βιβλίου του και επίσης τον ευχαριστώ γιατί με αγάπη με περιλαμβάνει στους εκλεκτούς φίλους του.

Υ.Σ. Ο αρθρογράφος είναι συγγραφέας. Εργάσθηκε ως καθηγητής στη Μέση Δημοσία Σχολή Εργοδηγών και αργότερα στο Γραφείο Τύπου του δήμου Ρόδου. Έχει γράψει και εκδώσει βιβλία που αφορούν τον Πολιτισμό.

(Ανέκδοτη φωτογραφία: Αριστ.Ε.Μιαούλη. Ο Γ.Η. Ζωγραφίδης καταγράφει τις μαρτυρίες της Μαρούκλας Παπαβασίλη στο Διαφάνι Καρπάθου τον Ιουλ. 2014)

18.10.2023

Καρπαθιακά Νέα