Νικήτας Πολεμικός: "Η Κάρπαθος γίνεται φτωχότερη. Έχασε έναν παθιασμένο Καρπαθιολάτρη,  έναν γνήσιο Πηγαδιώτη"

Νικήτας Πολεμικός: "Η Κάρπαθος γίνεται φτωχότερη. Έχασε έναν παθιασμένο Καρπαθιολάτρη,  έναν γνήσιο Πηγαδιώτη"

 

Αγαπητέ κουμπάρε Ανδρέα:

Το θλιβερό χτύπημα της καμπάνας της Βαγγελίστρας που ανήγγειλε την εκδημία σου  σκόρπισε άφατη θλίψη και ανείπωτο πόνο στις ψυχές και τις καρδιές μας. Σήμερα η Κάρπαθος γίνεται φτωχότερη. Έχασε έναν παθιασμένο Καρπαθιολάτρη,  έναν γνήσιο Πηγαδιώτη, που αγάπησε και ύμνησε με τη γλαφυρή πένα του τα Πηγάδια και άφησε ανεξίτηλα τα αποτυπώματά της ανήσυχης και υπεύθυνης προσωπικότητάς του, όχι μόνο επιχειρηματικά, αλλά και  με τη συμμετοχή του στα κοινά.

Ως πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων  Καρπάθου επί εξαετία, ως δημοτικός σύμβουλος για δώδεκα έτη, ως επίτιμος πρόεδρος και ευεργέτης της ποδοσφαιρικής ομάδας των Πηγαδίων  «Ποσειδών», και από άλλες θέσεις ευθύνης υπηρέτησε με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια.

Γόνος εξέχουσας οικογένειας, γαλουχήθηκες με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, με σεβασμό στα έθιμα και στις παραδοσιακές αξίες του τόπου μας. Ήσουν υποδειγματικός οικογενειάρχης, τρυφερός σύζυγος, καθοδηγητικός πατέρας. Η αγαπημένη σύζυγός σου, η Χαρούλα, στάθηκε αντάξια δίπλα σου, πολύτιμη σύντροφος και συμπαραστάτρια σε όλη τη διαδρομή της υποδειγματικής επαγγελματικής πορείας σου. Τα πολυαγαπημένα σου παιδιά, ο Ηλίας,  με τουριστικές σπουδές στην Αγγλία, και ο Μηνάς, με οικονομικές σπουδές στην Ελλάδα, αφομοίωσαν τις οικογενειακές αρχές και συνεχίζουν απρόσκοπτα  το έργο σου με αφοσίωση και υπευθυνότητα.

Νοσταλγός της «ερατεινής» Καρπάθου, άφησες αξιόλογο συγγραφικό έργο,  πλούσιο σε Καρπαθιολογικές  πληροφορίες, με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, κοινωνικά θέματα και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.  Το λογοτεχνικό ύφος και η γλώσσα των κειμένων σου έχει εκτιμηθεί και επαινεθεί από ειδικούς πανεπιστημιακούς δασκάλους.

Πολυαγάπητος από φίλους και  συνεργάτες σου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,  οι οποίοι σε εκτιμούσαν για την ευγένεια του χαρακτήρα σου, την κομψή σου εμφάνιση, το λεπτό χιούμορ σου, τη συνέπεια στις συνεργασίες και τις συναλλαγές σου. Υπήρξες αυτοδημιούργητος, οραματιστής, δραστήριος, δημιουργικός,  με υποδειγματική οργάνωση, απόλυτη συνέπεια και υπευθυνότητα στις επαγγελματικές σου συνεργασίες.

Με τόλμη και αποφασιστικότητα πέτυχες, ως τουριστικός πράκτορας, να προσγειωθεί στην Κάρπαθο το πρώτο Σκανδιναβικό τσάρτερ, που αποτελεί ορόσημο για την τουριστική ανάπτυξη της Καρπάθου βάζοντάς την στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης.

Εκτός από παιδικοί γείτονες, είχα την καλή τύχη να  μας στεφανώσεις και να βαφτίσεις τον Μανόλη, γεγονός που μας συνέδεσε ακόμη περισσότερο και  αδελφοποίησε τις οικογένειές μας.  Μαζί  στις χαρές και στις αντιξοότητες της ζωής. Σε γιορτές και με κάθε ευκαιρία στο φιλόξενο σπίτι σας, με την πάντοτε καλοδιάθετη και περιποιητική οικοδέσποινα, την αγαπημένη μας κουμπάρα Χαρούλα,  απολαμβάναμε τις διηγήσεις σου για ιστορίες και γεγονότα της Καρπάθου, από εμπειρίες που είχες ζήσει ή γνώριζες από αφηγήσεις και από το αρχειακό σου υλικό.

Πάντοτε ξεπερνούσες τις δυσκολίες και αντιμετώπιζες  με επιτυχία τις επαγγελματικές προκλήσεις. Η μόνη μάχη που έχασες ήταν με την επάρατη νόσο, όχι όμως αμαχητί. Πάλεψες μέχρι το τέλος  με  σθένος και αξιοπρέπεια. Έφυγες για το αιώνιο ταξίδι  περήφανος για την οικογένεια που δημιούργησες, για τα επαγγελματικά επιτεύγματά σου, για την αγάπη και τον σεβασμό που εισέπραξες.

Προσευχόμαστε και δεόμαστε ταπεινά  ο Θεός να αναπαύσει την ευγενική ψυχή σου «εν σκηναίς δικαίων» και να σου χαρίσει τα αιώνια αγαθά Του.

Καλό ταξίδι προς το Φως.

Αιωνία  η μνήμη σου.

Νικήτας Πολεμικός

27.12.2022

Καρπαθιακά Νέα