"Το Όνομα της Αλήθειας", το βιβλίο του Βασίλη Τσαμπρόπουλου παρουσιάστηκε στην Αθήνα

"Το Όνομα της Αλήθειας", το βιβλίο του Βασίλη Τσαμπρόπουλου παρουσιάστηκε στην Αθήνα

Στιγμές από τη χθεσινή βραδιά της παρουσίασης του νέου  βιβλίου του Βασίλη Τσαμπρόπουλου με τίτλο “Το Όνομα της Αλήθειας”.

Ο συγγραφέας, κ. Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ευχαριστεί  από καρδιάς τον φιλόσοφο και μεγάλο δάσκαλο της σκέψης Θεοδόση Πελεγρίνη, τον εξαίρετο θεολόγο και θρησκειολόγο Θανάση Αντωνόπουλο και τον αγαπημένο φίλο, ιστορικό και κριτικό μουσικής Γιώργο Μονεμβασίτη.

Ευχαριστεί τις εκδόσεις Αρμός και ιδιαίτερα τον ακούραστο εργάτη του πολιτισμού Βασίλη Χατζηιακώβου, για την άψογη συνεργασία. Τέλος, ευχαριστώ την παντοτινή μου αγάπη, την πολύτιμη Νεκταρία μου, για τις υπέροχες στιγμές αγάπης, φροντίδας, υποστήριξης και προστασίας!

Τέλος ευχαριστεί όλους εσάς που βρέθηκαν κοντά του!

Το Όνομα της Αλήθειας είναι ένα φιλοσοφικό δοκίμιο, το οποίο ίσως προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις φιλοσοφικών όρων.

Το πνεύμα που διαρκώς “ελπίζει” σε κάτι καθίσταται ασταθές, μεταβάλλεται συνεχώς, μεταβαίνοντας στιγμιαία σε μια μεγαλύτερη ή μικρότερη κατάσταση “τελειότητας”, που εύκολα ερμηνεύει ο νους ως συναισθηματική χαρά ή λύπη. Η ελπίδα όμως κρύβει αρκετούς κινδύνους. Αν και ταυτίζεται με ένα προσδοκώμενο συναίσθημα υπαρκτικής χαράς, φοβάμαι πως μας παραπλανά […].
[…] Καταφεύγουμε αναγκαστικά, για την επιβίωσή μας, στη φανατική υπεράσπιση των “αληθινών” εμπειριών μας και στην εθελούσια υποταγή στις αβασάνιστες κρίσεις των “άλλων”, που, μέσω της ρύθμισης του πνεύματός μας, ονομάζουμε αλήθεια, προς εφησυχασμό και πνευματική παρηγοριά […].
[…] Η πνευματική “αγένεια” βυθίζει, για αιώνες, τον περιπλανώμενο άνθρωπο σε δεισιδαιμονίες και σε αντίστοιχες σκοτεινές και ανόητες προλήψεις που τον κρατούν δέσμιο του παρελθόντος και των κληροδοτημένων αβασάνιστων αληθειών […].Παραταύτα, είναι προσιτό και φιλικό στη εκφορά του λόγου, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την υπεραπλούστευση, ώστε να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει σε βάθος σημαντικές αρχές και θεωρίες που διακρίνουν τη φιλοσοφική σκέψη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

27.4.2024
Καρπαθιακά Νέα