Η Παγκόσμια Οργάνωση Προφορικού Λόγου και Ηγεσίας

Η Παγκόσμια Οργάνωση Προφορικού Λόγου και Ηγεσίας

Ο συντοπίτη μας Πήτερ Καραγιαννάκη και οι ικανότητες του στον προφορικό λόγο έγιναν η αφορμή για να μάθουμε περισσότερα για τη σπουδαία τεχνη της ρητορικής. Δεν θα ανατρέξουμε στην Αρχαία Ελλάδα και τους ρήτορες, αυτό σίγουρα θα το κάνουμε στη συνάντηση μαζί του, όμως θα προσπαθήσουμε να δώσουμε χρηστικές πληροφορίες για αυτό που λέμε δημόσια ομιλία!

Πότε ξεκίνησε η ιστορία των Toastmasters?

O πρώτος όμιλος Toastmasters ιδρύθηκε από τον Ραλφ Σμέντλεϊ (Ralph Smedley) στη Σάντα Άννα της Καλιφόρνια, το 1924, στην τοπική Χριστιανική Ένωση Νέων (Υοung Men’s Christian Association), για να καλύψει την ανάγκη των νέων για εκπαίδευση στη δημόσια ομιλία και ηγεσία. Τα αρχικά «Δέκα Μαθήματα στη Δημόσια Ομιλία» συνθέτουν μέχρι και σήμερα τον πυρήνα του εκπαιδευτικού προγράμματος των Τοastmasters, ως τα αρχικά 10 σχέδια εργασίας του εγχειριδίου Ο Επαρκής Ομιλητής.

Τι είναι οι Τοastmasters?

Οι Τοastmasters International:

  1. αποτελούν έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό
  2. περιλαμβάνουν πάνω από 345,000 μέλη σε περισσότερες από 140 χώρες
  3. εκπροσωπούνται με περισσότερους από 15.500 ομίλους
  4. οι 9 είναι στην Ελλάδα με δυναμική παρουσία
  5. έχουν ως βασικό στόχο την καλλιέργεια της υπεροχής στην επικοινωνία και την ηγεσία

Ποιος μπορεί να γίνει Toastmaster?

Οποιοσδήποτε είναι μεγαλύτερος από 18 χρονών, αρκεί να νιώθει βαθιά και ουσιαστικά την επιθυμία να βελτιώσει τις επικοινωνιακές και ηγετικές του δεξιότητες. Τα μέλη των Toastmasters συνθέτουν μια ποικιλόμορφη ομάδα, που εκτείνεται σε διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς κι απευθύνεται σε κάθε κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο/υπόβαθρο.

Πού πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των Toastmasters;

Παντού! Ή σχεδόν παντού… και το δίκτυο των ομίλων διαρκώς επεκτείνεται. Τα μέλη πραγματοποιούν συναντήσεις σε εταιρείες, κοινότητες, πανεπιστήμια, εστιατόρια, βιβλιοθήκες κι άλλα μέρη.

 

  1. https://www.toastmasters.gr/el/home
  2. https://www.toastmasters.org/