Κάρπαθος. Λίγο παραπάνω κόσμος, λίγο πιο αισιόδοξα χωριά

Κάρπαθος. Λίγο παραπάνω κόσμος, λίγο πιο αισιόδοξα χωριά

 

του Μανώλη Δημελλά φωτογραφία Δημήτρης Γεργατσούλης

Τα περασμένα χρόνια, τέτοια εποχή, η σεζόν είχε κλείσει, οι καλοκαιρινοί επισκέπτες ζούσαν ήδη με τις αναμνήσεις τους, ενώ αρκετοί από τους ντόπιους  προγραμμάτιζαν ένα ταξίδι, με σκοπό να περάσουν τις γιορτές εκτός Καρπάθου.

Με την πανδημία να κάνει κύκλους πάνω από τις ζωές μας τα ταξίδια αναψυχής, για φέτος τουλάχιστον, επιτρέπονται μονάχα με τη φαντασία. Όμως φαίνεται πως μέσα σ΄ όλες τις αναποδιές η Κάρπαθος έχει  ένα μικρό κέρδος. Περίπου 100 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, είναι εκείνοι που κατέβηκαν το καλοκαίρι και διάλεξαν να παρατείνουν τη διαμονή τους.

Αν μετρούν σωστά, εκείνοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, περίπου από 10  με 15 ψυχές παραμένουν σε κάθε ένα από τα χωριά του νησιού! Κι όπως λένε καλύτερα να είσαι σε καραντίνα στο χωριό παρά στην πόλη.

Ίσως για κάποιους αυτό να δείχνει αδιάφορο και μηδαμινό, όμως για κείνους που περπατούν σε έρημα σοκάκια με κλειδωμένα σπίτια, έστω κι ένα να έχει αναμμένο φως, δίνει ζεστασιά και μια κάποια ελπίδα.  

Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να υπάρχει περίσσια προσοχή κι αίσθηση ευθύνης και για αυτούς που διάλεξαν να εμπιστευτούν το ένστικτο τους και να μείνουν στον τόπο. Να τηρούνται οι κανόνες για να συνεχίσει το νησί να μην ακούγεται στους καταλόγους του ΕΟΔΥ.