Πήτερ Καραγιαννάκης. Ο Καρπαθοκασιώτης με όπλο την ρητορική ενώνει το Αιγαίο!

Πήτερ Καραγιαννάκης. Ο Καρπαθοκασιώτης με όπλο την ρητορική ενώνει το Αιγαίο!

 

Είχαμε όλοι την ευκαιρία να απολαύσουμε τις ρητορικές ικανότητες του συμπατριώτη μας Παναγιώτη-Πήτερ Καραγιαννάκη, που τα τελευταία χρόνια ζεί στην Κάρπαθο και εργάζεται από εκεί. Έχει διακριθεί σε παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς ρητορικής, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τα ημι-τελικά του πρόσφατου διαγωνισμού.

Πρόσφατα μας ενημέρωσε για μια ενδιαφέρουσα πρόταση συνεργασίας που έχει από τη γειτονική χώρα της Τουρκίας, για να διδάξει εκεί στα πλαίσια σεμιναρίου με τίτλο:  «Πώς φτιάχνεις ένα Ρητορικό λόγο για τους Παγκόσμιους διαγωνισμούς προετοιμασμένης Δημόσιας ομιλίας».

Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που εντάχθηκαν το τελευταίο διάστημα σε μία Παγκόσμια Οργάνωση Ρητορικής και ίδρυσε τοπικούς συλλόγους στις μεγαλύτερες πόλεις της. Είναι αξιοσημείωτο το ότι οι γείτονες μας προτίμησαν έναν έλληνα δάσκαλο για το ξεκίνημά τους, ενώ θα μπορούσαν να αναζητήσουν κάποιον δάσκαλο από Ιταλία ή Αυστρία ή Γερμανία κτλ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε αφορμή για δυνατότητες προσέγγισης δύο γειτονικών λαών που ελάχιστα επικοινωνούν μεταξύ τους, αν και βρίσκονται τόσο κοντά γεωγραφικά, ιστορικά, και πολιτιστικά. Μεμονωμένες προσεγγίσεις σε επιστημονικό και εμπορικό επίπεδο φυσικά υπάρχουν. Περιστασιακές επισκέψεις Ελλήνων στα παράλια της πάλε ποτέ Ανατολίας γίνονται, ελάχιστοι από εμάς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν με τους γείτονες.

Σημείωνεται ότι το 2020, ο Παναγιώτης Καραγιαννάκης προκρίθηκε μέχρι στους Παγκόσμιους Ημιτελικούς στην κατηγορία του «Προετοιμασμένου Προφορικού Λόγου.» Δηλαδή έφτασε ανάμεσα από 30,000 διαγωνιζόμενους Παγκοσμίως στους καλύτερους 28 Ομιλητές, κρινόμενος αλλεπάλληλα σε 6 ξεχωριστά επίπεδα διαγωνισμού!

Αλλά δεν στάματησε ούτε και φέτος ο Καρπάθιος-Κασιώτης Ρήτορας. Αφού διαγωνίστηκε στην κατηγορία της «Αξιολόγησης Προφορικόυ Λόγου» και απέσπασε το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 10 Ευρωπαϊκές χώρες.