Προκήρυξη διαγωνισμού «ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΚΟΒΗ 2022»

Προκήρυξη διαγωνισμού «ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΚΟΒΗ 2022»

Ο Δήμος Αθηναίων τιμώντας τη μνήμη του επιφανούς Συμιακού Λογοτέχνη και δωρητή του, Βασίλη Μοσκόβηπροκηρύσσει, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), διαγωνισμό για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη 2022» που απευθύνεται σε συγγραφείς Ιστορικών, Λαογραφικών, Γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των Δωδεκανήσων (συνολικά ή ενός νησιού).

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν εκπονήσει μελέτη/ εργασία, που αφορά στην Ιστορία και στον Πολιτισμό των Δωδεκανήσων, οι οποίες έχουν εκδοθεί τα τελευταία τρία έτη, ώστε να κριθούν από την αρμόδια Κριτική Επιτροπή.Το βραβείο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.000€, ενώ η επιτροπή μπορεί να απονείμει μέχρι και δύο τιμητικούς επαίνους.

Οι μελέτες μπορούν να υποβληθούν έως και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, 106 79 Αθήνα), Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης (Πρωτόκολλο), προς τη Διεύθυνση Πολιτισμού/ Τμήμα Μουσείων, Συλλογών και Πολιτιστικών Χώρων με την ένδειξη «Για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη»  ή να αποσταλούν στην πιο πάνω διεύθυνση ταχυδρομικώς.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλ. 210 5151541 και 210 5142138 ( κ. Μαρία Καρώνη).

Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους:
1. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη – Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Ε.Κ.Π.Α.
2. Ιωάννα Γεννηματά – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτισμού,  Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)
3. Εμμανουήλ Περσελή – Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής του Ε.Κ.Π.Α.
*Ως αναπληρωματικό μέλος ορίζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ένωσης Συμαίων «Ο Πανορμίτης».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν την προκήρυξη από τα γραφεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50) ή να την κατεβάσουν εδώ.

Ο Βασίλης Μοσκόβης δωρητής του Δήμου Αθηναίων παρέδωσε το Δωδεκανησιακό Σπίτι με τις Συλλογές του στο Δήμο Αθηναίων, το οποίο λειτουργεί από το 1996.
Ο συγγραφέας στο Δωδεκανησιακό Σπίτι παρουσίαζε και αναπαριστούσε διάφορα έθιμα και ζωντανές παραδόσεις της Δωδεκανήσου. Για το λόγο αυτό ο χώρος ονομάστηκε Δωδεκανησιακό Σπίτι και όχι Μουσείο. Από το 1977 καθιερώνει ετήσιο βραβείο για την καλύτερη μελέτη σχετικά με τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου.

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 1996 τη συνέχιση του έργου του Βασίλη Μοσκόβη. Ανακαίνισε  το κτίριο και άρχισε να οργανώνει ειδικές ξεναγήσεις, τόσο στους ενδιαφερόμενους για την επιστημονική μελέτη, όσο και σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τροφοδοτώντας τους νέους μας με λαογραφικά στοιχεία που σιγά-σιγά εκλείπουν, μεταφέροντάς τους αυτούσιο το κλίμα της Δωδεκανήσου.

Σήμερα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, ενώ λειτουργεί και ως Κέντρο Μελετών για τα Δωδεκάνησα.

7.7.2023

Καρπαθιακά Νέα