Κάρπαθος. Περίφημα πήγε η πρώτη μέρα του πιλοτικού προγράμματος οικοτουρισμού

Κάρπαθος. Περίφημα πήγε η πρώτη μέρα του πιλοτικού προγράμματος οικοτουρισμού

 

Όπως μας ενημερώνει ο συντονιστής του προγράμματος κ. Μιχάλης Ρεϊσης, χθες Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021, ήταν η πρώτη μέρα που έτρεξε η δεύτερη φάση του πιλοτικού προγράμματος οικοτουρισμού στην Κάρπαθο κι άφησε στο 6μελές γκρούπ τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σύμφωνα με το σενάριο, το οποίο έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί στην παραμικρή λεπτομέρεια, η ομάδα σχεδόν όλη την πρώτη μέρα βρέθηκε στις Μενετές, ως αντιπροσωπευτικό δείγμα χωριού της νότιας Καρπάθου. Έμαθαν να μαγειρεύουν παραδοσιακές συνταγές με ντόπια προϊόντα, γνώρισαν τα παραδοσιακά σπίτια με τους περίφημους ξύλινους σοφάδες και τις μοναδικές φορεσιές τους. Πρόκειται για το χαρακτηριστικό στυλ της νότιας Καρπάθου και έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις συγκρίσεις τους με αυτά που θα επισκεφθούν στην Όλυμπο. Επίσης ανέβηκαν στην θαυματουργή Παναγία του βράχου κι είχαν την ευκαιρία να αγναντέψουν από ψηλά την Κάρπαθο και αμφιθεατρικά τις Μενετές. Επίσης έκαναν ορνιθοπαρατήρηση! Είδαν  τα γεράκια (falcon Eleonora), που βρίσκονται εδώ αυτήν την περίοδο, πριν το μεγάλο τους ταξίδι για το νότο, στα ζεστά κλίματα όπου θα περάσουν τον χειμώνα.

 

 

Η ομάδα δεν παρέλειψε να επισκεφθεί τις δυο χαρακτηριστικές επιχειρήσεις με τις χειροποίητες καλλιτεχνικές δημιουργίες, τα ντόπια μπαχαρικά, βότανα και τα πολύ γνωστά μοναδικά χειροποίητα καλάθια της Καρπάθου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί από την ομάδα έρχονται από την Ιταλία και την Ισπανία είχαν λοιπόν μια μοναδική ευκαιρία! Συνομίλησαν με ηλικιωμένους κατοίκους των Μενετών, στα ιταλικά, και έμαθαν στιγμές από την ιστορία της περιόδου που το νησί είχε βρεθεί κάτω από την ιταλική κυριαρχία.

 

 

Στη συνέχεια κατηφόρησαν στην πρωτεύουσα. Στο λιμάνι είχαν εκτενή ενημέρωση από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου, με θέμα την χλωρίδα, την πανίδα και τα σπάνια είδη, τον βάτραχο, τη σαλαμάνδρα αλλά και πολλά ενδημικά φυτά του νησιού.

Το πιλοτικό πρόγραμμα «ζήσε σαν Καρπάθιος στην Κάρπαθο» συνεχίζεται, κ. Ρεϊσης τόνισε στα Καρπαθιακά Νέα ότι «το πρόγραμμα που έχουμε επεξεργαστεί δεν έχει κενά ωστόσο είναι ευέλικτο και προσαρμόζεται κάθε στιγμή στα δεδομένα. Με το ξεκίνημα, την πρώτη μέρα, πήγαμε θαυμάσια, ελπίζουμε να συνεχίσουμε στους ίδιους απαιτητικούς ρυθμούς και η Κάρπαθος να κερδίσει αυτό το στοίχημα».