Ν. Σαντορινιός: Ποια η σκοπιμότητα της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καρπάθου; Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις

Ν. Σαντορινιός: Ποια η σκοπιμότητα της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καρπάθου; Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις

Μετά την ηχηρή παραίτηση του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις που αποκαλύπτουν την κατάρρευση και των άλλων δομών υγείας των νησιών της Δωδεκανήσου.

Έτσι, «ακέφαλο» είναι εδώ και λίγες μέρες και το Νοσοκομείο Καρπάθου, αφού λόγω της «επιτελικής» αποτυχίας της Κυβέρνησης να διορίσει νέα Διοίκηση στο ΓΝΚ «Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος» από τον Αύγουστο του 2019!, ο κ. Ρουμάνης ασκούσε παράλληλα καθήκοντα Διοικητή και στα δυο Νοσοκομεία.

Να θυμίσουμε ότι το Νοσοκομείο Καρπάθου ήταν έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενίσχυσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους νησιώτες και τους επισκέπτες. Για το σκοπό μάλιστα της πλήρους λειτουργίας του, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είχε μεριμνήσει για την έκδοση ΦΕΚ Οργανογράμματος του Νοσοκομείου, είχε διορίσει Διοικητή της δομής, είχε ανακοινώσει κίνητρα για την πλήρωση των θέσεων ιατρικού προσωπικού και είχε προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για προσλήψεις λοιπού προσωπικού, ως επικουρικού, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ, μέσω ΑΣΕΠ.

Τρία χρόνια μετά, το Νοσοκομείο υπολειτουργεί: δεν έχει καν Διοικητή, ο Γενικός Ιατρός παραιτήθηκε πρόσφατα, ο παθολόγος αποσπάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες για να συμπληρώσει ανάγκες σε άλλο νησί, ο προϋπολογισμός του παραμένει χαμηλός και ανίκανος να καλύψει τις ελλείψεις και ο περιβόητος κόμβος για να μπορέσει με ασφάλεια να εξασφαλιστεί η είσοδος- έξοδος από τη δομή ακόμη βρίσκεται ….. στις κορδέλες.

Τέλος, όπως σχολιάζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αν κάποιος παρατηρήσει το χρονικό της υποβάθμισης και εγκατάλειψης των δημοσίων Νοσοκομείων των νησιών, εύκολα εξηγεί και τις πρόσφατες δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, κας Γκάγκα, όπου με περισσό θράσος δήλωσε λίγο ή πολύ ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση να πληρώνει μόνιμους γιατρούς στα νησιά για να κάθονται και η λύση είναι ο ιδιωτικός τομέας. Ιδού λοιπόν η απάντηση στο γιατί το Νοσοκομείο της Καρπάθου αποψιλώνεται από γιατρούς, γιατί δεν αυξάνεται ο προϋπολογισμός του, γιατί έχει μείνει χωρίς Διοίκηση, γιατί δεν ολοκληρώνονται τα απαραίτητα, για τη λειτουργία του, έργα.

Βιώνουμε τις μέρες μιας επικίνδυνης Κυβέρνησης που ντιλάρει με όλα, ακόμη με την Υγεία των νησιών. Πρέπει να φύγει τώρα, πριν να είναι αργά. ​

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου