" Ο ήρωας Χατζηλίας Οικονόμου - Ιστορίες από την Κάρπαθο του 1821" προσφέρθηκε σε 300 μαθητές από τον "Σύλλογο Καρπαθίων Φίλων της Γνώσης"

" Ο ήρωας Χατζηλίας Οικονόμου - Ιστορίες από την Κάρπαθο του 1821" προσφέρθηκε σε 300 μαθητές από τον "Σύλλογο Καρπαθίων Φίλων της Γνώσης"

Σε μία επετειακού τύπου εκπαιδευτική δράση προχώρησε σήμερα 2 Μαρτίου ο Σύλλογός μας, τιμώντας τη συμπλήρωση 200 ετών από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και την κυρίαρχη φιγούρα του Καρπάθιου ήρωα Χατζηλία Οικονόμου, παραστάτη του νησιού μας σε δύο Εθνοσυνελεύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του Συλλόγου μας Παναγιώτης Αμανεζής, Μανώλης Κοντονικόλας (Βύζαντας), Δέσποινα Νταργάκη και Δημήτρης Τσακίρογλου, μαζί με τα μέλη μας και επικεφαλής των κοινοτικών διαμερισμάτων Πηγαδίων και Απερίου αντίστοιχα, Γιώργο Χατζηκουτσό και Γιώργο Παππά, προχώρησαν στην δωρεάν διανομή 300 και πλέον αντιτύπων του βιβλίου του μέλους μας Μηνά Παπαγεωργίου, ” Ο ήρωας Χατζηλίας Οικονόμου – Ιστορίες από την Κάρπαθο του 1821″ (εκδ. iWrite), στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων των Πηγαδίων και του Απερίου. Επρόκειτο για μία δράση που προετοιμαζόταν μεθοδικά τους τελευταίους 4, περίπου, μήνες, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες από τη διεύθυνση της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης στη Ρόδο και με την άψογη συνεργασία των διευθυντών των σχολείων μας, τους οποίους και ευχαριστούμε. Η διενέργεια της δράσης θα ήταν αδύνατη δίχως την ουσιαστική συμβολή των εκδόσεων iWrite και της σειράς βιβλίων των Καρπαθίων συγγραφέων, Πόρθμιος.

Με τον τρόπο αυτόν και λαμβάνοντας υπόψιν τόσο την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία των τοπικών Αρχών για την τοποθέτηση της Καρπάθου στον χάρτη των εκδηλώσεων για το ’21, μέσω της ταυτόχρονης ανάδειξης του Χατζηλία Οικονόμου ως κορυφαίας προσωπικότητας του νησιού μας, όσο και τα εμπόδια που έβαλαν κάποιοι (τοπικοί άρχοντες και μη), καθιστώντας ανέφικτη την ανέγερση του μνημείου προς τιμήν του ήρωα έως τον Μάρτιο του 2021, η σημαντικότητα της δράσης αυτής του Συλλόγου Καρπαθίων Φίλων της Γνώσης αποδεικνύεται τεράστια. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι οι λέξεις “Μνημείο” και “Μνήμη” έχουν κοινή ρίζα. Και σήμερα στήθηκαν πολλά… “μνημεία” για τον Οικονόμου στις συνειδήσεις των παιδιών.

Σήμερα, 300 και πλέον “σπόροι” γνώσης φυτεύτηκα
ν στα σχολεία του τόπου μας. Τα παιδιά μας θα έρθουν σε επαφή με την ολότητα της προσωπικότητας του Χατζηλία Οικονόμου.
Χωρίς περικοπές, ούτε όπως βολεύει τον καθένα, αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της ανδρείας του και της προσφοράς του στον τόπο για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Η δράση θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες με τη διανομή βιβλίων για τους μαθητές του Γυμνασίου της Ολύμπου.