Στην ΄Ολυμπο χορεύουν και οι μέλισσες....του Αριστείδη Μιαούλη (pics)

Στην ΄Ολυμπο χορεύουν και οι μέλισσες....του Αριστείδη Μιαούλη (pics)

Η ΄Ολυμπος της Καρπάθου δεν πάλλεται μονάχα από την ένταση του χορού. Οι εναγώνιες στιγμές της σωστής εκτέλεσής του πάνω στην έξαρση του ρυθμού ακολουθεί τη μυστηριακή ακολουθία των ωρών που κατέγραψαν οι αιώνες. Ακολουθώντας την τεχνική των βημάτων της ψυχής και τις καρδιάς, ακόμη και οι μέλισσες απλώνουν και το βλέπεις διάχυτο στην ατμόσφαιρα το δοξαστικό αφήγημα της σύντομης ζωής τους.

Τούτες οι σκέψεις μου ‘ρθαν στο νου στην επίμονη και υπομονετική καταγραφή του “χορού” αυτών των μελισσών καθώς αναφτερά πάνω στο φθινοπωρινό ρείκι εκεί στην Λεκάνη της Ολύμπου.

Οι επιστήμονες την λένε Erica manipuliflora Salisb με πλούσιες βοτρυώδεις ταξιανθίες και πολυάριθμα μικρά κωδωνοειδή πανέμορφα άνθη. Ο μικρός αυτός θάμνος, που δεν ξεπερνάει σε ύψος το ένα μέτρο, είναι απλωμένο σ΄όλη την ανατολική Μεσόγειο , από το Λίβανο μέχρι την Ιταλία.

Προσφέρει άφθονο νέκταρ, “το οποίο χρειάζονται πολύ τα ταλαιπωρημένα μελίσσια” όπως λένε οι επιστήμονες. Το μέλι που παράγεται από το ρείκι έχει κοκκινωπό χρώμα και μία ιδιαίτερη πικάντικη γεύση που πλεονάζει στην Καρπάθικη ποικιλία του μελιού που θα απολαύσουμε σε λίγο καιρό.

26.11.2022

Καρπαθιακά Νέα