Ο «“Ταξιάρχης” - Μπάρκο προς τη θύμηση», του Μανώλη Λαμπρίδη, συμμετέχει στην ψηφοφορία για τα βραβεία βιβλίου Public

Ο «“Ταξιάρχης” - Μπάρκο προς τη θύμηση», του Μανώλη Λαμπρίδη, συμμετέχει στην ψηφοφορία για τα βραβεία βιβλίου Public

Στα 10α Βραβεία Βιβλίου Public και στην κατηγορία Ελληνικό μυθιστόρημα, συμμετέχει και ο συμπατριώτης μας, Μανώλης Λαμπρίδης με το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «“Ταξιάρχης” – Μπάρκο προς τη θύμηση» (εκδόσεις Περίπλους-Διονύσης Βίτσος, 2022).

Γεννημένος το 1946 στην Κάρπαθο, ο Μανώλης Λαμπρίδης μάς μεταφέρει στο νησί του την εποχή της ιταλικής κατοχής (που στα Δωδεκάνησα διήρκεσε από το 1912 έως το 1944) και μας διηγείται τη ζωή καθημερινών ανθρώπων με έμφυτη θυμοσοφία – ηρωικές φιγούρες που ποτέ δεν έμαθαν πόσο ηρωική ήταν η ζωή τους.

Λήξη A’ Φάσης Ψηφοφορίας: 29 Μαΐου 2023  για να ψηφίσετε τον ΤΑΞΙΑΡΧΗ πατήστε εδώ

Η ζωή στην Κάρπαθο στην εποχή της ιταλικής κατοχής, αφηγημένη με τη γλώσσα του νησιού, μέσα από τη ζωή καθημερινών ανθρώπων με έμφυτη θυμοσοφία. Ένα ωραίο, συγκινητικό ταξίδι με το πλοίο “Ταξιάρχης” σ’ έναν κόσμο που λίγο γνωρίζουμε. Με μαεστρία και στοργή, ο συγγραφέας Μανώλης Λαμπρίδης μάς συστήνει ήρωες που δεν έμαθαν ποτέ πόσο ηρωική ήταν η ζωή τους…
Η Κυραννιά του Χατζημανώλη η μαμή, ο Κοσμάς ο καφετζής, οι ναυτικοί Μανωλιός, καπετάν Μιχάλης, Χαδιώτης μάς διηγούνται, ο καθένας με τον τρόπο του, αντίστοιχα την ανάγκη τους για ελευθερία, το κανάκεμα της θάλασσας, τις παγίδες της, τα τόσα μοναχικά βράδια στην τιμονιέρα.
Με πανταχού παρούσα την καρπαθιώτικη ντοπιολαλιά, μαθαίνουμε για μια… ασυνήθιστη συνήθεια του νησιού, την προίκα της κανακαράς, της πρωτότοκης κόρης δηλαδή, η οποία έπαιρνε όλη την περιουσία, αντιμετωπιζόταν σαν βασίλισσα: “Αν τύχει και είσαι πρωτοκόρη κανακαρά, σου ‘χουν τον παράδεισο χτισμένο. Αν είσαι δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, δουλεύεις για την πρώτη στον τρύγο, στο θέρος, στην τσάπα, παντού όπου κατοικεί η κόλαση. Και η πρωτοκόρη στο θρόνο της”.
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις ψυχές καθημερινών ανθρώπων που έχουν να μας μάθουν πολλά για της ζωής τα γυρίσματα… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

29.5.2023

Καρπαθιακά Νέα