Τι έχει συμβεί με τα δέντρα στον Λευκό;

Τι έχει συμβεί με τα δέντρα στον Λευκό;

γράφει ο Νικόλαος Μ. Λυτός
Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Σε απάντηση της ανάρτησης του κ. Ανδρέα Μακρή και για την αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλω να γράψω τι συνέβη το 2020 όταν, συνεργείο του Δήμου παρουσία του τότε αντιδημάρχου κυρίου Ζανάκη, επισκέφθηκε τον Λευκό και για το κλάδεμα των δέντρων.

Η κατάσταση στην οποία βρήκαν τα δέντρα ήταν τα μεν κλαδιά προς την πλευρά του δρόμου να είναι ήδη κλαδεμένα ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία και να μην δημιουργούνται προβλήματα. Προς δε τη μεριά της παραλίας ήταν κλαδεμένα στη λογική του να υπάρχει πράσινο και να σκιάζει επί της παραλίας όπου πολλοί τουρίστες που δεν ήθελαν ομπρέλα εύρισκαν καταφύγιο από τη ζέστη.

Εγώ προσωπικά, πάνω από δώδεκα χρόνια, τα δέντρα που βρίσκονται μπροστά από την επιχείρησή μου (7 στον αριθμό) και τα κλάδευα, και μετέφερα τα κλαδιά με το αυτοκινητό μου και τα άσπριζα με ασβέστη. Αδιάλειπτα δε, καθαρίζω τον δρόμο όταν ο δήμος είναι απών.

Όταν λοιπόν το 2020 ήρθε το συνεργείο, τα δέντρα αυτά ήταν ήδη κλαδεμένα. Και τι έκαναν; Έκοβαν όλα τα κλαδιά που βρίσκονταν προς τη θάλασσα, με το πρόσχημα ότι θα έσπαγαν και θα προκαλείτο ατύχημα. Υπ’ όψιν ότι το καλοκαίρι ο καιρός δεν φτάνει πάνω από 7-8 μποφόρ, ενώ ακόμη και το χειμώνα που φτάνει τα 10 ουδέποτε έσπασε κλαδί από τα δέντρα ώστε να προκληθεί ατύχημα ή ζημιά.

Όταν ήρθαν και στα δύο δέντρα, μεταξύ των οποίων υπάρχει ένας χώρος τον οποίο ενοικιάζω, τους είπα: αφήστε αυτά τα δέντρα να τα φτιάξω εγώ γιατί χρειάζομαι τη σκιά για να δουλέψω. Εδώ θέλω να κάνω μία παρατήρηση. Ο ήλιος, πριν και μετά το θερινό ηλιοστάσιο, έχει νότια κλίση. Ο δε Νότος βρίσκεται ακριβώς προς την παραλία μπροστά από το κατάστημά μου. Άρα εγώ χρειαζόμουν τα κλαδιά που είναι προς την πλευρά της θάλασσας και όχι προς την πλευρά του δρόμου.

Κάποιοι λοιπόν πήραν τηλέφωνο τον σύμβουλο κύριο Νικόλαο Γ. Λύκο ο οποίος βρισκόταν στον Λευκό. Ήρθε φουριόζος, σαν να είχαμε προηγούμενα και άρχισε να βρίζει και να λοιδωρεί λέγοντας εμένα και τη σύζυγό μου γύφτους, πως θα μας χώσει στον τοίχο και τα δέντρα θα κοπούν και τα τραπέζια θα φύγουν. Τέτοιοι άνθρωποι ασκούν εξουσία στην Κάρπαθο δυστυχώς.

Και ενώ ο κύριος Ζανάκης μου λέει «Εντάξει δάσκαλε, κλάδεψε τα δύο δέντρα εσύ», αυτός έδωσε εντολή να συνεχίσουν να κόβουν τα κλαδιά προς τη θάλασσα που με εξυπηρετούν με τη σκιά τους.

Το σχέδιο τους όμως ήταν να με βλάψουν και αφού «δεν μπορούσαν να δείρουν το γάιδαρο, χτύπησαν το σαμάρι» όπως λέει ο λαός.

Το 2021 πέρασε ξανά το συνεργείο του Δήμου και δεν ασχολήθηκε με τα δέντρα. Το σχέδιό τους είχε ολοκληρωθεί.

Αυτοί κλάδεψαν.

Αυτοί έκαναν ό,τι ήθελαν.

Εγώ δεν εισακούσθηκα.

Αυτοί συνεχίζουν να λένε ψέματα και να με στοχοποιούν.

Όμως είναι δειλοί, γιατί ανήρτησαν ψέματα και συκοφαντίες και μετά τα έσβησαν, φοβούμενοι προφανώς τις συνέπειες των πράξεών τους.

Με ποιαν εξουσία μπορούσα εγώ να επιβάλλω την άποψή μου;

Είναι μία κλίκα (με ονοματεπώνυμο) η οποία δρα εν αγνοία του Δημάρχου.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Θα προσπαθήσω δε, με κάθε τρόπο, να βρω τις αναρτήσεις που έκαναν για να προσφύγω στη δικαιοσύνη.

Μιαν άλλη φορά, πολύ σύντομα, επιφυλάσσομαι να εξηγήσω για ποιο λόγο επιδιώκουν τη στοχοποίησή μου και των δέντρων και ποιοι είναι αυτοί οι κύκλοι που επιδιώκουν, εν αγνοία του Δημάρχου, να μου δημιουργούν πρόβλημα, όχι μόνο τώρα αλλά για πολλά συνεχόμενα χρόνια.

Θα επανέλθω.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Την 16/7/2021, πέρασε το λεωφορείο του κυρίου Μακρή και επειδή είχα την περιέργεια να δω αν όντως τα συγκεκριμένα δέντρα αγγίζουν έστω το διερχόμενο λεωφορείο (μετέφερε κόσμο του πρακτορείου VIAMARE) διαπίστωσα ότι ούτε φύλλο δεν ακούμπησε στο Λεωφορείο. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να καταγράψω τη διέλευση αυτή με το κινητό μου. Κατέγραψα ωστόσο τη διέλευση του πούλμαν του ΚΤΕΛ Καρπάθου την 17/7/2021 το οποίο βίντεο σας επισυνάπτω. Υπ’ όψιν πως ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο έχει 5 έως 5,5 μέτρα πλάτος.