Ευθυμογράφημα Tο… Τουρκοτύπαρο!

Ευθυμογράφημα Tο… Τουρκοτύπαρο!

Γράφει ο Ανδρέας Ηλία Μακρής

Το 1909, στις τελευταίες κοινοτικές εκλογές επί τουρκοκρατίας στη βόρεια Κάρπαθο, ο ηττηθείς Μουχτάρης του χωριού αφόρητα πιεζόμενος από την καρεκλοκένταυρη σφραγιδοκράτορα γυναίκα του αρνείτο πεισματικά, να παραδώσει τη σφραγίδα της Κοινότητας, στον αντίπαλο νικητή των εκλογών.

Τελικά, είδαν και έπαθαν με παρέμβαση τρίτων να πείσουν την αρχομανή τέως κυρία προέδρου να παραδώσει το «σκήπτρο εξουσίας», εννοώ τη… σφραγίδα!

Η ηττημένη των εκλογών πορωμένη για εξουσία έβγαλε τότε τα εσώψυχά της και ξεστόμισε το απαξιωτικό και κολάσιμο:

«Επαρέετοοο ιααά, το… τουρκοτύπαρόοο!»

Έλα όμως που η νέα προεδρίνα δεν χάριζε κάστανα. Έβαλε τα χαλιά της και πώς; Κατέβηκε στο Ποσί, επισκέφθηκε σούμπιτο τον Τούρκο καϊμακάμη και κατέδωσε την αντίζηλο τέως προεδρίνα, η οποία χωρίς να το είχε χωρέσει ο νους της βρέθηκε ξαφνικά στην ψειρού(1) μπαγλαρωμένη για καραμπινάτη προσβολή της οθωμανικής διοίκησης.

Η νέα «σφραγιδοφύλαξ» του χωριού -λες και προοριζόταν για ισόβιος προεδρίνα(2)- όταν έμαθε ότι η συγχωριανή της ξεκουμπίστηκε από το χωριό, χαιρέκακα και επιδεικτικά χτυπούσε τη δεξιά γροθιά της στην αριστερή παλάμη. Και όχι μόνο, για να μάθει το χωριό την κατάληξη της άφρονας αντίδρασης της, ξεφώνισε στεντορείως:

«Ήθελέστα μωρηηή, τσί ‘παθέστάαα, ιααά».

Ε, καλά το λένε ότι, το πιο ατίθασο άλογο είναι το… «καλάμι», αφού από νωρίς πήρε και αυτή «ψηλά τον αμανέ». Γι’ αυτό μέχρι σήμερα, αν κάνεις το λάθος και φωνάξεις:

«Πρόεδρε!» Η μισή Ελλάδα θα… γυρίσει.

__________________________

1. Κρατητήριο.

2. Nά προεδρίνες, να μάλαμα!