Τόπος ιστορικής μνήμης περιοχή Ανατολικά του Νεκροταφείου Πηγαδίων προτείνει να γίνει ο Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης

Τόπος ιστορικής μνήμης περιοχή Ανατολικά του Νεκροταφείου Πηγαδίων  προτείνει να γίνει ο Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΠΗΓΑΔΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

 

Προς τον

Αξ/μο Δήμαρχο Καρπάθου

κ. Γιάννη Θεμ. Νισύριο

Δημαρχείο Καρπάθου

857 00 ΚΑΡΠΑΘΟΣ

 

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2022

Αρ. Πρωτ. 9175/1-12-2022

 

 

Κοινοποίηση:

α. Αξιότιμο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου

κ. Μιχάλη Ηλ. Μανωλάκη

β. Αξιότιμο Πρόεδρο Κοινότητας Σπόων του Δήμου Καρπάθου                         

  κ. Βασίλη Μιχ. Πιπέρη 

 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

 

Όπως πληροφορήθηκα από χτεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ”, ο ομογενής συμπατριώτης μας κ. Βασίλης Κουτσοδόντης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δωρήσει στον Δήμο Καρπάθου έκταση έξι (6) περίπου στρεμμάτων με σκοπό να διευκολυνθεί η επέκταση και αποσυμφόρηση τού από πολλών χρόνων υφισταμένου και ήδη κορεσμένου δημοτικού νεκροταφείου Πηγαδίων Καρπάθου.

Η προσφορά είναι από κάθε άποψη αξιέπαινη. Πρέπει όμως να σας ενημερώσω ότι στην προσπάθεια που καταβάλαμε από ετών με τον τότε Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Σπόων Καρπάθου “Η ΕΦΤΑΜΠΑΤΟΥΣΑ”, αείμνηστο εξάδελφό μου Γιάννη Νικ. Κρητικό, να προστατευθεί ο τόπος εκτέλεσης από τους Γερμανούς ναζιστές κατά την κατοχή και ταφής των τριών γνωστών νέων Σποϊτών συμπατριωτών μας, είχαμε εντοπίσει τότε, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το όνομα του ιδιοκτήτη του, κ. Βασίλη Κουτσοδόντη, ο οποίος όπως μας πληροφόρησαν ήταν κάτοικος Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε, δεν καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή μαζί του, ώστε να του ζητήσουμε να παραχωρήσει σε φορέα της επιλογής του την ικανή εκείνη έκταση Ανατολικά του νεκροταφείου, η οποία ήταν απαραίτητη για το στήσιμο ενός μνημείου στη μνήμη των βάρβαρα εκτελεσθέντων νέων και τον καλλωπισμό του γύρω χώρου.

Έτσι τώρα που πρόκειται να παραχωρηθεί επίσημα η ευρύτερη περιοχή στην κυριότητα του Δήμου Καρπάθου, προτείνω αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών να διασφαλιστεί έκταση 15-20 τ.μ. στο σημείο της ταφής τους, με σκοπό τη μελλοντική κατασκευή μνημείου στη μνήμη των εκτελεσθέντων, από τους συγγενείς τους, τούς με τη στενή έννοια συμπατριώτες τους Σποΐτες, τους Καρπαθιακούς φορείς εν γένει ή και τον Δήμο Καρπάθου και να ανακηρυχθεί επίσημα το συγκεκριμένο σημείο —σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.α.)— σε περιοχή Τοπικής Ιστορικής Μνήμης.

Είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι συμπατριώτες τους στη μνήμη των βίαια δολοφονηθέντων από τους κατακτητές νέων αυτών Καρπαθίων, ογδόντα (80) σχεδόν χρόνια μετά την εκτέλεσή τους.

Βέβαιος για την ανταπόκριση σας στην υποβαλλόμενη αυτή πατριωτική πρότασή μου,

 

Σας χαιρετώ με ιδιαίτερη εκτίμηση,

 

Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης,

 

Σύμβουλος Πολιτισμού

της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου

1.12.2022