37 χρόνια από την αιματηρή ληστεία στο Beverly Hils - Με ρίζες από την Κάρπαθο ο πρωταγωνιστής

37 χρόνια από την αιματηρή ληστεία στο Beverly Hils - Με ρίζες από την Κάρπαθο ο πρωταγωνιστής

Στις 23 Ιουνίου 1986 συνέβη μια αιματηρή ληστεία με τον πρωταγωνιστή να έχει ρίζες από την Κάρπαθο! Ο κατηγορούμενος κράτησε πέντε ομήρους κατά τη διάρκεια ληστείας στο κοσμηματοπωλείο Van Cleef & Arpels στο Rodeo Drive στο Beverly  Hills.

Οι επόμενες δεκατρείς ώρες πέρασαν γεμάτες ένταση, ο ληστής μαχαίρωσε έναν από τους ομήρους μέχρι θανάτου και πυροβόλησε θανάσιμα ένα δεύτερο στο κεφάλι. Στο τέλος η αστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει καθώς προσπαθούσε να φύγει από την περιοχή με τους τρεις επιζώντες ομήρους. Τραγική στιγμή, ένας τρίτος όμηρος σκοτώθηκε κατά λάθος από την αστυνομία στη μάχη και τη σύγχυση που ακολούθησε.

Σε μια υπόθεση που κατατέθηκε βάσει του νόμου περί θανατικής ποινής του 1978, ο κατηγορούμενος ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία πρώτου βαθμού των William Smith, Ann Heilperin και Hugh Skinner (Pen.Code, § 187) 1 . σε πέντε κατηγορίες ληστείας (§ 211)· σε τρεις κατηγορίες απαγωγής (§ 207, υποδ. (α))· και σε μία κατηγορία διάρρηξης δεύτερου βαθμού (§ 459). Παραδέχτηκε ειδικές περιστάσεις για φόνο κατά τη διάπραξη ληστείας και διάρρηξης ως προς δύο από τις δολοφονίες (§ 190.2, υποδ. (α)(17)) και πολλαπλούς φόνους (§ 190.2, υποδ. (α)(3)) .

”Πήρα τη ζωή άλλων ανθρώπων ” και  ”Αισθάνομαι ότι μου αξίζει η ποινή του θανάτου” γράφτηκε εκείνη την εποχή στον τύπο.

Σήμερα παραμένει τρόφιμος των φυλακών San Quentin Death Row.Η κρατική φυλακή του Σαν Κουέντιν είναι μια κρατική φυλακή ανδρών του Τμήματος Σωφρονιστικών και Αποκατάστασης της Καλιφόρνια, που βρίσκεται βόρεια του Σαν Φρανσίσκο στο μη ενσωματωμένο μέρος του Σαν Κουέντιν στην κομητεία Μάριν.

Εκτίει την ποινή του και έχει μια διέξοδο. Την Αγία Γραφή! Ο ίδιος μιλάει για την ανάγκη να αγαπήσουμε τον διπλανό μας, αν θέλουμε να νοιώσουμε την αγάπη του Θεού. Επαναλαμβάνει ότι “ο Κύριος τιμωρεί, εκείνους που Αγαπά, και θέλει να τους κάνει καλύτερους”. Όσο για όλους εμάς “μόνο μέσα από την άδολη, αλτρουιστική αγάπη, μπορούμε να φτάσουμε κοντά του”!

Προφανώς δεν σταμάτησε ποτέ να νιώθει το αβάσταχτο βάρος των πράξεων του. Για τέτοιες πράξεις δεν υπάρχουν γόμες, για να τις σβήσουν από την ανθρώπινη συνείδηση, μόνο το ανίκητο παράλογο και ο ίδιος ο Θεός, μπορούν να βοηθήσουν το ανθρώπινο μυαλό να γαληνέψει, από τη διαρκή ταραχή.

Άραγε είναι ο μοναδικός ένοχος μιας παμφάγας κοινωνίας που παράγει ολοένα και περισσότερα φάλσα είδωλα και στραβά πρότυπα;

Μια κοινωνία που λίγο να ξεστρατίσεις, θέλει να κατασπαράξει το μυαλό και το σώμα μας; Και μας ζητά να τρυπώσει γλυκερές υλικές ή άυλες ουσίες, που θέλουν να μας  λιώσουν και να μας αποδεκατίσουν;

Μήπως αυτός δεν είναι παρά ο πιο αδύναμος, ο πιο ευαίσθητος και συνάμα πιο τραγικός κρίκος μας;

Μανώλης Δημελλάς

25.6.2023

Καρπαθιακά Νέα