Άνοιξαν οι κάλπες - 19 τα εκλ. τμήματα στην Κάρπαθο

Άνοιξαν οι κάλπες - 19 τα εκλ. τμήματα στην Κάρπαθο

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άνοιξαν σήμερα στις 7 το πρωί οι κάλπες, για τις επαναληπτικές εθνικές μας εκλογές. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 19:00

Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε με ακρίβεια και απόλυτο συντονισμό των υπηρεσιών, των αντιπροσώπων και της κεντρικής εφόρου στα Δωδεκάνησα, η διαδικασία παραλαβής των ειδικών σάκων με το απαραίτητο υλικό και την ειδική σφραγίδα στους δικαστικούς αντιπροσώπους σε όλα τα εκλογικά τμήματα του νομού μας, που από κοινού με τις εφορευτικές επιτροπές, θα περιφρουρήσουν, θα καταμετρήσουν και θα αποστείλουν ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα στο Υπουργείο των Εσωτερικών.

Τα εκλογικά τμήματα συνολικά είναι 409 σε όλα τα Δωδεκάνησα εκ των οποίων τα 13 είναι εκλογικά τμήματα Ετεροδημοτών.

Εκτός από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που έχουν αναλάβει καθήκοντα και βρίσκονται από τα ξημερώματα στα εκλογικά τμήματα, έχουν ενημερωθεί και βρίσκονται επίσης σε πλήρη ετοιμότητα και οι αναπληρωτές τους όπως αυτοί έχουν οριστεί.

Χωρίς σταυρό προτίμησης

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, υπάρχει μια σημαντική διαφορά από την 21η Μαΐου. Σήμερα, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης στους βουλευτές, αφού οι εκλογές γίνονται με λίστα.
Σε περίπτωση που κάποιος βάλει σταυρό προτίμησης, τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι στα Δωδεκάνησα

Σε 194.257 ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της Δωδεκανήσου στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών. Εξ αυτών οι 97.337 είναι άντρες και οι 96.938 γυναίκες. Το εκλογικό σώμα στα Δωδεκάνησα είναι αυξημένο σε σχέση με τις εκλογές του 2019 όταν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν 189.889 ψηφοφόροι.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι νέοι ψηφοφόροι (17 ετών) που καλούνται να ψηφίσουν, ανέρχονται στα Δωδεκάνησα σε 2.323, εκ των οποίων οι 1.165 άντρες και οι 1.158 γυναίκες.

www.rodiaki.gr

25.6.2023

Καρπαθιακά Νέα